Gyermekkorunk egyik kedvelt időtöltése az igazi relaxáló kirakózás. A puzzle mint családi játék ma is tarja népszerűségét, sőt egyre nagyobb utat tör magának.

Offline mód – kirakózás az életünkkel

Sokszor emlegetett klisé, hogy a számos technikai kütyü előtt milyen jókat szórakoztunk „offline módban”. Mégis, ma már szinte nagyítóval kell keresni azokat a programokat, amikhez nem szükséges képernyőt nézni. A pandémia idején számos olyan esemény került online platformra, amiről azelőtt nem hittük volna: munka, meetingek, baráti összejövetelek, családi ünnepek. Az én-időnket is sokszor képernyő előtt töltjük: filmnézés, olvasás, online játékok. Persze sok mindenen nem változtathatunk, örülünk, ha az életünk minden darabja a helyén van és működik. De ha nyitunk a hagyományosnak mondható lehetőségek felé, sokat tehetünk a szemünk és a lelki egészségünk védelmében.

Nemcsak a gyerekek találnak örömet benne

A puzzlet nevezhetjük igazán hagyományos kikapcsolódási formának. Egy jó pár évvel ezelőtt nehezen lehetett olyan gyermekes családot találni, ahol ne hevert volna legalább egy félkész puzzle valamelyik asztalon. Ezeket általában egy vékony kartonpapírral, vagy akár üveglappal takartuk le. Így nyugodt estéken elő lehetett venni, szöszmötölni vele egy kicsit, majd letakarva az üveglappal megírtuk a házit a tetején.  Nemcsak az introvertált fiatalok kedvelt játéka, sokszor az egész család kivette a részét belőle. Nagy előnye, hogy egész kicsiktől kezdve az idősekig szinte bárki képes játszani. Nem igényel nagy logikai tudást és koncentrációt, mégis kellemesen meg tudja mozgatni az agyat. Fejleszti a türelmet, segít egészben elképzelni a dolgokat, és fejleszti a csapatmunkára való készséget is. Nem utolsó sorban, hasonlóan más kreatív tevékenységekhez, remek lehetőség a relaxációhoz. Miközben válogatjuk szín szerint a darabkákat, egymáshoz illesztjük a passzoló darabokat, próbáljuk meglátni az egész mintát a kis részletekben, az elménk szabadon dolgozhat. Kihasználhatjuk ezt egy remek beszélgetésre, de akár a szabadon gondolkodásra is. Ha egyedül rakunk ki egy puzzlet, a kedvenc zenénket hallgatva, hasonló állapotba kerülhetünk, mint a rajzoláskor tapasztalt flow élmény. Az agyunk kikapcsolja az aznapi átlagos tevékenységeket, és egészen másfajta gondolatoknak ad helyet. Így könnyebben relaxálhatunk is. Remek lehetőség a lazításra és feltöltődésre azoknak is, akik úgy gondolják magukról, hogy nem elég jó a kézügyességük egy komolyabb kreatív hobbihoz. Sokan szívesen keretezik be a végeredményt, ami kitartó munkájukra emlékezteti őket.

Formabontó megoldások

Egészen modern formát öltött az egyébként retrónak nevezhető játék egy ötletes megoldás révén: darabjai követik formavilágban a fő minta témáját. Például egy állatos kirakó darabjai kis állatkákat formáznak. Remek tematikus ajándék lehet egy ilyen készlet. De lehet kapni apró csillogó kövecskékből álló készletet is, amihez tartozik egy előre megrajzolt és beszámozott kép. Egy kis csipesz, némi ragasztó és határtalan türelem segítségével látványos „gyémántszemes” képet alkothatunk. Emellett számos helyen lehet egyedi grafikai munkákat rendelni. Ha ide beviszünk egy általunk választott képet, abból saját kirakót készítenek nekünk. Milyen jó családi játék kerekedhet a közös nyaralás fotójából vagy a gyermek kedves rajzából. Kicsit komolyabb a puzzle 3 dimenziós verziójának is nevezhető modellezés.

GB

Előző cikkMagabiztosabbak a rövid hajú nők?
Következő cikkLátnivalók a Budai Várnegyedben