Egy falatnyi balkáni hangulatért nem kell sokat utaznunk – Szerbiában megtaláljuk, amit keresünk. Zenta Tisza parttal, Szabadka pedig szecesszióval vár minket.

Balkáni hangulat

A balkáni hangulat a nyüzsgő esti élettől, a színes kultúrától, a nyelvek sokféleségétől, a zenei és gasztro különlegességektől lesz olyan vonzó. De lehet, hogy az emberek jószívűsége vagy a megállított idő miatt választjuk utazási célpontnak a Balkán térségét. Az biztos, hogy sajátos jellegzetességei könnyen rabul ejtik a szívet, és visszatérésre ösztönöznek. Ha a Balkánon vagyunk, mintha egy kicsit szélesebb szívvel élnénk meg mindent, ahogyan azt az itt élők is teszik ezt nap mint nap. Nehéz szavakkal kifejezni, a legjobb személyesen átélni.

Csak átugrunk a szomszédba

Nem kell a török piacokig utaznunk, hogy a színes, mozgalmas életérzés minket is magával ragadjon. Elég Szerbiáig elautóznunk, Pesttől 200 kilométerre. Szerbia északi részén szinte mindenhol találunk magyarul beszélő embereket. Így bár külföldön nyaralunk, mégis könnyedén kérhetünk az utcán útbaigazítást szinte bárkitől. Az épületek és utcák láttán kicsit olyan, mintha visszamentünk volna az időnem pár évtizedet, és minden úgy néz ki, mint gyermekkorunkban a nagyszüleinknél. A retro környezetet belengi egy bizonyos báj, ami talán az itt élők hozzáállásából fakad, és otthonossá válik így a környék. Az árak is barátságosabbak, mint itthon.

Szabadka látnivalói

Szabadka tele van szebbnél szebb látnivalókkal. Egyik jellegzetessége a szemet gyönyörködtető szecessziós épületek. Érdemes például felkeresni a városházát, melynek magas tornya olyan, mintha az elvarázsolt királylány szobájába vezetne. Szűk csigalépcső visz több emelet magasra, titkos zárt ajtók és apró ablakok az oldalfalakon, madártollak mindenütt. A kilátásért mindenképp érdemes felkeresni, gyönyörűen rálátni a városra és az alant elterülő híres kék szökőkútra. A városháza mellett találjuk a helyi turista informáló irodát, ahol praktikus, magyar nyelvű ingyenes kiadványokat kaphatunk a városban tett látogatás megtervezéséhez. Szabadkán a zsinagóga díszítése is magával ragadó, kívülről és belülről egyaránt. Egy keleti mesebeli palotára emlékeztet. Még egy varázslatos hely a városban a Raichle-palota, ahol modern művészeti kiállításokat lehet látogatni. Maga az épület finom színeivel és mintáival egy másik világba repít, már a kiállítások nélkül is. A pasztell árnyalatokban pompázó minták között apró szíveket találunk szinte mindenfelé; a tervező lelkivilágáról szép képet fest. A belső terek csillárjai és ajtói kicsit más stílust képviselnek, de legalább pár perces szemlélés nélkül nem engednek tovább. Igazi balkán nyüzsgésért keressük fel Szabadka piacát, ahol azt is kaphatunk, ami azelőtt eszünkbe sem jutott. Szinte minden árus elfogad forintot, amennyit kell beszél magyarul, és rámenősebb a kelleténél. Az árak barátságosak, a kínálat széles, a minőség vegyes, de a hangulat az utánozhatatlan.

Tisza part, finom ételek, jó hangulat – Zenta

Kisebb mint Szabadka, de talán pont ezért autentikusabb Zenta. A Tisza partja biztosítja a szép látképet és a szinte állandó fürdési lehetőséget. Egy helyi szerint, aki egyszer átússza vele keresztben az Tiszát, az onnantól a barátja lesz. Felkereshetjük a város strandját is, amit a helyieknél „bazen-ként” keressünk. A retro valódi megtestesítője egy darab medencével, két homokos röplabda pályával egy két hatalmas, diszkó zenét játszó hangfallal. Tökéletes egy vidám nyári délutánra. Zentán, mint a legtöbb szerb városban, este is van élet, a legtöbb ki- és beülős hely megtelik sötétedés után. Csokirajongóknak kötelező a városháza melletti csokoládéboltot felkeresni, ahol szemet és ízlelőbimbókat gyönyörködetető finomságokat kóstolhatunk. A pincében egy apró múzeum mutatja be az „istenek italának” múltját és jelenét.

Gurúz Boglárka

Előző cikkJön az enyhébb idő és jönnek a kullancsok is
Következő cikkRomantika és regencycore – hölgyként a hétköznapokban