A Mátra tud meglepetéseket okozni még a környéket jól ismerő túrázóknak is. Fedezzük most fel Kazár mellett az egyedülálló riolittufa képződményt!

Túrázni mindig lehet, az erdő szívesen lát minket

A járvány alatt talán azok is nagyobb kedvet kaptak a túrázásra, akik eddig nem annyira rajongtak érte. Nem csoda, hiszen amikor a szórakozási lehetőségeink leszűkültek, a természet akkor is tárt karokkal várt minket; ahogyan vár ma is. Vannak, akik egy táv megtételének az öröméért indulnak el. Sokan viszont szívesebben húznak bakancsot, ha egy bizonyos úticélt szeretnének elérni. Ezért is csábítóbbak azok a túrautak, amelyek valamilyen látnivalóhoz vezetik el a kirándulókat. Ilyen túra célpont lehet az elvarázsoltnak tűnő Kazári riolittufa.

Mesés látvány Kazár falu mellett

A Mátra ez egyik leginkább kihasznált vidékünk, ha túrázásról van szó. Keresztül-kasul szelik a különféle útvonalak. De nemcsak a gyalog túrázók találnak itt maguknak ösvényeket; sokan terep biciklivel, segway-el, vagy kutyaszánnal járják be a Mátra egyes részeit, mások pedig terepfutó versenyeken fedezik fel a környéket. De még egy ilyen jól bejárt tájon is sok új helyre lelhetünk; a Kazári riolittufa pedig megéri a felfedezést. Salgótarján és Mátraszele között találjuk Kazár települést, ami otthont ad ennek az érdekes képződménynek. A riolittufa ilyen jellegű megjelenése nagyon ritkának számít az egész világon. Akkor is lenyűgözhet minket, ha nem vagyunk geológusok. Elég csak ránézni, máris egyértelmű, hogy valami nagyon különlegeset látunk. Kicsit mintha holdbéli lenne a táj, de emlékeztet egy mesebeli elátkozott vidékre is. Ennek oka a kövek földtől elütő világos színe, és hogy nem borítják növények a felszínét. Gyönyörű keretet adnak a körben álló mélyzöld fák, még jobban kiemelve a kövek fehéres árnyalatát. Érdekesen barázdált képződmény, amihez hasonlót nemigen láthattunk előtte még élőben. Az biztos, hogy nem hétköznapi látvány, így megér egy túrát.

A vulkán elkezdte, a víz és az idő folytatta

Mint ahogy a természetbe általában lenni szokott, érdekes háttértörténeteket találunk egy-egy látványos képződmény mögött. Nincs ez másképp a Kazári riolittufával sem. A Mátra egykori vulkáni tevékenysége kezdte meg a munkát, később pedig a víz folytatta. Így alakultak ki ezek a nem mindennapi formák, amelyek most annyi túrázót vonzanak. Persze olvashatunk részletesebb leírást is a kövek keletkezéséről az interneten vagy a túraútvonalon kihelyezett táblákon. Magát a látványosságot jelzett túraösvényen érhetjük el többféle irányból. A környék különlegessége nagy értékkel bír természetvédelmi szempontból, ezért vigyázzunk rá mi is, ha erre járunk. Az épségünkre is érdemes odafigyelni, mert a felszín csúszós lehet, főleg eső után.

Változatos programok

Nógrádban nagyon sokféle látnivaló várja a túrázókat. A várakból és kilátókból itt biztosan nincs hiány, de a természet is tartogat még számos szépséget. Felkereshetjük az Ipolytarnóci Ősmaradványokat vagy a rengeteg tematikus tanösvény valamelyikét. Látványos a Kishartyáni Kőlyuk oldal is, vagy a Boszorkány-kő. Salgótarján környékén sűrű erdőkben fedezhetünk fel kevésbé bejárt túraútvonalakat. De a közelben van Parád vagy Hollókő, ahol más jellegű kikapcsolódást is találhatunk.

GB

Előző cikkHangsúlyozzuk a derekunkat övvel!
Következő cikkRajtunk múlik, elmarad-e az influenzajárvány