Igazi kihívást jelenthet a természetben túlélő praktikákat alkalmazva boldogulni. A bushcraft vagy bozótmívesség pont ezt tanítja meg.

Mi az a bushcraft?

A természet számtalan módon teszi szebbé az életünket. Nemcsak a nélkülözhetetlen dolgokról gondoskodik számunkra – élelem, víz, erőforrások, alapanyagok –, hanem egyre változatosabb kikapcsolódási lehetőségekről is. Ha csak az erdőket nézzük: ott van a klasszikus túrázás, aztán a terepfutás, a tájfutás, a teljesítmény túrázás, vagy a geocaching. A bushcraft, vagy más néven bozótmívesség is ide tartozik, de számos ponton különbözik a fentebb felsoroltaktól. Ami a közös az erdei sportokkal, az a természet szeretete és tisztelete. Ez a legfontosabb alappillér, amire épül, hiszen lényegében a természetben való boldogulásról van szó, főként az itt fellelhető eszközökkel és anyagokkal. Ehhez ismerni kell a táj jellegzetességeit, a növényeket, az állatok viselkedését, az időjárás jelzéseit, és alkalmazkodni kell az adott helyzethez. Ezekhez jönnek hozzá a túlélő praktikák és a profi eszközhasználat. Lényegében egy nagyon megnyugtató, mégis kellemes izgalommal járó időtöltés, ami sikerélményt és hasznos tudást is ad.

Mihez ért egy bozótmíves?

A környezet tanulmányozása mellett a bushcraftolók egymástól is folyton tanulnak. Mivel a praktikák és az eszközök folytonos tökéletesítésén dolgoznak, ezért szívesen osztják meg egymással a tapasztalataikat, hogy a többiek is hasznosítani tudják azokat. Videókból, blog posztokból, közös táborokból és előadásokból lehet tanulni. Milyen területei vannak a bushcraftolók világának? Már volt szó a természet alapos ismeretéről, ami jól jön például víz- vagy élelemszerzésnél, gyógynövények felhasználásánál, vagy a tájékozódásnál. Ehhez párosulnak még a menedékkészítés praktikái, a tűzgyújtás különböző módszerei, valamint a megfelelő eszközök beszerzése, használata, karbantartása. Az évszakokhoz való alkalmazkodást is meg kell tanulni, hiszen egészen más arcát mutatja az erdő télen és nyáron. Egyszerű túlélő praktikákat alkalmaznak, amik sok esetben nem igénylik a modern technikát. Ezeknek a terülteknek a részletezése olyan sokrétű, hogy egy kisebb könyvtárat meg lehet tölteni vele.

Boldogulás az erdőben

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy egy bozótmíves egymagával, társaival, esetleg a kutyájával elmegy a természetbe, és ott boldogul, „távol” a civilizációtól. Ehhez olyan eszközöket használ, amik lehetőleg természetes alapanyagokból készültek, és tükrözik a régen élt emberek módszereit. Általában huzamosabb ideig tart, mint egy egyszerű piknik, és sok felkészülést igényel. A siker és a jó hangulat nagyban múlik azon, hogy milyen eszközökkel indul útnak. Fontos a kényelmes és biztonságos ruházat, lábbeli, ami kifejezetten ilyen környezethez készült. A könnyed és jól megpakolható hátizsák alapvető; ez fogja magába rejteni a szükséges holmikat. Kerül bele egyebek között víz, egy kevés élelem, elsősegély csomag, esetenként lámpa, tűzgyújtó eszközök, edények, fejsze, kötél, menedékhez szükséges dolgok. A jó minőségű kés pedig a bushcraftos legfőbb társa. Ezekkel felszerelve elindul a túlélő üzemmód, ami számos kalandot tartogat.

Jót tesz a hangulatnak és az erőnlétnek is

Miközben telnek a dolgos hétköznapok, könnyen el tudjuk felejteni, milyen is valódi kapcsolatban lenni a természettel. Egy bushcrafttal töltött hétvége után ez a kapcsolat sokat fog javulni, nem beszélve a növények, a jó levegő és az erdő jótékony, stresszoldó hatásáról. Felerősíti ezt a megnyugtató érzést, hogy a technikai eszközök ilyenkor nem kapnak fontos szerepet. Nagy segítségünkre lehet a bozótmíves tudás kempingezéskor, horgászáskor, túrázáskor, vagy ha véletlenül eltévedünk. Környezettudatosságra és spórolásra tanít, miközben próbára tehetjük a kitartásunkat. Növeli az alkalmazkodó képességünket, hiszen egy bushcraftos nem fogja zavarni az erdő lakóinak nyugalmát és egészségét. Mielőtt nekivágunk, tájékozódjunk az erdőhasználatot érintő jogszabályokról is.

Előző cikkRezervátum az égbolt fényeinek
Következő cikkCovid-19: egyelőre csak a maszk véd meg – vagy mégsem?