Egyre nagyobb teret hódítanak szerte a világban a miniházak, melyek praktikus lakberendezésükkel sokak valódi otthonává válhatnak. Milyen trendek jellemzőek?

De miért kell a miniház?

Vajon miért kapnak mostanában olyan nagy hangsúlyt az átlagostól jóval kisebb lakóhelyek? Sokféle szempont közrejátszhat. Kezdve például a takarékosabb előállítással és fenntartással, vagy a meglévő telek adta korlátozott lehetőségekkel. Nyomós érv, hogy kisebb felületeken könnyebb mindenből minőségit és igazán stílusosat beszerezni, így akár egy kis luxus enteriőrt is megvalósíthatunk magunknak. Az önfenntartó passzívházak megteremtése is könnyebb kisebb fogyasztással. Fiatalok a saját életük elkezdéséhez ésszerűbbnek találhatják egy miniház vásárlását, mely nem ró túl nagy terhet lakójára. Vannak, akik nem lakó otthonuknak, hanem nyaralónak választják, amely minden igényüket ki tudja elégíteni. Az igazi kalandvágyók pedig kerekekkel felszerelt kis otthonukkal körbeutazzák a világot.

Kulcs a praktikus lakberendezés

Minél kisebb az élettér egy házikóban, annál jobban rászorul a lakó az ötletes megoldásokra. Valójában ebben rejlik a miniházak otthonosságának egyik titka. Bár minden kisebb a klasszikus családi házakhoz képest, mégsem hiányzik semmi lényeges. Gondos lakberendezéssel jut hely mindennek, és nem lesz nyomasztó túlzsúfolt hangulat sem. Vannak egészen elképesztő méretű – akár hat négyzetméteres – kis otthonok is, de nem ritkák a húsz-harminc négyzetméteres miniházak sem. Konyha, nappali, háló, fürdőszoba, olykor saját kis terasz is tartozik hozzájuk. Ehhez kell a praktikusság, a maximális helykihasználás és a gondos tervezés. A kellemes hangulat nélkülözhetetlen eleme pedig a fény. Nagyon sok természetes fény nagy ablakokkal, felerősítve a hatást tükrökkel és világos felületekkel. Innentől kedve pedig szinte bármilyen stílust választhat a tulajdonos.

Koncentrált stílus

A minimalizmus egyre többeknek válik kedvenc stílusává, ha az otthonuk lakberendezéséről van szó. A tudatos leegyszerűsítés, a felesleges holmiktól való megszabadulás, a hétköznapi vásárolgatások visszaszorítása szinte kötelező egy miniház lakójának. Így aki szeretne egy igazán erős ösztönzést kapni ehhez az életstílushoz, elgondolkodhat egy apró otthonban. Az ízlésről viszont nem kell lemondani. Sőt! Minden apró részlet, lakberendezési bravúr vagy éppen baki jóval szembetűnőbb. Ha kiválasztottunk egy stílust – legyen az bármelyik –, akkor következetesen ragaszkodjunk hozzá, hogy egységes legyen az összkép. Ez lehet vidéki romantika, elegáns eklektika, tengerpartot idéző mediterrán, vagy az egyre divatosabb északi stílusok valamelyike. De berendezhetünk egy bohém, kerekeken mozgó otthont is az utazgatásainkhoz, vagy egy természet közeli kis nyaralót.

A színek és a felületek hatalma

Ahogyan fontosak a praktikus tároló megoldások és a stílusban passzoló részletek, úgy nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő színek kiválasztására is. Ha a nagyobb felületek világosabbak, akkor egy erőteljesebb harsány vagy sötét árnyalat sem lesz bántó néhány berendezésen. A természetes alapanyagú felületek ilyen kis helyre könnyebben megfizethetőek, a hatás pedig minőségi és meghitt lesz. Talán elsőre nem ez tűnik a legfontosabbnak, de egy mini otthonba is nélkülözhetetlenek az élő növények. Apró fűszeres kaspók, ötletes növényfalak, egynyári virágok az ablakban; ezek fogják az összbenyomást igazán kellemessé tenni.

Előző cikkHagyományos kézművesség – a kosárfonás
Következő cikkRezervátum az égbolt fényeinek