Minden kollagén fehérje. De nem minden fehérje egyben kollagén is. Ez az egyik legfontosabb információ, mert ez egyben azt jelenti, hogy a napi kollagénfogyasztásunk növeli a fehérjebevitelt is. A kollagén nagyon sok mindenben segít: fiatalabb marad tőle a bőr, csökken a narancsbőr, több hajunk marad az évek múlásával is, és az ízületeinket is védi.

Épp ezért nem igaz, hogy kollagént (vagy általában véve fehérjét) csak a testépítők esznek/isznak, csak nekik van szükségük rá. Minőségi fehérjét vagy kiegyensúlyozott táplálkozással, vagy kiegészítők szedésével tudunk bevinni, de kollagént kiegyensúlyozott táplálkozással is csak nagyon nehezen, vagy körülményesen.

Kollagént egyébként termelünk mi magunk is – nélküle nem működne a szervezetünk, ez ugyanis a szöveteink „ragasztója”, jelen van a bőrünkben, ízületeinkben, hajunkban, körmünkben, artériáinkban, szemünkben – tényleg mindenhol. De akkor meg minek kell szednünk?

Azért, mert – sajnos – az idő előrehaladtával a kollagéntermelésünk drasztikusan csökken. Ez az oka annak, hogy elkezdünk ráncosodni, petyhüdté válik a bőr az arcunkon és a testünkön, esetleg narancsbőrös lesz a combunk annak ellenére is, hogy a súlyunk a normál tartományban van. Pláne, ha valaki genetikailag egyébként is hajlamosabb a bőr öregedésére. Jelzi a kollagénhiányt a töredezett, szálkássá váló hajunk is, illetve az, ha a körmünk könnyen bereped. Egyre inkább fáj a térdünk, csípőnk, bokánk, kattog, recseg. Már 25 éves korunk után csökken a szervezet kollagéntermelő képessége, mire pedig 40 évesek leszünk, addigra már nagyjából 25 százalékkal, 60 éves korunk felett pedig akár már 50 százalékkal is kevesebb kollagént tudunk mi magunk előállítani.

Öregedés ellen – kollagén

Ezért jó, hogy kívülről tudunk kollagént pótolni. A legtöbb kollagén az állatok ínjaiban, porcaiban és bőrében található meg, a húsok kisült zsírja is sok kollagént tartalmaz (ez az a szép sötét zselés anyag, ami a tál aljára dermed a hűtőben), és jó sok kollagén van a húslevesben is: minél több, annál inkább kocsonyássá válik a leves a hűtőben. Ám valljuk be: nem mindenki eszik naponta legalább 1 kiló csirkeporcot, malacfület, bőrével sült húst és ilyesmit.

1 kilót mondtam, és nem tévedtem. 12 g szarvasmarha, sertés vagy csirke kollagén előállításához 1 kg nyersanyagra (nem színhúsra!) van szükség. Eleink, akik a hús minden részét ügyesen felhasználták, több kollagént ettek, mint amennyit manapság mi. Én is csak a színhúst eszem meg (én sajnos nem eszem bőrös, körmös, füles, porcos dolgot, belsőséget sem), így sok olyan aminosavból keveset juttatok be, ami kellene a kollagén előállításához. A kollagénhez egyébként nincs szükség az összes aminosavra: triptofán nem kell hozzá, és kevés benne a cisztein is.

Kell más is a kollagén mellé – C-vitamin

Szóval kanyarodjunk vissza ahhoz, hogy a szervezet képes a kollagént előállítani úgy, hogy a hússal, állati fehérjével bejuttatott fehérjét az emésztés során aminosavakká bontja, azok jutnak be a bélből a véráramba, és a szervezet abból újra kollagént épít. Ehhez a folyamathoz egyébként C-vitaminra van szüksége, tehát vagy kell ennünk zöldséget, vagy szednünk kell plusz C-vitamint.

Azt, hogy kollagént gyártsunk, a szervezet prioritásként kezeli!

Ha nem tud (egyáltalán nem tud!) kollagént előállítani, mert például teljes mértékben hiányzik a C-vitamin (ami a hírhedt skorbut betegség, amit a tengerészek tapasztaltak meg, akik hónapokig nem ettek semmi olyan élelmiszert, ami C-vitamint tartalmazott volna), akkor a test lényegében „elromlik”. Brutális öregedés következik be: elsorvadnak a porcok, az ínszalagok, ínak; csontritkulás lép fel, az íny is elsorvad, így kihullanak a fogak.

