Ha a minimalizmus híve vagy, és a mennyiség helyett a minőségben hiszel, valószínűleg hallottál már a kapszulagardróbról. Ez olyan időtálló, kiváló minőségű ruhadarabok gyűjteménye, amelyek elemei funkcionálisak és egymással is kombinálhatóak. Jól hangzik, ugye? Íme néhány tipp az elinduláshoz.

Színelemzés

Először is beszéljünk a színekről! Tudod, hogy egyes színekben csodásan nézel ki, míg mások inkább sápasztanak, öregítenek? Ez azért van, mert a színtípusodnak megfelelő színek kiegészítik a bőrszínedet, a hajszínedet és a szemszínedet. A színanalízis során meghatározzák azokat a színeket, amelyek a legjobban állnak neked. A specifikus színpaletta színei a te színeiddel és egymással is harmóniában vannak, így azok figyelembe vételével olyan ruhatárat hozhatsz létre, melynek darabjai szinte kivétel nélkül kombinálhatóak egymással. Így összességében sokkal kevesebb ruhadarab fog a szekrényedben állni.

Hogyan határozhatod meg a színtípusodat?

Végezhetsz online teszteket, hogy megtudd, a 12 féle típus közül melyik vagy. Esetleg természetes fénynél az arcodhoz próbálhatod a különböző színárnyalatokat, azt vizsgálva, hogy mely színek mutatnak rajtad a legelőnyösebben, melyektől tűnsz üdébbnek, fiatalabbnak, kipihentebbnek. Mivel azonban a színtípus meghatározása a legtöbb esetben laikusként nem egyértelmű, a legbiztosabb módja a meghatározásnak, ha szakember segítségét kéred, aki különböző színű kendőket használva állapítja meg az évszaktípusodat és altípusodat.

Testtípus elemzés

Most pedig beszéljünk a testalkatról! Mindannyiunknak egyedi csontozata, arcvonásai és kisugárzása van. A David Kibbe, amerikai stylist által kialakított Kibbe testtípus-rendszer a fenti tényezők alapján 13 féle típust különböztet meg, mely figyelembe veszi a testmagasságot is, és messze túlhaladja az alma, körte, homokóra unásig ismételt hármast. Karaktered azonosításával megtudhatod, mely szabásvonalak, fazonok, ruhaujjak és hosszak emelik ki leginkább az alakodat, ezáltal harmonikus, kiegyensúlyozott megjelenést kölcsönözve neked. David Kibbe számos sztárt besorolt az évek során, mely kiváló támpont lehet a kérdés megfejtéséhez, és az online tesztek ez esetben megbízhatóbb eredményt adhatnak, de ez ügyben is érdemes tanácsadó segítségét kérni, ha biztosra akarunk menni.

Minőség

Végül beszéljünk az időtállóságról! A jól kialakított kapszulagardrób alapjait életkortól független stílusú, időtlen, magas minőségű ruhadarabok adják. Ha ilyen darabokat választunk, hosszú távon kevesebb pénzt kell költenünk ruhára, így sokkal tudatosabb vásárlási szokásokat tudunk kialakítani. Összességében így kevesebb ruhát vásárolunk, és kevesebb ruhát dobunk ki, mellyel az ökológiai fenntarthatóságot is segítjük.

Előző cikkIndulhat energikusan a reggel!
Következő cikkFókuszban a longevity, avagy tippek a hosszabb, egészségesebb élethez