Emlékszem, amikor tinédzserként a nyári szünetben „unalomként” definiáltam az érzést, amely úrrá lett rajtam. Abban a pillanatban nem tudtam mit kezdeni magammal, nem jutott eszembe semmi értelmes vagy értelmetlen tevékenység, amellyel leköthetném a figyelmemet. Na, ezt felnőttként már nem mondhatom el a vágyott szabadidő eltöltésére!

Munka, hétköznapok

Hétfőn már korán reggel elkezdjük várni a péntek délutánt, vagy változó munkabeosztással nézve a hét első munkanapjától vágyjuk a heti utolsó ledolgozandó órákat. Mivel már nem „fenyeget” minket egy nyári két hónapos vakáció, nehezen is adjuk a fejünket unatkozásra. Kihasználunk minden egyes percet munka után, hétvégén vagy szabadnapokon. Bele kell férjen a lakhelyünk rendben tartása, a bevásárlás és ételek elkészítése, a mosás és teregetés, de a szociális kapcsolataink ápolása is. Emellett pedig minden megmaradt percre úgy tekintünk, mint a talált kincsre, amit őriznünk is kell.

Keressük az alkalmat!

Nem várhatunk mindig valamire ahhoz, hogy legyenek kellemes perceink! Ha csak kevés időt is, de csempésszünk a mindennapokba, amikor jól érezzük magunkat a bőrünkben, kikapcsolunk és azt tesszük, amihez éppen kedvünk van. A nyári hosszú nappaloknak köszönhetően jó szervezéssel a délutánokból is kihozhatunk a feltöltődésre alkalmas lehetőségeket. Nézzünk néhányat!

Kert – használjuk ki, ha saját kertünk van! Ne csak a fűnyírás és a termesztett növények, gyümölcsfák gondozása jusson róla eszünkbe, hanem üljünk ki a nap végén és adjuk át magunkat a csendnek, egy kellemes limonádé társaságában.

Terasz – beszélgetés egy pohár rozéval a kezünkben? Langyos estéken egy kényelmes székben lógatva a lábunkat, és filozofálgatunk az élet dolgairól vagy egyszerűen, kis humorral fűszerezve zárjuk a fárasztó munkanapot? Bármelyikhez remek helyszínt kölcsönöz nekünk a terasz vagy a lakás erkélye.

Piknik – a meleg nappalokat követően csak lassan hűl le a levegő, és kényelmesen, didergés nélkül üldögélhetünk egy pokrócon a közeli parkban is. Estére egy könnyű szendvics, hozzá egy narancslé – persze, ha nem viszünk magunkkal pezsgőt és poharakat. Máris egy napokig tartó kellemes emlék lehet ez a néhány óra.

Futás, kerékpározás – ha reggel nem volt hozzá kedvünk vagy alkalmunk, délután is energiát nyerhetünk a szabadban végzett sportból. Lehet dinamikus vagy statikus mozgássor, guggolások vagy tollaslabdázás, minden testhez álló mozgásforma az egészségünket szolgálja.

Olvasás egy padon – nem csak a tömegközlekedésen töltött időt hasznosítom könyvolvasással, és nem is csupán a téli kuckózós napokra tartogatom, hanem szívesen települök ki a parkba az aktuális olvasnivalómmal. Néha felpillantok a lapokról és a körülöttem lévő embereket lesem, akik a hazamenetel előtt még szintén felfrissülnek a fák és virágok között.

Jóga a szabadban – reggeli napindító vagy esti nyugtató mozdulatsor? Lecsendesedni és magunkra figyelni, a testünket és a lelkünket egymásra hangolni. Így nehezebb dolga lesz annak, aki kihozna minket a sodrunkból.

Naplementét nézni – ha az ablakunkból nem is látjuk, néha kisétálhatunk egy közeli helyre, ahonnan a narancsos színeket megcsodálhatjuk. Nem csak képeslapokon gyönyörködhetünk benne, hanem a saját szemünkkel is „lefotózhatjuk.”

Esti séta a városban – a kivilágított utcák és kirakatok a város másik arcát mutatják. Míg a hét első felében elcsendesedik naplemente után, a második felétől azonban felélednek a szórakozóhelyek, a teraszok is megtelnek emberekkel, nyüzsgéssel. Ha másnap munka van, elég egy frissítőt elfogyasztani a hangulatért.

Autós mozi – ez még beleférhet az időnkbe egy fárasztó munkanap után. Nyáron még fellelhetők a gépjárműből élvezhető vagy szimplán szabadtéri mozik, amelyek a szúnyogokat csapkodva is új élményt nyújtanak a beltériekhez képest. Szúnyogriasztóval egészen romantikussá válhat az este.

Ha egy egész napunk van nyári kikapcsolódásra, a délutáni ötleteket kiegészíthetjük a többórás tevékenységekkel, hogy minél nagyobb élményben és feltöltődésben lehessen részünk.

Úszni egy tóban – áztassuk a lábunkat természetes vizeinkben, természetesen a kijelölt helyeken. Egy frissítő csobbanás, vagy csak hűsítő úszás? Amihez éppen kedvünk van!

Csónakázás – a városi parkokban is bérelhetünk csónakot, ha egy romantikus filmben éreznénk magunkat! Ringatózunk a vízen, néha pedig aktívan evezünk? Gondolatban már indulok is a tóhoz.

Mezei virágok – pipacsok, margaréták, a szivárvány minden színében pompázó virágok, amelyekben gyönyörködhetünk kirándulásainkon. Figyeljünk, hogy a védett növényeket ne tapossuk és szedjük le és a gazdák napraforgó földjeit is kerüljük annyira, hogy ne tegyünk bennük kárt.

Sátorban aludni, a csillagokat nézni – a gyerekkori táborokban ez volt az egyik kedvencem: este a csillagokat néztük a tábortűz mellől, miközben gitárkísérettel énekeltünk. A sátorban persze a legkisebb neszre is füleltünk, mielőtt elaludtunk volna, de a varázshoz ez hozzátartozott. Miért ne ismételhetnénk meg?

Wágner Rózsa

Előző cikkMi kell egy jó anti-aging bőrápolási rutinhoz?
Következő cikkJó szomszédi viszony