Az otthoni hajfestés kihívással jár, de egyszerűbb, mint elsőre gondolhatnánk. Talán épp most van itt az ideje, hogy a frizuránk színéről saját kezűleg gondoskodjunk.

 „Nem érem el a fodrászom!”

A választott hajszínünk hamar válhat az egyéniségünk meghatározó részévé. Másoknak az ápoltságot tükrözi a szépen és rendszeresen festett haj. De mit tehetünk, ha nem tudunk eljutni a kedvenc fodrászunkhoz? Valószínűleg otthon fogjuk megoldani a szokásos műveletet, saját kezűleg vagy egy barátnő bevonásával. Akinek nem tartozik a mindennapjai részéhez az otthoni hajfestés, talán kicsit ódzkodik a dologtól: eddig egy hozzá értő szakmabelitől kapott gyönyörű színt a hajunk, most pedig egy „DIY” verzió fog születni. Egy kis rákészüléssel sokat tehetünk a végeredmény sikeréért.

Festékválasztás

Ha rendszeresen festve vannak a tincseink, talán ismerjük a fodrászunk által használt festéket és a pontos színt. Találomra nehéz lehet kiválasztani ugyanazt az árnyalatot. Talán megkérhetünk mást is, hogy véleményezze, melyik hasonlít leginkább a hajunkhoz. Új árnyalat kiválasztásánál sokat segítenek a dobozon levő képek, amik bemutatják milyen alapszínből milyen új tónus születik majd. Nagyon eltérő árnyalatokkal nem érdemes otthon kísérletezni, főleg nem az első alkalommal. A sötétebb festékek könnyebben megfogják a bőrünket is, a szőkítés pedig egy komoly kémiai folyamat. Ez utóbbival talán érdemes megvárni az alkalmat, amikor újra felkereshetjük a fodrászunkat. Ha van valamilyen érzékenységünk vagy allergiánk, azt is vegyük figyelembe a termékválasztásnál. Például könnyen találhatunk ammóniamentes vagy egyéb kímélőbb összetételű termékeket is. Ezen felül a használati utasításnak megfelelően ne hagyjuk ki a bőrpróbát se, valamint tartsunk kellő szünetet egyéb komoly beavatkozások után – például dauer. A haj hosszától függően akár több doboz festékre is szükség lesz, hogy az eredmény kielégítő legyen. Érdemes a bevásárlásnál a speciális samponokra, hajpakolásokra és festő ecsetre is gondolni. Például szőke színhez gyakran használnak hamvasító sampont, hogy elkerüljék a sárgásodást.

A festés mente otthon

A bevásárlás után készítsük elő a terepet, ügyelve arra, hogy nem csak a frizura, a környezet is nagy eséllyel kap majd a festékből. Jó, ha van kéznél egy fésű és egy koszolható törülköző. Egy kis tálkára is szükség lesz, hogy alaposan megkeverhessük benne a festő anyagot. A csomagolás tartalmazni fog egy pát kesztyűt, erre is szükség lesz. Fésüljük át jól a hajunkat, és a leírást követve gondosan vigyük fel a festéket. Igyekezzünk egyenletesen eloszlatni, egy kis tükör segítségével a frizura hátsó részét is ellenőrizni. A folyamatról igen sok videó került fel az internetre az utóbbi időben, ezek is a segítségünkre lehetnek. A hatóidő betartása fontos az egészségünk és a megfelelő árnyalat elérése miatt is. Hajfestés után pedig a frizura egyéni gondoskodást igényel. A pakolásokon és balzsamokon kívül érdemes festett hajra való sampont választani.

A hajfestés trend színei

A saját elképzelésünkön kívül az idei tavasz és nyár trend színei között is válogathatunk. Például a hideg árnyalatú világos színek sokak szívét meghódítják. A fehérbe vagy szürkébe hajló szőke árnyalatok a fiataloknak és idősebbeknek is jól állhatnak. De választhatunk kék vagy lila beütésű sötétebb színeket is. A nőies sötétvörös finom csillogásával szintén kedvelt és divatos árnyalat. A világosabb vörös is különleges hatást kelt, de ezeknek az árnyalatoknak a kialakítása sokszor szakembert kíván.

GB

Előző cikk„Felfázás” nyáron is
Következő cikkÖnkénteskedjünk a szabadidőnkben!