Istenem, mennyire vártuk a tavaszt, a természetet ébresztő kikeletet! Végre eljött, hétágra süt a nap a szürke tél után, a néhány hűvösebb, esősebb napot gyorsan „letudjuk”, majd fürdőzzünk tovább a melegben…

Pontosítok: már akinek megadatik az önfeledtség, mert bizony sokaknak, az allergiásoknak fenyegetően támadnak a pollenek.

Az allergia az immunrendszer kóros reakciója, amikor a beteg a másnak ártalmatlan anyagra túlzott immunitással válaszol. Amikor az allergén a szervezetbe jut, akkor az reakcióként mindenekelőtt a légutakban és a bélrendszerben ellenanyagot – általában hisztamint –  termel. Nyomában bőrpír, csalánkiütés, vagy éppen orrfolyás jelentkezik. Nem ritka az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás, illetve a pollenek a bőrre jutva kiütéseket okozhatnak, az ekcémás tünetek rosszabbodását is előidézhetik. Súlyos esetekben fáj a has, hányás, görcsök, vérnyomásesés, sőt ájulás is előfordulhat. Nem lehet nem komolyan venni ezeket a „jelzéseket”.

A szakemberek azt mondják, márciusban míg „csak” 7-8, addig áprilisban az azokra érzékenyeknek átokként legalább 15 féle növény virágzik. Némi kihagyás után ismét jelentkeznek az allergiás tünetek, vagyis az orrfolyás, a tüsszögés, prüszkölés, szem- és torokviszketés.   

A pázsitfűfélék, továbbá a lórom május végén virágzik, végül nyáron a legtöbbeknek problémát kiváltó növények pollenjei, az útifű, a libatop, az üröm, továbbá a parlagfű hoznak elviselhetetlen allergiát.

Az allergiás, illetve vele együtt a család mit tehet, hogy korrekten eldőljön, mely növényfélékre túlérzékeny a beteg szervezete. Mindenekelőtt fontos allergológus orvost vizsgálatért felkeresni. A szakember bőrteszttel állapítja, meg, hogy mi a túlérzékenységi reakciókat mi válja ki? Ha felismerik, e tudás birtokában az inkriminált időre fel lehet készülni.

Fontos, az úgynevezett keresztallergiákra is felkészülni, amikor is a légúti allergia mellett egyes étkek fogyasztásakor – amikre a hagyományos allergiatesztek nem mindenkor képesek – torokkaparás, viszkető érzés jelentkezik. Mi váltja ki a keresztallergiát? Bizonyos anyagok szerkezeti hasonlósága, amiket a szervezet képtelen pontosan megkülönböztetni, vagyis mindkettő ellen védekezik. Érdemes a keresztallergiát kiváltó ételeket elkerülni, amiket egyszerű 244-es nanotechnológiás allergia vérvizsgálattal pontosan megállapítják. 

Az allergiás tüneteket tüneti szerekkel ajánlott enyhíteni, bár ezek nem gátolják meg az allergiás reakció létrejöttét, de a tüneteket enyhítik. A tavasszal a tengervizes orrspray nem hiányozhat a gyógyszeres dobozból, és amikor kell, ezzel tisztítani lehet az orrot. Ha ezt az érintett használja, akkor intenzív a nyálkahártya-duzzanatot a pollenek nem idéznek elő. A tüneteket enyhítendő a tüneteket orrspray, szemcsepp és tabletta formájában is vásárolhatók antihisztamin tartalmú termékek. Amennyiben maradnak a kínzó tünetek, feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni, aki általában antihisztamin tartalmú gyógyszert – szteroidos, vagy antihisztamint és szteroidot kombinációban tartalmazó orrspray-t, szemcseppet – ír fel.

Az allergénspecifikus immunterápia nem végez nagyon gyorsan, viszont rendkívül hatásos. Az allergológus szakorvos által végzett legkorszerűbb kezelési mód, ami során az allergiás betegnek az adott allergén tisztított kivonatát adagolják, szigorúan ellenőrzött mennyiségben, injekciókkal, vagy cseppekkel, illetve tabletták formájában kapja a beteg. Ilyenkor az immunrendszer fokozatosan megtanulja elviselni az allergén jelenlétét, közben az ellenanyag termelődése is megáll, vagyis a kellemetlen tüneteket okozó immunreakció nem alakul ki. A szakemberek azt mondják, az allergiás panaszok 3 év alatt megszűnnek és 10 -12 évig újból nem jelentkeznek.

Krasznai Éva