Nemcsak a csillagászok gyönyörködnek az égbolt szépségében, sokunkat magával ragadott már. Zselicen a csillagok fénye külön rezervátumot kapott.

Hullócsillagnézés az utca végéből

A nyár végi éjszakák elmaradhatatlan programja a hullócsillag les. Kifeküdni egy nyugágyra, szürcsölni a limonádét, és csak nézni a végtelen eget. A pihentető nyugalomba egy csöpp izgalom is vegyül, hiszen a vadászok éles szemével próbáljuk elkapni az összes hullócsillagot. „Ott volt egy, láttad?!” „Nem, nem, hol?” Az ilyen párbeszédek után úgy érezzük, hatalmas a veszteségünk. Egészen addig, amíg csak meg nem látjuk a következő fényes hullócsillagot. Nem kell túl sok előkészület egy ilyen kalandhoz, elég keresnünk a környéken egy kevésbé fényszennyezett helyet, aztán kezdődhet is a vadászat.

Csillagvizsgálók mindenkinek

Ha ennél mégis többre vágyunk, akkor csatlakozhatunk a környékünkön levő csillagászati csoportok egyik programjához. Időnként hirdetnek a nyilvánosság számára nyitott rendezvényeket, ahol profi felszereléssel, hiteles háttérinformációkkal felvértezve kémlelhetjük a csillagos égboltot. Ezen kívül hazánk több pontján is vannak különleges létesítmények, ahol állandó lehetőségünk van közelebb kerülni a csillagokhoz. Zselicen pedig még ennél is tovább mentek.

Ahol a fények véget érnek, és a csillagok újraélednek…

Csillagrezervátum. Már a szó is sejteti, hogy itt valami különleges dologról van szó. Ez így is van. Ahogyan a többi rezervátumot, ezt is védeni kell valamitől. De itt jön az érdekes rész: a Zselici Tájvédelmi Körzetet a fénytől, egészen pontosan a mesterséges világítástól óvják. Miért van erre szükség? Ha városban sétálgatunk, valószínűleg jóval kevesebb természetes szépséget láthatunk az éjszakai égbolton, mintha egy rét közepén állva szemlélődnénk. Viszont az egyre növekvő fényszennyezés miatt igencsak nehéz már olyan helyet találni, ahol valódi pompájukban láthatnánk a csillagokat. A Zselici Csillagpark azzal büszkélkedhet, hogy az egy ilyen hely.

A Zselici Csillagpark

Azon túl, hogy szabad szemmel kémlelhetjük a tiszta égboltot, van itt egy kupolás csillagvizsgáló és persze sokféle távcső is. Ezeken keresztül megcsodálhatunk bolygókat, holdakat, a Tejutat és gyönyörű égi jelenségeket. Szervezett bemutatók, előadások és filmvetítések során a szakemberek segítenek még jobban megismerni a körülöttünk lévő szélesebb világot. Sok mindent megtudhatunk az égitestekről, a holdkőzetekről és az űrutazásról is. Kapunk egy kis ízelítőt abból, hogyan tehetünk személyesen is környezetünk megóvásáért, a fényszennyezés csökkentésért. Külön élményt jelentenek a szervezett éjszakai csillagnéző túrák, ahol kizárólag a természetes fények világítják be az utat. Ilyenkor a vezető segít megtudni, mit is látunk magunk körül és magunk fölött szabad szemmel. Ehhez és a többi esti programhoz is érdemes megfelelő ruházattal készülni. Nemcsak az éjszakai programokra éri meg eljönni, nappal is sok szépséget láthatunk. Planetáriumi előadások hallgathatunk, az égboltot számtalan szemszögből bemutató filmeket láthatunk. A nappali vezetett túrák a környékbeli tájjal ismertetnek meg. Mielőtt látogatást tervezünk ide, tájékozódjunk az aktuális programokról, amiket befolyásolhat az időjárás és más tényezők is. És ha már eljöttünk, lehetőség szerint barangoljuk be a környék többi látnivalóját is.

Előző cikkMiniházak lakberendezési trendjei
Következő cikkBushcraft – túlélés és tanulás a természetben