Talán valamennyi orvosi terület közül szívgyógyászatban került Magyarország leginkább a világ élvonalába. Az amúgy is viharos sebességgel fejlődő orvostudomány itt különösen komoly eredményeket hozott. Ma már olyan betegek is életesélyhez juthatnak hazánkban is, akikről korábban lemondtak az orvosok.

Míg régen leginkább gyógyszerekkel próbálták kezelni a problémákat, ma ez leginkább kiegészítő terápiává vált. Ma már olyan beavatkozásokra van lehetőség, amelyek korábban szinte elképzelhetetlenek voltak, ezek alkalmazásában pedig Magyarország nemzetközi szinten is az elsők között van. Hihetetlenül gyorsan jutottunk a szív koszorúér-elzáródások gyógyszeres feloldásától a szívkatéterezésig, ehhez pedig mára egy egész országot lefedő hálózat is létesült, ami lehetővé teszi a gyors és könnyen elérhető értágítást a nap 24 órájában. Emellett a kardiológia valamennyi területe átalakult, mind inkább a minimál invazív, vagyis minél kisebb műtéti beavatkozást igénylő ellátásokkal oldják meg a szív- és érrendszeri problémákat.

Ma már a szívritmuszavarok, illetve szívbillentyű betegségek egy részét is képesek a szakembereink orvosolni. Ilyenkor nincs szükség a teljes mellkas feltárására, sokkal kevésbé megterhelő, kíméletesebb megoldásokkal dolgozhatnak a kardiológusok, ami olyan betegeknek is esélyt ad, akiknek a nagy szívműtét klinikai állapotuk miatt vállalhatatlan lenne. Egy másik példa a beültethető defibrillátor, amely ma már hazánkban is segíti a hirtelen szívhalállal fenyegetett betegeket. Vagy a krónikus vagy végstádiumban lévő, szív transzplantációra váró páciensek élete gyors állapotrosszabbodás esetén műszív-kezeléssel ma már rövidebb ideig külső keringéstámogató eszközzel, illetve akár évekre a mellkasba beültetett balkamrai-támogató eszközzel, műszerrel megmenthető.

Az életminőséget és az életkilátásokat egyaránt rontó szívritmuszavarok bizonyos fajtái ma már úgynevezett ritmuszavar ablációs kezeléssel gyógyíthatóak: a viszonylag gyors és kíméletes beavatkozás során a ritmuszavar gócát térképezik fel, és semmisítik meg.

És hogy mit hozott ez az elképesztő fejlődés? Ma Magyarországon fele annyian halnak meg szívinfarktus következtében, mint 15 évvel ezelőtt, és szívbetegek tízezrei kapnak ma életesélyt, olyanok is, akiket akár egy-két évtizede elveszítettünk volna az orvostudomány akkori lehetőségeivel.

Előző cikkAdy is tüdőgyulladásban hunyt el
Következő cikkFontos a teljes körű szűrés