Elmúlt a nyár, hűvösebb napok köszöntöttek be. Ennek megfelelően szervezhetjük szekrényeinket, hogy a reggeli öltözködésnél az évszaknak megfelelő ruhadarabok essenek kézre. De hogyan tartsunk könnyen rendet nagyobb erőfeszítés nélkül?

Vásárlási szokások

A szekrény kinyitásakor ránkzuhan a kupac, amelyben nem csak nehezen férünk a tervezett pólóhoz vagy nadrághoz, hanem mindeközben úgy is érezzük, hogy nincs mit felvennünk. A Greenpeace felmérése szerint egy nőnek átlagban 118 ruhadarabja van, a férfiak 73 darabbal büszkélkedhetnek. A környezettudatosság szempontjából lehangoló, hogy minden ötödik darabot nem hordunk egyáltalán.

2016-os adatok alapján az EU-ban a háztartások a tervezett havi költségeik 4,9 %-át költötték ruházkodásra. Észtország 6,8 %, Portugália és Olaszország 6 %, Bulgária 3,2 % aránnyal szerepelt a listában. Magyarország és Csehország 4 %-kal a középmezőnyben végzett.

A három legnagyobb ruha és cipő exportőr volt 2017-ben Olaszország 26,6 milliárd euróval, amely a teljes EU export 19 %-át jelenti. Németország 22,8 milliárd euró és Spanyolország 14,3 milliárd euró értékben vett részt az export kereskedelemben. Importőrként Németország 39,9 milliárd euróval a teljes EU import 20 %-át tette ki. Franciaország, az Egyesült Királyság, Spanyolország és Olaszország követte (forrás: eurostat).

Mindig lehet fejlődni

Mivel nem szoktak rámborulni a ruháim és színek, típusok szerint is szortírozva vannak, jogosan azt gondoltam, rend van a szekrényemben. Azonban költözésnél gyorsan kiderült, van még mit rendezni.

Első gondként a Greenpeace-hez hasonlóan a ruhaadag mennyiségét neveztem meg magamban. Ennek redukálása komoly segítséget nyújthat ahhoz, hogy a fegyelem ne vesszen el a szekrényben.

Nem csak a ruhavásárlás területén merül fel egyre többször a minimalizmus irányzata. A környezettudatossághoz éppúgy köze van, mint ahhoz, hogy a materiális javak helyett a pillanatban és más értékekben keressük az öröm forrását. A tudatosság a ruhatárunk átláthatóságában is előnyünkre válhat.

5 tipp, mit tehetünk a gardrób rendezettségéért.

  1. Saját stílusunk keresése közben megvizsgáljuk a szabásokat, az anyagokat és a színeket, mintákat. Hazánkban is elérhető szolgáltatás az öltözködéssel kapcsolatos tanácsadás, gardróbrendezés. A színtípus megtalálása például komoly segítség abban, hogy vásárláskor célirányosan nyúlhassunk egyes darabokhoz.
  2. Szezonális rendezéssel helyet takaríthatunk meg, így az átláthatóságot növelhetjük. A legjobb, ha van egy száraz pince vagy padlás, ahol nem az egereknek adjuk az éppen nem hordott darabokat. De az is hasznos, ha csak a szekrényen belül hátrébb, vagy lejjebb rendezzük a nem aktuális szezon ruháit.
  3. Alap darabok előre, ritkábban hordottak hátulra kerüljenek. Az alkalmi kiegészítő vállkendőt nem kell minden öltözködésnél arrébb tenni, ha találunk neki egy békésebb helyet a szekrényben. Így amikor szükségünk van rá, valóban alkalminak érezhetjük.
  4. Amit lehet, tegyünk vállfára! Több helyet foglal, de átláthatóbbá teszi ruhatárunkat. Ezért ha van elegendő helyünk, érdemes kihasználni a vállfák előnyeit.
  5. Színek szerinti pakolással a ruhásszekrényünk optikailag is rendezettebbnek tűnik. Lehet világosabb és sötétebb színekkel alakítani, de akár színárnyalatokkal is finomítani a látványt.

Van, aki elajándékozza az egy éve nem viselt ruháit. Vannak a „még belefogyok” nadrágok és a „még visszajön a divatba” ruhák. Néha szentimentális indokkal tartogatunk egyes darabokat. Lehetett egykor ajándék, de ma már csak porfogó, amely a pincénél jobb helyet érdemelne. Azonban ha ügyesen válogattunk és rendszereztünk, a szekrényünk igazi üdítő látványt fog nyújtani öltözködésnél. Csak a megfelelő szabású, a legelőnyösebb színű és mintájú kedvenc darabjaink sorakoznak reggel a szemünk előtt. Elégedetten nézelődhetünk és választhatjuk ki minden alkalommal a legpraktikusabb, legkényelmesebb vagy legcsábítóbb ruhánkat. Az öltözés okozta feszültség egyszeriben eltűnik. Valljuk be, magával ragadó érzés a saját stylistunknak lenni, aki csak tetsző gyöngyszemekkel kényeztet minket.

Wágner Rózsa

Előző cikkHasplasztika – hiúság vagy kényszerűség?
Következő cikkEgyedül sem magányosan