A jól felépített, egészségi állapotunknak megfelelő és azt támogató edzés hasznunkra lesz hosszú távon. De nem csak a testünket, hanem a szellemünket és a lelkünket is építjük vele. Ha még nem tettél újévi fogadalmat, tegyél februárit!

A saját kedvünkért!

A külső motivációt csak úgy tarthatjuk fent, ha kézzel fogható jutalmakban részesülünk az eredményért. Tehát ha egy bizonyos változás eléréséért másvalaki elvárásának hatására kezdünk dolgozni, külső motivációról van szó. Még ha esetleg ez a valaki meg is dicsér a sikerért, akkor sem érhetjük el azt a motiváltsági szintet, mint amikor belülről jön a késztetés.

Ezért a legfontosabb, hogy magunkban tisztázzunk néhány kérdést, bármi is legyen a kitűzött célunk:

  1. Miért csinálom ezt?
  2. Mi volt a célom, amikor elkezdtem?
  3. Hogyan támogat engem a célom elérése az életemben?
  4. Hogyan tudom segíteni az utamat, hogy minél hatékonyabb legyek?
  5. Szólj magadhoz kedvesen, mintha egy szerettedet szeretnél motiválni!

Határok feszegetése

Az erősítő edzéssel a teljesítőképességünk határait fogjuk egyre kijjebb tolni. Miközben azt érezzük, hogy fizikailag nem vagyunk képesek végigcsinálni a napi edzést vagy az adott feladatsort, megtanulunk lelkileg is kitartóbban lenni. Úgyhogy nem csupán a testmozgással kapcsolatban mindig emlegetett boldogsághormonok jelentik a plusz jutalmat, hanem a magunk, és a céljaink felé irányuló elkötelezettségünk és akaraterőnk növekedése is.

A testösszetétel megváltoztatását az izomtömeg százalékának növelésével célzó edzésekről a többségnek egy bodybuilding versenyző jut az eszébe. Valójában azonban az izomzatunk napi igénybevételének optimalizálásától indulunk, hiszen közel kétharmadával kevesebbet mozgunk, mint 100 évvel ezelőtt. Az eredmény a szervek gyengülése, túlsúly, korlátozott mozgékonyság és gyengébb immunrendszer.

Jó okokat találhatunk

Az erőnléti edzés növeli az izomtömeget, javítja a testösszetételt. Pozitív hatással van a csontvastagságra is. Az izomerő mellett a mozgékonyság és a rugalmasság is növekszik. Javul az alvás minősége, ellenállóbbak leszünk a stressznek, és az önbizalmunk is a helyére kerülhet.

  1. Fiatalon tart. Ha nem használjuk az izmainkat, elgyengülnek és leépülnek. Életünk során az izomzatunk közel egyharmadát elveszítjük. Így lehet egy sportos életet élő 70 évesnek ugyanannyi izomtömege, mint egy 30 éves nem sportolónak.
  2. Jó tartást ad. Nem csak a gerinc körüli izmok gondoskodnak a stabil tartásról, viszont kiemelt szerepük van a kor előre haladtával.
  3. Óvja az ízületeket. Egy jól karbantartott izomzat védi az ízületeket és a csigolyákat, csökkenti a rájuk nehezedő terhelést.
  4. Zsírt éget. Az izomzatunk az edzést követő időszakban is kalóriaégetéssel segíti az egészséges testösszetétel megtartását, a saját fenntartására, építésére használt energiával.
  5. Cukorbetegség, érrendszer. Az erőnléti edzés jótékony hatását a szervezetünkben számtalan módon felfedezhetjük. Az életmód orvoslás tudományos bizonyítékokon alapuló módszerei közé tartozik a személyre szabott étrend mellett a mozgás is, amely többek között a vércukorszintet is javíthatja.

A felületes szemlélődő számára az erőnléti edzés, a súlyzós gyakorlatok csak a kinézetről szólhatnak, pedig számos tudományos kutatás bizonyította már eddig is ennek az ellenkezőjét. Viszont meg kell húznunk a határainkat a kívülről érkező, negatív megjegyzéseket hajtogatók felé! Ne hagyjuk, hogy a céljaink elérésében elbizonytalanítsanak azok, akik az elégedetlenségüket nem akarják megszüntetni, és a saját dolguk helyett mások életével foglalkoznak. Az aktív életvitel minket szolgál, és akinél az egészségére gyakorolt hatás szerepel az első helyen, nem veszíthet. Jutalmául a külső megjelenés lesz a ráadás.

Wágner Rózsa

Előző cikkKalandok és élmények egy utazási naplóban
Következő cikkÚj macska érkezik a családba – teendők, hogy egészségesek maradjunk