Bár már egyre jobban közeledünk a napfényes tavasz felé, azért még van lehetőség kihasználni a hosszú téli estéket. Bekuckózva a meleg szobában, forró csokival, pléddel és egy jó könyvvel… Idillikus kép. De tényleg többen előveszik ilyenkor a félretett olvasnivalókat?

Az elektronikus eszközök terjedésével, valamint az egyre színesebb és sokrétűbb szórakozási lehetőségekkel a könyvek olvasása egyre inkább kiszorul a hétköznapokból. De miért jó olykor visszatérni ehhez a „klasszikus” hobbyhoz?

Az olvasás valóban ki tud kapcsolni és fel tud tölteni. Mindezt úgy, hogy közben sok más jó hatása is van ránk. Jobb lesz a kifejező készségünk, színesebb a szókincsünk, a képzelőerőnk pedig ritkán kap ekkora szárnyakat. Nem beszélve arról, hogy mennyi ismeretre tehetünk szert. Ehhez nem kell feltétlenül tudományos szakkönyveket olvasnunk – bár valakinek ez is lehet kikapcsolódás – egy klasszikus vagy modern regény, novella vagy vers is képes más megközelítésbe helyezni a dolgokat.

Olvasás közben olyan, mintha egy másik ember gondolatait és élményeit látnánk és hallanánk. Képesek vagyunk ilyenkor a környezetünkről sem venni tudomást. A napközbeni ügyes-bajos dolgaink eszünkbe se jutnak egy igazi belemerülős olvasásnál. Egy jól kiválasztott könyv olyan is lehet, mint egy jól megszervezett utazás. Télen a zord időben ez különösen nagy előny.

Embere válogatja, hogy milyen formában és helyen szeret olvasni. Talán gazdaságosabb és kényelmesebb a telefonra vagy tabletre letölteni egy saját könyvtárat. Így bármikor nálunk lehet akár több tucat könyv anélkül, hogy cipelnünk kellene őket. A választék pedig szinte határtalan lesz, hiszen nem kell a polcunk vagy a helyi könyvesbolt kínálatára szorítkoznunk. Persze a papír könyveknek a sajátos hangulatát nem tudja teljes mértékben visszaadni. Van abban valami kellemes, ha egy valódi könyvet tarthatunk a kezünkben. Az is a papír mellett szól, hogy addig sem kell a szemünknek a kijelző fényéhez alkalmazkodnia. Persze ilyenkor is jó figyelni a megfelelő világításra.

Ha már az olvasás elindította a képzelőerőnket, kipróbálhatunk egy másik hobbyt is: az írást. Ez talán még kevésbé elterjedt, viszont annál értékesebb kikapcsolódás. Remek megoldás a feszültségek levezetésére, a gondolatok letisztázására, kreativitásunk kifejezésére. Talán nem is tudunk róla, hogy egy kis próbálkozással mire lennénk képesek. Ha szimpatikus az efféle tevékenység, de elképzelni sem tudjuk, hogyan is kellene kezdeni, nézzünk szét a környezetünkben. Tájékozódjunk arról, hogy a közelben milyen kulturális rendezvény, irodalmi est vagy könyvajánló lesz. Sok helyi könyvtár rendszeresen szervez ilyen programokat, amikről ritkán jutnak el a dolgozó emberekhez a hírek. Talán egy ilyen alkalom után már kedvet is kapunk egy jó olvasási lista összeállításához, vagy a saját szárnyaink bontogatásához az írás területén.

Aki szívesen olvas vagy ír rendszeresen, jó, ha odafigyel a kiegyensúlyozottságra, és mellette rendszeresen beiktat valamilyen mozgást vagy utazást. Így a testünknek is jót teszünk, és az olvasással megszerezett ismereteink egyre jobban bővülnek az átélt élményekkel együtt.

PM

Előző cikkKevesebb holmi, több ízlés
Következő cikk10 ok, amiért nem tetszett Kuba – de egyszer azért látni kellett!