Persze, ha szakállas saskeselyűk lennénk, akkor sokkal hatékonyabban tudnánk kollagént fogyasztani, ezek az állatok a kemény csontok emésztésével is kollagénhez jutnak.

Kollagéntípusok

Jelenleg 28 (más források szerint 30) ismert kollagéntípus van, de a szervezet kollagénjének körülbelül 90 százaléka az I. típusú kollagén: ez a szervezet minden szövetében jelen van! Szükséges az ínjainknak, a bőrünknek, a csontjainknak, a porcainknak, de még a fogainknak is. A II. típusú kollagén viszont a mozgásszervi fájdalmakkal küzdőknek fontos, mivel a porc nagy része ebből a kollagéntípusból áll, ha tehát fáj, kattog, recseg-ropog, akkor ezt a kollagéntípust érdemes pótolni.

És hogy miért érdemes kifejezetten étrendkiegészítőt szedni, nem hagyatkozni a húsfogyasztásunkra vagy a zselatinra? Mert azok emésztése nehézkesebb és kevésbé hatékony – rosszabb a felszívódás/hasznosulás. A kollagénpeptidek, amiket meg tudunk venni (rendkívül változatos áron, a legolcsóbb ár a kilogrammonkénti 10 ezer forinttól indul és a kilogrammonkénti 60 ezer forintig terjed) rendkívül jól hasznosulnak.

Azért praktikus eleve kollagénpeptidet (hidrolizált, részlegesen már lebontott, előemésztett) kollagént enni/inni a szakértők szerint, mert így biztos, hogy a túloldalon (aminosavakként a véráramba kerülve) szintén kollagén állítható elő belőle. Megmagyarázom, hogyan kell érteni!

Ha csak egyetlen aminosav hiányzik a véráramból, akkor a szervezet nem tud kollagént gyártani. Lesz belőle persze más szövet, hiszen sok mindent építünk fel aminosavból, egy csomó szövetet gyártanunk kell percről-percre!

Építőkockák aminosavból – haladóknak

Ha kifejezetten az a célunk, hogy minél nagyobb mennyiségben kollagénné állhasson össze az a sok aminosav, ami a vérbe kerül, akkor az a biztos, ha eleve kollagént eszik az ember, abban ugyanis értelemszerűen MINDEN ehhez szükséges alkotórész készen van – így, ha bevisszük (megesszük), lebontjuk még kisebb egységekre (aminosavakra), a túloldalt a szervezet újra összeállítja kollagénné.

Ha plasztikusan akarnám magyarázni: szeretnél egy ZÁRT szobába egy kicsi nyíláson keresztül bejuttatni egy legóvárat (ez a kollagén jelen esetben). Szétszeded tehát a legóvárat kockákra (aminosavakra) és úgy tuszkolod át a nyíláson, darabonként. A túloldalt valaki (a szervezeted) újra összerakja a kockákat (aminosavakat) várrá (kollagénné). Azért tudja megtenni, mert eleve egy várat szedtél szét kockákra.

Ha random legókockákat tuszkolsz át a nyíláson, akkor előfordulhat, hogy nem lesz elég ablak, torony stb., és nem lesz a túloldalt vár (kollagén) belőle. Lesz helyette kunyhó, meg taliga. Az is jó és hasznos persze, de te várat akartál. De mivel nem a kész legócsomagot vetted meg, hanem random ömlesztett legókockákat, ezért benne van a pakliban, hogy vagy van benne minden, ami a kollagénhez kell, vagy nincs.

Én magam 2 éve szedem, és nagyon látványos eredménnyel! Egy dologra kell még odafigyelni, a dózisra! Napi 10 gramm (10.000 mg) az ajánlott legkisebb adag, aminél mindenképp érvényesülni fognak az előnyök. Én magam napi 25 grammot fogyasztok belőle és a tükörben lévő látványért hálás vagyok!

Ez sem csodaszer természetesen, ettől sem maradunk örökre fiatalok, de a sok kollagén lelassítja a szervezet természetes öregedését, ez pedig nagyon hasznos a számunkra.

Kéky Kira

Előző cikkHova tart az egészségünk?
Következő cikkEvés utáni fáradtság?