A fiatalok egyéniségének kifejezése mára áttevődött az online platformokra. Videók, képek és egyéb tartalmak özönlenek a közösségi oldalakra; de mi van mögöttük?

Röviden a lényeg – neked menne?

Hogyan fejeznéd ki a személyiséged, ha erre egy percet kapnál? Mit osztanál meg magadról? Ennyiből valóban meg lehetne ismerni téged? Azt mondják, ha az első pár másodpercben nem szerzed meg valaki figyelmét, akkor később jóval nehezebb lesz felkelteni azt. Erre alapoznak a reklámfilmek készítői és valószínűleg a filmelőzetesek alkotói is. De nem csak ők. A fiatalok között oly nagy népszerűségnek örvendő videó megosztók is ezen az elv alapján működnek.

Lehetőség az egyéniséged kifejezésére

Stand-up comedy, slam poetry, performansz, tánc – ezek a különleges előadóművészeti ágak lehetőséget adnak a művésznek vagy az előadónak egészen egyedi módon kifejezni az egyéniségét. Elvont gondolatokat, igazán mély érzéseket, erős véleményt, beállítottságot és mást is el lehet mondani ezek segítségével. Mindezt mások számára is élvezhető formában tálalva. Emellett vannak klasszikusabb formái is az önkifejezésnek, ilyen például a festés vagy a versírás. Vajon a mostani fiatalok, mondjuk a Z generáció, milyen eszközökhöz nyúlnak, ha ki akarják fejezni magukat? A válasz sokak szerint ez: közösségi felületek, fotók, videók. Ezek közül is elsősorban a rövid, pár másodperces, vagy maximum egyperces videók a legnépszerűbbek.

A fiatalok „játszótere”

A fent említett videók rendkívül sokszínűek, a közös jellemzőjük pedig, hogy az idősebb generációk nehezen találják meg bennük a művészeti értéket, vagy a lényegi mondanivalót. Mégis olyan platformról van szó, ahol az egy korosztályba tartozók, akiket hasonló gondolatok érdekelnek, könnyen egymásra találhatnak. A videók témája szinte bármit érinthet, akár oktató célú is lehet. Általuk értesülhetnek az őket érintő hírekről, trendekről, fejleményekről. Persze legfőképpen az önkifejezés valósul meg bennük. Az erősen kreált tartalmak mellett gyakoriak az őszinte, hibákat is megmutató videók, melyek meglepő mértékű elfogadásra találnak. Talán ez a hozzáállás is vonzza a fiatalabbakat, akik szívesen menekülnek ide az őket kritizáló közegből. Persze mint minden közösségi felület, a videó megosztók is magukban hordoznak veszélyeket: a valóságérzék csorbulása, a valódi kapcsolatok hiánya, túlzott időráfordítás, nehezen ellenőrizhető források és tartalmak.

Tehetség, kreativitás és kemény munka

Vannak idősebbek is, akik szívesen gyártanak tartalmakat ezekre a felületekre, a többségük mégis nehezen érti, miért olyan vonzó a fiataloknak ez a szórakozás. Talán lustának és érdektelennek is tartják őket, miközben ilyesmikkel töltik az idejüket. De mi a valóság? Ezek mögött a videok mögött sokszor valódi kemény munka áll, melynek technikai hátterét nem biztos, hogy a többi generáció tagjai is ilyen könnyen és természetesen kezelnék. A technikai dolgok és utómunkálatok mellett sok videó művészeti értékkel is bír. Persze ezt nem mondhatjuk el mindről, de azért találni köztük lenyűgöző táncot vagy képzőművészeti alkotást bemutatót is, olykor pedig valódi tehetségek bukkannak fel. Ezeken a közösségi oldalakon nagy szerepet kapnak a zenék, ami már a korábbi generációk fiatalkorára is jellemző volt; például az Y generáció ismerkedős kérdése mutatja ezt: „Te milyen zenét szeretsz?” Jól tükrözi a fiatalok beállítottságát, és lehetőséget ad nekik kifejezni önmagukat, az egyéniségüket, és visszajelzéseket is kaphatnak. Mindemellett fejlődhet a kreativitásuk is. Az aktuális trendek viszont egyik napról a másikra változhatnak. Többen szereznek rövid idő alatt hatalmas népszerűséget, melynek pozitív és negatív hatása megint csak könnyen generálhat nézetkülönbségeket. A kérdés egyelőre még nyitott, hogy melyik kerül túlsúlyba: az előnyök vagy a hátrányok?

Előző cikkCOVID-járvány – utólag miként gondolunk majd vissza erre?
Következő cikkBánkút, a Bükk lüktető szíve