Egy friss kutatás eredménye alapján meghatározták azt az öt szokást, amelyek magunkévá tételével közel 10 évvel hosszabbíthatják meg az életünket, méghozzá egészségesen eltöltött értékes idővel.

Hogyan válasszunk módszert?

A szupermodellek világával beköszöntött a nők frusztráltságának korszaka is. A ’90-es években már lestük a címlapokat, ki hogyan néz ki, mit visel, milyen partikon vesz részt. Egyszerű volt megtalálni az összefüggést, hogy az ő életük a külső adottságaik miatt alakult úgy, ahogy. Azonban a felszín alá kevesen néznek. Az eredményt irigyelni könnyebb, mint az oda vezető úton elgondolkodni, netán lépést is tartani.Ehhez ráadásul még az is hozzátartozik, hogy a kirakatban szereplők sok esetben koplalás útján érik el az elvárt külsőt, mintsem egy egészséges életmód követésével.

Az említett címoldalak viszont arra jók voltak, hogy felhívják az olvasók figyelmét, lehet másként is élni, mint gyorsételek által elzsírosodva. Aki pedig olvasni tud a sorok között, arra is rájöhetett, hogy az elsődleges cél nem a külső, hanem az egészséges szervezet. A célunkhoz pedig részcélokat meghatározva jutunk el, így találhatjuk meg azokat a módszereket és eszközöket, amelyek támogatnak minket az utunkon. Sport, táplálkozás, rekreáció megreformálása mind szerepelhetnek a listánkon.

A fitt külső csak az egészséges életmód mellékhatása

Az utóbbi években egyre több információhoz juthatunk hiteles forrásokból is arra vonatkozóan, hogy az egészséges életmód milyen hatással van a betegségek megelőzésére vagy a terápiára. Ezen kívül fontos megemlíteni, hogy az önismeret és a magabiztosság nagy szerepet játszik abban, hogy ne az elvárások szerint éljünk és felmérhessük, hogy a reklámfotók helyett saját magunk legjobbját akarjuk a tükörben látni. Ez egy kölcsönös kapcsolat az egészségünk és a lelkünk között. Amint elhessegetjük a kifogásokat, és elindulunk az egyensúlyi állapot felé, az apró lépések sikerélményével további motivációt nyerve tehetjük szokásokká az addig kívülről szemlélt, ajánlott mintákat. Ha az egészséges, vagy egészségesebb életmódra váltunk, csak a javunkat szolgálhatja.

Az 5 elem

A cél eléréséért sokan sokféle ajánlást kezdenek el követni. Több sport, kevesebb alkohol, kevesebb cukor és egyszerű szénhidrátok. Azonban figyelembe véve a krónikus betegségek kialakulását vagy fennállását, az ajánlásokat  együtt szükséges megfontolni, hiszen külön szinte mit sem érnek. A 2020. januári közleményben YanpingLi összegezte, hogy kutatásban általuk meghatározott faktorokkal daganatos, szív- és érrendszeri betegségek valamint diabétesz mentessé is válhat a hosszabb élettartam. A közel 73 ezer nő és 40 ezer férfi részvételével zajlott tanulmány bizonyítékokkal szolgál erre.

  1. Aktív életmód, amely legalább napi 30 perc mozgást jelent. A heti minimumot a WHO 150 percben határozta meg. A mozgás vagy sport intenzitásának, hosszának változtatásához az állapotunktól függően érdemes az orvosunkkal egyeztetni, a szakedzővel pedig a feladatok helyes kivitelezéséről konzultálhatunk, hogy az esetleges sérülésektől is megóvjuk magunkat.
  2. Dohányzásmentes élet. A kutatásban résztvevők vizsgálatával kiderült, hogy a dohányzás abbahagyását követő 15. évtől csökken a betegségek rizikója arra a szintre, ahol a nem dohányzók állnak.
  3. Mértékletes alkoholfogyasztás.
  4. Súlyunk kontrollálása. A BMI 25 alatt tartásával lényegesen csökken a betegségek rizikója.
  5. Egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás, amely az általános szemlélet mellett személyre szabott étrend kialakítását is jelenti.Ajánlott a teljeskiőrlésű termékek, a regionális és szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. A hüvelyesek, mint babok, lencse és borsó támogatják az egészségünket, és csökkentik a szívbetegségek, a magas koleszterinszint és a túl magas vérnyomás kockázatát. A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok megfelelő mennyiségű bevitele is az egészséges táplálkozás részét képezik.

A külcsín és a belbecs járhatnak kéz a kézben. Azonban érdemes a fontossági sorrendre figyelni, és az egészségünket tartani a legnagyobb becsben.

Előző cikkHavas táj -fehér divat
Következő cikkGyilkos légszomj – a COPD