Akármilyen rövidkék is manapság a telek, csizmának márpedig lenni kell a szekrényben. De azon belül hol is? Hogyan tárolva? Dobozba összegyűrve, vagy szépen, tisztán kisámfázva hogy jövőre is hordani lehessen, netán a kényesebbeket óvni, páronként külön textilzacskóba rakva? Amilyen drágák ma a jó minőségű csizmák, megérdemlik a gondos bánásmódot.

A lábbeli – lett légyen az otthoni papucs vagy hótaposó – sokat elárul viselőjéről. És nemcsak az anyagi helyzetéről persze.

Szögezzük le: az elegáns, picit magas sarkú bőr bokacsizmák mindig divatosak lesznek, ami divatossá teszi ezeket, az a díszítés, a csat, a zipzár milyensége. A hosszú szárú combcsizma kevés nőnek áll jól, vagy ha mégis, kissé félreérthető – emlékezzünk csak, miben sétált-bukdácsolt Julia Roberts a Rodeo Drive-on, a Pretty Woman-ben. Ez elsősorban alak- és kor kérdése, ha egyáltalán valakinek ez az ízlése, igénye. Negyvenen túl felejtsük el.

A jó minőség, a szolid fazon sosem megy ki a divatból. Azt se felejtsük el, hogy ha csizmát próbálunk, az sose szorítson: az évek múlásával a lábunk kissé szélesedik, márpedig egy drága lábbelit nem egy szezonra vásárolunk. A csinosság mellett legyen szempont a kényelem, és hogy a talp a jeges aszfalton ne csússzon. Mindezzel persze a tinédzserek még nem törődnek.

Hótaposóból bőven elég egy pár, hacsak nem vagyunk sírajongók, elvégre mostanában csupán néhány nap az, amikor jelentős mennyiségű hó hullik – ilyenkor a talpraesettek a táskájukba betesznek egy pár zárt cipőt a fontosabb munkahelyi tárgyalásokra, elvégre a szőrös mamusz kinézetű műanyag monstrumok nem illenek egy üzletasszony kosztümjéhez. Egyébként sem árt a munkahelyen tárolni a fiókban egy pár tartalék cipőt, hiszen hivatalba menet bármi történhet a lábbelinkkel, elszakad a pántja, kitörik a sarka.

A színes  gumicsizma nagyon vagány, például egy kockás kabáthoz, persze a színe illeszkedjen valamelyik kockához. Esős időben ideális, egy zoknival hidegebb időben is elmegy, kiváló kései szüretre, a parkban gyerekkocsi tologatására, a kertben dió összeszedésére, vállalati csapatépítés első napjára – de bentre ne hordjuk.

Természetes, hogy a lakásban az ember leveszi a csizmát, miközben ügyel a harisnyája állagára, és ha vendégségbe hivatalos, kér egy papucsot, vagy éppen visz magával előrelátóan egy zárt cipőt. (Régen ezt körömcipőnek mondták, a fiatal generáció már nem ismeri ezt a fogalmat.)

Hogy mi az idei divat? Nos, a rámás, rusztikus, fogazott gumitalpú cipőket utánzó, olykor túlzottan sportos jellegű, lapos, ám magasított fazonú bakancsok, amelyek főleg a fiatalokon mutatnak jól, közülük is azokon, akik magasak és vékonyak. Másokon esetleg durvának hat, és sokszor előnytelen. Ez persze nem fogja befolyásolni a friss trendek szerelmeseit azon igyekezetükben, hogy megvásárolják.

Online rendelni csizmát kockázatos: egyrészt az ára miatt, másrészt mert két 38-as nagyság között is jelentős a különbség, attól függően, hogy csattal záródik, vagy esetleg befűzzük. Ami fontos: mekkora a lábfej és vádliszélesség. Van, akinek eleve nem áll jól a térdig érő csizma – ami akkor se szép, ha lötyög benne a lábszár, de ha feszül, szorít, akkor nemcsak előnytelen, de kényelmetlen is.

A csizmák akkor élték fénykorukat, amikor a miniszoknyák: nagyobb figyelem övezte a nők lábát, a lábbelik sarkát, fazonját, díszeit. Nemcsak télen hordták persze. De a midi korszakhoz is jól illett, itt még ügyesebben kellett eltalálni, hol végződjön a szoknya, és hol kezdődjön a csizma.

Ma már sokszor októbertől elkezdik hordani a nők a könnyű bokacsizmákat, és az van rajtuk majdnem húsvétig. Érdemes tehát váltani, legyen legalább három pár, szellőztessük, sámfázzuk, ápoljuk és váltogassuk a felső ruhák színéhez illesztve, meg az alkalomhoz igazodva.

Előző cikkKi mit gyűjt?  – Teaszűrőtől a csonttányérig, retro kerámiától a régi lemezekig
Következő cikkNem is kell mellrákszűrésre gondolnom 40 éves kor alatt?