A hűvösebb hónapok, az ünnepi időszak több étel és ital magunkhoz vételére ösztönzi szervezetünket. Azonban most sem mindegy, hogy miből mennyit eszünk. A gondosan megválogatott alapanyagokkal komoly betegségeket előzhetünk meg hosszútávon. Ilyen a zsírmáj is.

Májzsugor lehet belőle

Amikor a májsejteken belül kis lipidburokban zsírcseppek rakódnak le, számos gyulladásos folyamatot indítanak el. Az elzsírosodás a májsejtek pusztulásához, majd fibrózishoz, a kötőszövet felhalmozódásához vezet, ebből pedig kialakulhat a májzsugor, cirrózis.

A zsírmáj több évig fejlődik, és eleinte jellegtelen tüneteket produkál, pl. májtáji nyomásérzékenységet vagy puffadást. A beteg besárgulása már az akut szakaszt, a végstádiumú májbetegséget jelzi. Mérgezés vagy gyógyszeres kezelés hatására is jelentkezhet ez a betegség, azonban ez csak nagyon ritka esetben fordul elő.

A diagnózis alapján megkezdett kezelés gyógyszerszedésre, életmódváltásra épül, de stádiumtól függően májtranszplantáció is szükséges lehet a beteg életének megmentéséért.

Az életmód befolyásolja

Néha tegyük fel magunknak a kérdést az életmódunkkal kapcsolatban, ha nem szeretnénk elhanyagolni az egészségünket! Kell valamin változtatni? Milyen a testösszetételem (zsír, izom)? Miket eszem és iszom egy nap? Mennyit mozgok? Fel tudok menni a második emeletre gyalog, gond nélkül? Eleget pihenek? Hogy érzem magamat a bőrömben?

A zsírmáj kialakulásáért a szakemberek alapvetően a helytelen életvitelt, egészségtelen táplálkozást és a mozgáshiányos életmódot okolják. Emellett a túlsúly, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és koleszterinszint, a metabolikus szindróma is növelik a kockázatot.

Magyarország lakosságarányosan vezető az alkoholisták és az elhízás tekintetében a WHO adatai alapján. A zsírmájban szenvedők száma becslés alapján elérheti az egymillió főt, de van, aki a lakosság 20-30%-át tartja érintettnek. Németországban közel minden harmadik ember szenved ettől a betegségtől, köztük gyerekek és fiatalok is.

Ételek, amiket kerüljünk

Az ünnepek, családi és baráti összejövetelek a „terülj, asztalkám” szokásnak köszönhetően túlzott kalóriabevitelt eredményezhetnek. Kis odafigyeléssel azonban nem kell lemondani mindenről, a hangsúly a mértékletességen van.

Az egészséges étrend összeállításánál sok étel kimarad, amely az ünnepi asztalon megtalálható, hiszen nem mindegy, hogy egyszer fogyasztjuk egy évben, vagy minden héten a tányérunkra kerülnek egyes fogások. Ezért nem csoda, hogy a zsírmáj rizikójának csökkentéséért is ki kell húznunk néhány alapanyagot és ételt a bevásárló listánkról.

A készételek az ipar által előállított olyan ételek, feldolgozott élelmiszerek, amelyek sok cukrot és zsírt tartalmaznak, nem beszélve a tartósítószerekről. Ha például sültkrumplit szeretnénk enni, jobban járunk, ha magunk készítjük el, és nem a fagyasztott termékeket vesszük meg.

A fehérlisztből készült pékáruk is maradhatnak a bolt polcán, hiszen a gyors felszívódású szénhidrát a vércukorszint gyors emelkedéséhez és inzulintermeléshez vezet. A teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk összetevői viszont lassabban szívódnak fel, több rostot, tápanyagot és vitamint tartalmaznak.

Az édesített üdítők és a feldolgozott hústermékek is a abba a csoportba kerültek, amelyek a szakemberek szerint kerülendők.

A megfelelő folyadékfogyasztás a testünk működéséhez szükséges. A legtöbb ember azonban túl keveset iszik, vagy túl magas kalóriatartalmú italokkal pótolja a folyadékhiányt. Ebben az esetben is a víz vagy az édesítés nélküli tea az ajánlott.

Az anyagcserénk pihenőidejét úgy biztosíthatjuk, ha főétkezések között nem nassolunk. A jól összeállított étrend biztosítja számunkra, hogy nem szeretnénk egész nap enni. Az alapanyagokon sok múlik, a zsíros és túlcukrozott ételek helyett válasszunk többször zöldséget, gyümölcsöt, fehérjét is.

Nem meglepő, hogy a prevenció kiemelten fontos a zsírmáj esetében is. A személyre szabott étrend kialakítása, a lehetőség szerint heti 150 perc mozgás, a káros szenvedélyek, mint alkohol és dohányzás elkerülése mind elengedhetetlen. Ezekkel a lépésekkel azonban nem csak ennek a betegségnek megelőzéséért tehetünk, hanem az általános egészségi állapotunk minél magasabb szinten való megtartásáért is.

Wágner Rózsa

Előző cikkRossz hírek az oltatlanoknak és a súlyos Covid-ból gyógyultaknak
Következő cikkNézzen a szemébe – több betegséget is időben felfedezhet