A „Napfény-tavaként” is ismert Velencei-tó és környéke egyre felkapottabb, ráadásul gyorsan odaérhetünk Budapestről. A strandolás és a sokféle vízi sport adja magát nyáron, de mi mindent csinálhatunk addig, amíg elég jó idő lesz a fürdéshez? Mivel hazánk egyik legkedveltebb üdülőhelyéről van szó, így bőven találunk programlehetőségeket a környéken.

Ha a fővárosból látogatunk le egy napra, nem szükséges a szállással törődnünk; de ha hosszabb időre maradnánk, sokféle lehetőség közül választhatunk. Nyáron a kemping is szóba jöhet, de vannak különböző vendégházak, kényeztetésre vágyóaknak pedig wellness szálló. Éttermek és pláza teszi még komfortosabbá a környéket.

Bár a tó szabályozása és alakítása során alaposan megváltozott az eredeti kép, a természet így is szép arcát mutatja felénk. Tanösvények és túraútvonalak szelik keresztül a környéket, amik segítenek tematikusan is felfedezni a természeti látnivalókat. Mivel a Velencei-tavi madárrezervátum természetvédelmi terület, különleges lehetőségünk van megfigyelni az itt élő madarakat. Külön túrákat is szerveznek ezzel a céllal, némelyiket kenuval. De magunk is barangolhatunk kenuval vagy csónakkal a tavon; kicsit olyan, mintha vízen járva ismernénk meg így a környéket. Csapatépítésre pedig kiváló lehetőség egy kis sárkányhajózás.

Aki kíváncsi a természetre, de a túráktól kicsit ódzkodik, felkeresheti a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadasparkot. A tó és a környék gazdag élővilágába nyerhetünk bepillantást a majdnem százhektáros arborétumban, valamint a madárröptével is rendelkező vadasparkban. Gárdonyban található egy másik érdekes hely, az Akváriumház, ami a helyi vízi élőlények élményszerű megfigyelését teszi lehetővé. A halak mellett vízi skorpiót vagy vízi botpoloskát is láthatunk itt.

Az aktív sportokat kedvelők lovagolhatnak, biciklizhetnek a környéken, nyáron pedig vitorlázhatnak is. Rendezvényeket is szerveznek a tó körül, például longboardos gurulást. Többféle erdei pálya van kialakítva, ahol tornázni, teniszezni, futni vagy más sportágat lehet űzni a szabadban. Kevésbé megerőltető program a környék számos kastélyának vagy múzeumának egyikét felkeresni. Gyerekekkel érdemes a Gárdonyi rönkvárba is ellátogatni, ami játékos és interaktív formában mutatja be az Egri vár eseményeit.

Ha az időnk engedni, látogassunk el Székesfehérvárra is, ami tényleg már csak egy ugrásra van a Velencei-tótól. Itt láthatóak például Szent István koronázó bazilikájának a romjai. Igazán különleges élményt szerezhetünk magunknak, ha ellátogatunk a szerelem jelképeként is ismert Bory-várba. Az egész épület olyan, mintha egy művész alkotása lenne, tele számtalan szoborral és festménnyel. Az apró részletek, például a díszes kőlépcső hangulata felejthetetlenné teszik a látogatást. Székesfehérvár emellett színházzal, fürdővel és színes programokkal is vár minket. A város bőven kínál még történelmi és kulturális látnivalókat, kikapcsolódási lehetőségeket; ránk vár, hogy melyiket fedezzük fel.

PM

Előző cikkMadárnak nézel?
Következő cikkNem mindenkire hat pozitívan a tavaszi kikelet