Mire szeptemberre lapozunk a naptárban, már tart a nappalok rövidülése. Egy-két hét alatt tudatosul bennünk, hogy a nyárnak búcsút inthetünk és a rövid ujjú pólós esti séták helyét fokozatosan a kuckózás gondolata veszi át. De hogyan segíthetjük a szervezetünket, hogy ne lassuljon le teljesen, és fitten, egészségesen éljük meg az őszi és téli napokat is?

Jelek

A hőmérő még mutathat 27 fokot délután, viszont az esték hűvösebbek és a rádió szerint a fűtési szezon is beköszönt. Ez utóbbi a strandoló emberek láttán mindenképpen ellentmondásosnak tűnik, de igaz, hogy a lakáson belül érezhetően alacsonyabb a hőmérséklet, mint egy hónappal ezelőtt volt. Ahogy a szekrényből szépen sorra kerülnek elő a kötött kardigánok és mackóalsók, a kisördög a ábrándozva üldögél a vállamon: pokróc, egy sorozat a tévében egy kis doboz csokoládé majszolgatásával. Azonban legyünk résen, mert ezek az apróságnak látszó dolgok bizony semmittevéshez vezethetnek, és kényelmes mivoltuk miatt gyorsan és észrevétlenül válhatnak szokásokká a mindennapjainkban.

Változtatni, ha szükséges

A 2020-as év gyökereiben változtatta meg a túlfogyasztásban lubickoló emberiség elképzeléseit. Az elmélet ezidáig működött, mely szerint a környezet és a természet tiszteletben tartása nélkül is lehetett élni, következmények nélkül. A minimalizmus és a tudatosság nem nyert nagy teret. A 2020-as év tavaszán fellépő helyzet jelentősen befolyásolta az emberiség gondolkodását. A XX. század közepétől születettek szabadságról és korlátozásokról alkotott képeit felülírta a Corona-vírus járványa. A hírekben napvilágot látott statisztikák megerősítették, hogy ez a vírus a krónikus betegek megfertőződésének esetében lehet súlyosabb lefolyású. Ezen megbetegedések hátterében nagy arányban van jelen a magas vérnyomás, a szívbetegség és a cukorbetegség.

Amit tömegesen nyerhetünk ezen információkkal, az nem más, mint hogy az életünkben nagyobb szerepet kapjon a tudatosság és az egészségünkre való összpontosítás. A fent felsorolt, életmóddal összefüggésbe hozható krónikus betegségek elkerülése rajtunk is múlik, nem csak külső tényezőkön. Ha pedig szükségét látjuk, változtassunk az életmódunkon!

Maradjunk energikusak!

Különböző igényszinttel bírunk a saját fittségünket tekintve. Az azonban bizonyos, hogy meg is tudjuk ítélni, hogy jó vagy rossz állapotban vagyunk éppen. Hiszen érezzük, amikor csökken az állóképességünk, nehezebben megyünk fel a lépcsőn, nem tudunk futni a busz után, vagy a kosárnyi vásárolt zöldséget felcipelni az első emeletre. Gondolkodjunk el az okokon! Orvosi konzultáció sem árthat, hiszen a teljesítményünk szintjének csökkenése mögött betegség is állhat. Ha a vizsgálatok engedik, a szakember tanácsait követve meg kell tennünk a kezdő lépéseket. Legyen az előírt mozgás, egészségesebb étkezés vitaminokkal és szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel, megfelelő folyadékfogyasztás vagy akár több pihenés.

Mozgás

Mielőtt a kifogások uralnák a napi teendőink tervezését, gondolkodjunk egy kicsit. Ha nyáron a hőségre hivatkozva hagytuk ki az edzést, ne kövessük el ezt a könnyen kiküszöbölhető hibát ősszel is. Ne ijedjünk meg, ha kicsit hűvösebb az idő, mégsem mínusz 20 fokban kell futnunk a tundrán! Az időjárásra való hivatkozás egy fantáziátlan dolog – kivéve, ha közelgő tornádóra figyelmeztetnek.

A szabadtéren, friss levegőn, lehetőség szerint parkban, zöld területen való mozgás ellenállóba tesz minket a betegségekkel szemben. A természet közelségének pedig külön jótékony hatása van a lelkünkre és az egészségünkre egyaránt.

A nyári kánikulában a szívünk és a keringési rendszerünk komolyabb terhelés alá kerül, 15 fokban viszont vígan futhatunk, gyalogolhatunk. Erősödik az immunrendszerünk, a megfázás és a nátha nagyobb eséllyel kerül minket el, de még az influenza ellen is hatékonyabban védekezhet szervezetünk.

Életmódunknak különösen kiemelt szerepe van egészségünk megtartásában, hiszen a vírusok, és azok mutációi által folyamatosan veszélynek vagyunk kitéve. Így az eddig ismert életmódra vonatkozó tanácsokra, azaz étkezésre, mozgásra, a rekreáció megfelelő mennyiségére és minőségére hangsúlyt fektetünk, valamint káros szenvedélyeket elkerüljük, jó úton járunk. Ezek mellett 2020-ban pedig megtanultuk, hogy a higiéniai előírások betartása is nagy eséllyel hozzájárul ahhoz, hogy ideális erőnlétben teljen számunkra az őszi és téli időszak.

WR

Előző cikkEgészségünk és a lakókörnyezetünk
Következő cikkHalálos veszély leselkedik ránk: az antibiotikum-rezisztencia