Vannak plasztikai beavatkozások, amelyeknél akár az is előfordul, hogy egy szép, vagy legalábbis normális állapotot szeretne a páciens még szebbé tenni, ám a hasplasztika nem ilyen. Igaz ugyan, hogy a végeredmény esztétikailag is kiemelkedő lehet, a hatások közül mégis a legfontosabb a has, a hasfal anatómiai állapotának helyreállítása. De milyen módon? 

Sérv

Bár önállóan is megoldható, probléma, de gyakran együtt műtik a hasizmok összevarrásával és a felesleges zsír- és bőrszövet eltávolításával. A sérv nagyon veszélyes lehet, mivel ez a hasfal folytonosságának olyan elváltozása, amely miatt a hasüregben lévő „dolgok” – általában bélszakaszok – kikerülnek a hasüregből. A lakosság hozzávetőlegesen 3–5 százalékának van kisebb-nagyobb sérve, ez akár lehet veleszületett, de gyakrabban inkább szerzett probléma. Itthon évente nagyjából 8000 hasfali sérvműtétet végeznek önállóan vagy plasztikai beavatkozással egybekötve.

Olyanoknak is lehet sérve, akik erről nem tudnak, ugyanis nem mindig jár tünettel a hasfalon kialakult „lyuk”. Jellemzően mégis húzó, nyilalló fájdalommal, feszülő érzéssel keresik fel az orvost a páciensek, olyan panaszokkal, melyek álláskor, járáskor fokozódnak. Jellemző tünet lehet még a görcsös hasi fájdalom, idült székrekedés, hányinger.

Szerencsés esetben a betegnek „csak” lyuk van a hasfalán, de azon nem türemkedik át semmi, vagy esetleg – ha mégis – akkor az magától vissza is csúszik a hasfalon belülre. Ha azonban bekövetkezik a baj (kizáródás), akkor a nyílás gyűrűszerűen összeszorul, emiatt a kint maradt bélszakasz erei nem kapnak vért, a sérv fájdalmassá, feszessé válik, a bélműködés (a kizáródás miatt) leáll. Ha ilyenkor nem műtik meg gyorsan a pácienst, akkor a bél elhal.

Nos, ezt kell megelőzni azzal, hogy a hasfalon lévő összes „lyukat” zárják a műtét során.

A hasizmok szétnyílása

A nőket érinti (szinte kizárólag) az, hogy az egyenes hasizmok egymástól eltávolodnak, mégpedig a várandósság/szülés után, bár a probléma kialakulhat nehéz tárgyak emelésével vagy extrém elhízás esetén is. A természet a két, egyenes hasizom szétnyílásával ad helyet a növekvő méhnek és magzatnak, így a hasizmok több centire távolodhatnak egymástól – és ez gyakran így is marad a várandósság után. Vannak ugyan szerencsések, akiknél visszarendeződnek az izmok, de vannak, akik hiába végzik szorgalmasan a gyakorlatokat, hordanak haskötőt, a hasuk továbbra is előredomborodó marad. Minderre nő az esély, ha eleve gyenge az izomzat és a kötőszövet is lazább.

Ez ráadásul nem csupán esztétikai probléma!

A szétnyílt hasizmok, ez elvszett „tartás” miatt állandósulhat a deréktáji fájdalom, kialakulhat gerincsérv, és gyakrabban jelentkezhetnek egyes nőgyógyászati betegségek, vagy akár vizeletvisszatartási gondok is!

Ezt a problémát – amennyiben a speciális torna nem hozott látványos változást – sebész tudja orvosolni. A hasplasztika során általában a két csípőcsont között, bikini vonalban, ha van akkor a császármetszés hegének vonalát meghosszabbítva vágják fel a hasat, és így hozzáférnek az egyenes hasizmokhoz. Különböző technikákkal, különböző öltési módszerekkel, felszívódó vagy maradandó sebészi fonallal varrják össze a két hasizom bőnyéjét, így összehúzzák az eltávolodott széleket. Az eredmény: a has újra lapos és feszes lesz.

Kötényhas eltávolítása

A kötényhas egy rendkívül találó kifejezés, mely jól szemléltetni azt az állapotot, amikor a bőr (és a has más szövetei) annyira megereszkednek, hogy a has alsó része a lágyék területére kezd lógni – akár extrém mértékben, a combközépig nyúlva is! Nemegyszer előfordul, hogy a hajlat bőre az izzadás és összetapadás, dörzsölődés miatt csúnya, sérült, esetleg gombás lesz. Ez az állapot tehát egyáltalán nem csak esztétikai szempontból lehet problémás.

Ilyenkor a sebész a páciens álló helyzetében – hogy a gravitáció teljesen érvényesülhessen – berajzolja a hason, hogy mekkora bőrterületet kell ahhoz kimetszeni, hogy az összevarrás után a hasfal kellően feszes legyen. Ilyenkor némi zsírszövetet is el tud távolítani az orvos, de elhízottakon a műtétet nem szívesen végzik el, mert a zsírszövet gyógyulási hajlandósága rosszabb és szövődményesebb, de legalábbis lassabb lehet a gyógyulás. Ebben az esetben általában a köldök is belelóg az eltávolításra szánt bőrrészletbe, így azt a műtét során leválasztják a hasfalról, majd a végső méret kialakítása után egy új helyen – ahol esztétikus lesz és ahol természetesen is lennie kell – kivarrják a felszínre. Így az eredeti köldök megmarad, csak az orvos újrapozicionálja azt.

Hosszú felépülés? Fájdalmas hetek?

A hasplasztikai műtét hossza az eljárás bonyolultságától függ, de általában 1,5-2 óra közötti. A műtétet mindig nagyon alapos vizsgálat és állapotfelmérés előzi meg! Csak akkor végzik el, ha a laboreredmények, az EKG, az ultrahang és a mellkasi röntgen és az altatóorvosi konzultáció sem jelez olyan elváltozást, mely a műtétet negatívan befolyásolná.

A hasplasztikai műtét rutinműtétnek számít, a gyógyulás a páciensen is múlik: a műtétet követően számos utasítást kell ahhoz pontosan betartani, hogy az eredmény a lehető legszebb legyen! A műtét felépülési ideje több hét, egyéni jellemzőktől függően lehetnek erős fájdalmak, de teljes fájdalommentesség is.

Hasplasztika (kötényhas eltávolításával együtt is) végezhető a társadalombiztosítás terhére is, de csak akkor, ha a műtét igazolt, nagymértékű fogyás után, az elért súlyt legalább fél éve tartva következik be. Ehhez az szükséges, hogy még elhízottan (a BMI legalább 35-ös) rögzítve legyen valamilyen orvosi dokumentációban a súly, a fogyás után újra, a két szélső érték között pedig minimum 10 BMI egységgel csökkennie kell a súlynak. (45 feletti induló BMI esetében 12 egység csökkenése az elvárt.) Ha valaki megfelel ezeknek a kritériumoknak, akkor számos hazai intézményben elvégzik a hasplasztikát a TB-terhére.

Kéky Kira

Előző cikkÁllatok, akik értünk élnek vagy halnak
Következő cikkRend a szekrényben, harmónia az öltözködésben