A home office terjedésével egyre nagyobb az igény az otthoni munkakörnyezet inspiráló berendezéseire. Mit kezdjünk az íróasztalunkkal, hogy kényelmesen dolgozhassunk otthonról is?

Az munkahelyi iroda stílusa

Lehetőség szerint igyekszünk az irodánkat vagy íróasztalunkat a magunk ízléséhez igazítani. Miért fontos ez? Ha kellemesen érezzük magunkat, ha a munkakörnyezet ösztönző és kreatív számunkra, akkor eredményesebbek tudunk lenni munka közben. A dolgozó sarkunk berendezése emellett lehetőséget ad az egyéniségünk kifejezésére. Nem mellesleg az ügyfelek és a kollégák felé is egy kellemesebb összképet tudunk közvetíteni. De mi a helyzet a home office-szal? Ott is igyekszünk egy trendi, ugyanakkor optimális munkakörnyezetet teremteni magunknak? Vagy úgy vagyunk vele, hogy az otthonunk már önmagában elég otthonos?

Praktikus elrendezés

Jó esetben van otthon egy szabad íróasztalunk, amiből kis odafigyeléssel könnyen válhat egy kis otthoni „iroda”. Mik az elsődleges szempontok? Mivel otthon számtalan dolog elterelheti a figyelmünket, a munkasarok legyen praktikus, motiváló és letisztult. Egy jól működő gyorsétterem konyhájához hasonlóan érdemes a gyakran használt eszközök minél optimálisabb elhelyezésére figyelni. Így nem kell állandóan felesleges és kizökkentő köröket futni egy oldal nyomtatásáért vagy a tűzőgépért.

 Letisztult munkakörnyezet

A minimalista íróasztal kevés jól megválasztott kiegészítővel sokaknak a leginspirálóbb munkakörnyezet. Bár nehéz fenntartani, de a környezetünkben lévő rend tényleg jó hatással van ránk. Egy kevésbé túlzsúfolt asztal jóval rendezettebb látványt nyújt, és a munka is kényelmesebb rajta. A minimál berendezést könnyebb tisztán is tartani. A billentyűzetünk, egerünk, tollaink és az asztalfelület igénylik a rendszeres és alapos tisztítást.

Egy kényelmes szék, valamint az eszközök ergonomikus kialakítása szintén csodát tud tenni, ha a hosszú távú koncentrálásról van szó. És bár valószínűleg kevés kolléga fog az otthoni irodánkban felkeresni, érdemes a video konferenciák miatt egy egységes hátteret is kialakítani.

Iroda trendek home office-hoz

A fényekkel való játék nagyban befolyásolhatja a hangulatunkat. A természetes fény a legjobb, de már egy-két jól elhelyezett plusz égősor vagy nagyobb fényű asztali lámpa is sokat számít. A jól megválasztott színek szintén inspirálólag hathatnak ránk. Például az idei év lakberendezési trend színei – mint például a tengerészkék, a meleg pasztellszínek, vagy a fekete-fehér kombináció – adhatnak egy kiindulási támpontot. A monokróm berendezés jól tervezettséget, eleganciát és nyugalmat tud árasztani. Ne sajnáljuk a home office kialakítására az időt, a belefektetett energia hosszú távon biztosan pozitívan fejti ki a hatását. Nem véletlen, hogy az innovatív és gyorsan fejlődő cégek mostanában rengeteg energiát fektetnek alkalmazottaik munkakörnyezetének kialakítására.  Remek ihletet meríthetünk mi is az aktuális iroda berendezési ötletekből. Néhány fontos dolog, ami támpontként szolgálhat: minél több növény cserepekben vagy a falon, otthonos megoldások, fenntartható anyagok használata, ergonomikus kialakítás, rengeteg természetes fény, kreativitásra ösztönző enteriőr. Hagyjuk érvényesülni a saját ízlésünket, ugyanakkor érdemes figyelembe venni ezeket a trendeket, mivel nagyrészük a dolgozó kényelmét és hatékonyságát szolgálja.

PM