Kalandosabbá tehetjük a természetjárást, ha valamilyen plusz kihíváshoz kötjük. Ilyen lehet a teljesítménytúra, a terepfutás vagy a pecsét gyűjtő túrák.

A szabadban keresd a kalandot!

A természet egy olyan kimeríthetetlen kincsesbánya, amit kár lenne veszni hagyni. Nincs még egy olyan közeg, ami egyszerre tudna ilyen erősen hatni a hangulatunkra, az egészségünkre és az állóképességünkre. Egy zöldellő erdőben, virágzó mezőn, friss illatú hegyi ösvényen vagy vízparton járva kitisztul az elménk és üde levegő járja át a tüdőnket. A természetben végzett sportok ezért is hatékonyak, nem beszélve a terep és a mozgási lehetőségek változatosságáról. Hogyan tehetjük még érdekesebbé a természetjárásunkat?

Aknázd ki az erődet – teljesítménytúra

A teljesítménytúrázás egy igen népszerű erdei sport. Egy jól megszervezett, időhöz kötött túráról van szó, ahol ellenőrzőpontokon való megjelenéssel kell bizonyítani az adott táv bejárását. Legtöbbször egy adott teljesítménytúrán több távot is megadnak hozzájuk tartozó időelvárással, így egyszerre sportolhatnak különféle képességű emberek. Többféle igényünket is kielégítheti egy ilyen megmozdulás: természetben vagyunk, hajt a csapatszellem, feszegetjük a saját a határainkat a táv hosszúságával vagy az idő rövidségével. Olykor különösen nehéz terepen vagy különleges időpontokban szervezik meg – például éjszaka vagy téli fagyok idején – így teremtve valódi kihívást az edzettebb sporttársaknak is. Egy ilyen túra jó állóképességet és alapos felkészülést, edzést igényel, de a hangulata magával ragadó.

Milyen képességeid vannak? – terepfutás és tájfutás

Újabb adottságok és képességek kiaknázására jó lehetőség a terepfutás. Nem véletlenül van benne a sport nevében a „terep” szó: a kihívás jelentős részét a változatos terep jelenti. Felejtsük el a kényelmes, emelkedő és bukkanó nélküli futópályákat, itt néha bizony csúszni-mászni is kell. Viszont ez adja a dolog varázsát is: színes táj és változatos kihívások kísérik az edzést. Izgalmas válfaja a tájfutás, amikor a fent nevezett próbatételek mellé még a térkép alapján való tájékozódás is hozzáadódik. Egyszerre teszteli az állóképességet, az erőnlétet, a tájékozódási és problémamegoldó képességet, valamint a koncentrációra és tudatos erőbeosztásra való készségeket. Mindezt úgy, hogy közben a sporttársakkal versenyezve még az idő is kihívást teremt. Igazi rátermett sportolót faraghat a tájfutás abból, aki kitartóan űzi.

Kitartás, türelem és jó tervezés – pecsétgyűjtő túrák

Talán egy kicsit a gyermekkori kincskereső énünket csalogatja elő az olyan túra, mely nem az időről, hanem egy pecsét vagy jelvény megszerzéséről szól. Vágyunk a teljesítményünk elismerésére és jutalmazására, ezt az igényt ezek a túrák tökéletesen kielégítik. Igaz, bár itt nem az időre való teljesítés a legfőbb tényező, ennél a sportnál is akadnak bőven kihívások. Egy jelvényszerző vagy pecsétgyűjtő túrasorozat során valószínűleg több száz kilométert kell megtenni, hogy teljes legyen a kép. Általában jár egy gyűjtőfüzet a mozgalomhoz, amiben tájékoztató leírások és térképek mellett a pecséteknek is jut hely. Adott helyszíneket kell felkeresni, majd az ottlétet egy pecséttel bizonyítani. Sokszor kapcsolódik valamilyen tematikához, például történelmi emlékekhez, tájegység jellemzőihez, vagy egyéb természeti látnivalókhoz. Van ahol jelvénnyel, éremmel vagy más módon jutalmazzák a kitartó túrázókat, akik a táv teljesítéséhez szükséges összes pecsétet begyűjtik. Ez egy hosszú távú projekt, hónapokban vagy akár években is gondolkodhatunk.

Gurúz Boglárka

Előző cikkRomantika és regencycore – hölgyként a hétköznapokban
Következő cikkEgészségesebben két keréken