Budapest számos látnivalója közül a Várnegyed nem csak fizikai valójában emelkedik ki a többi közül. A Budavári Palota és környéke mesebeli hangulatot áraszt.

Te bejártad már a Várnegyedet Budán?

Sokan szeretünk elutazni idegen országokba, ahol testközelből ismerhetjük meg a helyi kultúrát, nyelvet és a történelmet. Ilyenkor felkeressük a nevezetes látnivalókat, bebarangoljuk a hangulatos utcákat, ellátogatunk kastélyokba és múzeumokba. Általában a fővárosok látványos nevezetességekkel várják a turistákat, de sokszor vidéken bukkanunk valódi gyöngyszemekre. Viszont az utóbbi másfél évben oly sokszor elhangzott „Maradj otthon” szellemében mostanában a hazai szépségeket igyekszünk felfedezni. Egy ilyen látnivaló a Budavári Palota és környéke, ami talán néhányuknak eddig még kimaradt. A Duna partján végig húzódó Várnegyed tájéka többet érdemel, mint egy osztálykirándulás még az általánosból. Impozáns és gyönyörű képet fest történelmünkről, a művészetünkről, így érdemes alaposan bejárni a hazánkba látogató turisták egyik legkedveltebb célpontját.

Pezsgő Budapest

Budapestet egy pezsgő életű, gazdag kulturális élettel rendelkező, színes fővárosként emlegetik a külföldi turisták. Ez valóban így is van. Bár néha könnyű elmenni a város szép részei mellett mindennapi ügyes-bajos dolgainkat intézve, Budapest valóban gyönyörű. Történelmi épületek lépten nyomon, nemzetközi hangulat, stílusos boltok, hívogató beülős helyek, és persze a Duna partja. Ezeken kívül is sok mindenért lehet szeretni a fővárost, a Várnegyedben viszont megértjük, miért vonzóak ezek a jellegzetességek.

Kezdjük a Gellért heggyel!

Ha Pest felől érkezünk, kezdhetjük a sétánkat az Erzsébet híd lábánál lévő Szent Gellért-szobornál. Sziklafalak mentén lépcsőzhetünk fel a szoborhoz és vízeséshez, ahol az impozáns méretek miatt kicsinek érezhetjük magunkat. Több szinten is megállhatunk, mindegyik csodás látványt nyújt a Dunára és a szemközti Pestre. Kicsit feljebb a Gellért hegy erdei hangulatú sétányain barangolva eljuthatunk a Citadellához vagy a Szabadság szoborhoz is. Mintha egy megelevenedett képeslap részesei lennénk. A körben futó parkok természetközelivé teszik még a fővárost is; szajkókkal és más érdekes madarakkal is találkozhatunk. Barangolhatunk egy kicsit a hangulatos Tabánban, vagy folytathatjuk utunkat a Várnegyed felé.

Séta a Duna partján és a királyok lába nyomán

Látszik, hogy a környék fel van készülve a turisták fogadására. Éttermek, kávézók és hotelek sorát találjuk a Duna partján és a környező utcákban. Ahogy beérünk a Várnegyedbe, el kell döntenünk, hogy a számos látnivaló közül mit is szeretnénk felkeresni. Nem valószínű, hogy kényelmesen belefér minden egy napba. A Várkert Bazárt semmiképp se hagyjuk ki. Gyönyörű összhangot alkotnak a szépen megépített boltívek, lépcsők a köztük lévő kertekkel. Tavasszal és nyáron nemcsak a programok sűrűsödnek be, de a növények is ilyenkor nyújtják leszebb formájukat. Ha már itt vagyunk, biztosan nem szeretnénk kihagyni a Budavári Palotát sem. Itt találhatjuk a Budapesti Történeti Múzeumot és a Magyar Nemzeti Galériát. Csodáljuk meg a Mátyás Templom gótikus díszeit, vagy másszuk meg a Halászbástyát a csodás kilátásért. A látnivalók sora még hosszan folytatható, a teljesség igénye nélkül még néhány: Hadtörténeti Múzeum, Sziklakórház-Atombunker Múzeum azoknak, akik megismernék a háború igai arcát; Budavári sikló a különlegességeket kedvelőknek; Szent István lovasszobor a történelem szerelmeseinek.

GB

Előző cikkPuzzle: családi játék a téli estékre
Következő cikkÉnekeljünk a saját örömünkre!