A szabadidejüket sokan szeretnék úgy felhasználni, hogy az hasznos és jótékony legyen. Az önkéntes feladatokat éppen nekik találták ki!

Miért jó nekem, ha adok magamból másoknak?

Hasznosnak érezni magunkat felüdítő érzés. Már egy apró ház körüli javítás után is megnőhetünk a magunk, és talán a családtagjaink szemében is. Ha magunk helyett valaki másnak a javára teszünk például jótékony munkával, akkor az megsokszoroztathatja ezt az érzést. Egyéb jótékony hatása is van az önkéntességnek. Kiszélesítheti a világképünket, hiszen számunkra eddig ismeretlen körökben és helyeken mozoghatunk. Olyan emberekkel találkozhatunk, akiknek teljesen más az életkora, az érdeklődési köre, a foglalkozása vagy a háttere. Nem egy olyan történetről hallani, hogy valaki az élete párját ismeri meg önkéntes munka közben. Ha nem is ez a célunk, barátokat vagy jó ismerősöket nagy valószínűséggel találhatunk. Bár a jótékonykodással elsősorban másokon igyekszünk segíteni, az ott szerzett tudást később mi is kamatoztathatjuk. A másokkal való gördülékenyebb kommunikáció és együttműködés, tolerancia és segítőkészség az élet számos területén jól jön majd. Sokszor bepillantást nyerhetünk egy új szakmába, nyelvbe vagy kultúrába is. Talán pont ez fogja az egyik leendő munkáltatónk szemében azt a pluszt jelenteni, ami miatt minket választ.

Hogyan válasszak?

De akkor most azonnal menjek, és fessem le a szomszéd néni kerítését? Ha ő örülne ennek, akkor nem gond. A környezetünkben élőknek való apróbb segítségnyújtás jó kezdet. Biztosan van olyan rokonunk, ismerősünk vagy szomszédunk, aki örülne egy-két dolognak: összesöpörni a faleveleket, ablakot pucolni, bevásárolni, kutyát sétáltatni. Olyanokra gondoljunk, akiknek tényleg szüksége van erre a segítségre. Ha szeretnénk a hatékonyságunkat növelni, akkor szétnézhetünk a különféle jótékonysági szervezeteknél is. Nem kell az összes szabadidőnket felajánlani; gondoljuk át, mennyit tudunk jó szívvel felkínálni. Sok helyen már havi egy alkalomnak is örülnek. Különböző személyiséggel és érdeklődési körrel sokféle területek közül választhatunk. Emberekkel szeretnénk foglalkozni vagy inkább állatokkal? Kültéri vagy beltéri programokon vennénk részt? Szívesen dolgoznánk csapatban, vagy jobban kedveljük a magányos megoldásokat? Van valamilyen speciális képességünk, tudásunk, ami hasznos lehet másoknak? Ez csak néhány szempont, amit átgondolhatunk.

A lehetőségek színesek

Ha ez megvan, érdeklődhetünk néhány múzeumnál, esetleg helyi kulturális vagy szociális intézménynél. Felajánlhatjuk, hogy tartunk valamilyen foglalkozást vagy órát gyerekeknek, időseknek vagy betegeknek. Menhelyeken, állatkertekben és egyéb álatokkal foglalkozó szervezeteknél szinte mindig tárt karokkal várják az önkénteseket. Vannak természetjáró egyesületek, akik jótékony munkájukkal a környező erdők, tisztások és turista utak karbantartásában és tisztításában keresnek segítőket. Ha van varrógépünk vagy valamilyen barkács felszerelésünk, akkor otthon készített holmikkal is lehetünk mások segítségére. A teljesség igénye nélküli a fenti felsorolás, kis utánajárással még több területet találhatunk.

Maradjon a szabadidőmből magamra is

Miközben segítünk másoknak, maradjunk mindig ésszerűek. Ez ne menjen a párunkkal vagy a családunkkal töltött idő rovására. Nem mindenki tud ugyanannyit vállalni, így az összehasonlítgatás csak a kedvünket venné el. Értékeljük már a hasznosan töltött rövid perceket is. A kiégés elkerüléséhez pedig fontos, hogy hagyjunk magunknak valódi énidőt, amikor azt csinálunk, amit igazán szeretünk. Ha váltogatjuk a jótékony munkák fajtáit, az is hozzájárulhat, hogy megőrizzük hosszú távon az örömünket.

GB