Egertől pár perces autóútnyi távolságra rábukkanhatunk egy valódi bükki gyöngyszemre, Noszvaj falujára. Barokk kastély, borászat és tópart is vár minket.

Vidéki nyaralások itthon

Sokan az utóbbi időben inkább a hazai nyaralásokat részesítik előnyben a külföldi utakkal szemben. A népszerű helyeken felül – mint például a Balaton és környéke – igazi kincsekre bukkanhatunk vidéken is. A falvakban és kisebb városokban talán kevésbé kell számítanunk a tumultusra, viszont több autentikus programot és természet közeli élményt találhatunk. Többek között ezeket az előnyöket nyújtja Noszvaj apró falva is. Akik egyszer felfedezik maguknak, azok utána szívesen ragaszkodnak ehhez az úti célhoz. Ezt jelzi, hogy szállás tekintetében milyen gazdag a kínálat. Vannak tóparti nyaralói, falombok közé helyezett egzotikus házikói, kastélyból kialakított elegáns szállodai szobái. De mi vonzz ide ennyi látogatót?

Természetesen egy pohár helyi bor kötelező

Az Egerbe és környékére látogatókat sokszor csábítja a történelmi borvidék számos sajátossága. A hangulatos pincék látogatása, a szépen elrendezett szőlősorok látványa, és persze a borkóstolók zamatos emléke nagy vonzerővel bír. Noszvaj sem marad el környékbeli társaitól, és számos borhoz kapcsolódó programot kínál. Valódi rajongókként például részt vehetünk egy degusztációs borvacsorával egybekötött pincelátogatáson, ahol megismerkedhetünk a borok és az ételek harmóniájával. Vagy végiglátogatva a különböző pincesorokat, többféle tájjellegű bort kóstolhatunk.

A híres noszvaji tiszta levegő

A Bükk közvetlen közelsége olyan különleges adottságokat ad Noszvajnak, ami miatt a természetjárók nagyon kedvelik. A falu két kis tava árnyas fákkal és hangulatos nyaralókkal van övezve; ezt a rész Síkfőkútnak nevezik. Jó időben csónakázhatunk vagy horgászhatunk itt, de egy könnyed sétát is bármikor megér a tópart, vagy a közeli forrás és patak. A levegő tiszta és felfrissítő, amit csak fokoz víz és az erdő közelsége. Innen indul több turista útvonal, választhatunk a rövidebb és hosszabb távok közül. A környék madár- és lepkevilága igen sokszínű, így érdemes lehet távcsővel és sok türelemmel felszerelkezve érkezni. Kisgyermekes családok és haladó túrázók is találnak maguknak kedvező célpontokat, sőt néhány helyen lovas- vagy biciklis kirándulást is kipróbálhatunk.  Más bükki falvak is elérhetőek gyalogosan, így az ottani látnivalókkal kibővülhet a program. A faluban nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre, így például részt vehetünk tánc mulattságon, vagy megtekinthetjük a helyi jellegzetességek készítését. A Bükkalja több településen előforduló barlanglakásaiból ide is jutott pár. Nehéz elképzelni, hogy korábban ezekben életvitelszerűen laktak. Szintén a környék jellegzetességei a titokzatos kaptárkövek.

Egy kis kultúra és történelem

Noszvaj kihagyhatatlan látnivalója a kicsiny, de csinos De la Motte-kastély. Barokk és franciás stílusa, valamint a falakat borító freskók témája elegáns benyomást kelt. Látogatás során a bejáratnál kapott kis ismeretterjesztővel jobban megismerhetjük a kastély és lakói történetét. Mivel csak pár teremről van szó, utána még jól esik egy séta a hangulatos angolkertben is. Több napos ittlét alatt a helyi programok mellett könnyen átrándulhatunk Egerbe. A város kulturális programjainak sokszínűsége és a történelmi épületeinek látványa remekül kiegészítheti a Noszvaji nyaralást. Vagy akár az Egerben töltött üdülés egyik programja is lehet Noszvaj és mesés környéke.

GB

Előző cikkÖnkénteskedjünk a szabadidőnkben!
Következő cikkÖvtáskák: trendi és praktikus