Év elején sokan tele vannak tervekkel, új célokkal és erős elhatározásokkal. Ez vonatkozhat az egészségesebb életmódra, több mozgásra vagy utazásra, esetleg stílusbeli megújulásra. Hogyan tudjuk elősegíteni, hogy ez az elhatározás tartósan meg is maradjon? Egy meglepő, de hatékony módszer, ha rendszerezzük és kiselejtezzük a holminkat, rendet téve ezzel a fejünkben és a szekrényükben. Így könnyebb követni a trendeket és a saját változásunkat is.

Sok nő álma egy saját gardróbszoba, tele gyönyörű ruhákkal, cipőkkel és táskákkal. Minél több, annál jobb. Ha lenne egy ilyen kis birodalmunk, sosem lenne gond azzal, mit is vegyünk fel. De biztosan így van ez? Hányan álltunk már a telizsúfolt ruhásszekrény előtt ezekkel a szavakkal: „Nincs egy rongyom se!” Az igazság talán az, hogy igen is sok „rongyunk” van, de kedvünkre való ruhadarab annál kevesebb. Miért lehet ez?

Sokan nem szívesen dobják ki azt a ruhát, amit drága pénzen vettek, jól kifogtak egy szuper leárazáson, egy kedves személytől ajándékba kapták, esetleg a nagymama kötötte. Akkor is így van ez, ha már évek óta egyszer sem vették fel, rég kinőtték, vagy azóta teljesen más stílusban öltözködnek. Odáig is fajulhat a dolog, hogy ezek a holmik kezdik átvenni az uralmat a szekrényünkben azon ruhák felett, amikben tényleg jól érezzük magunkat. Talán néha felvesszük őket, de csak azért, hogy legyen okunk megtartani. De ilyenkor se magabiztosak, se kényelmesek, se trendik nem vagyunk. A sok régi holmi rendszeres látványa pedig nem az új célok, inkább a múlt felé terelik a gondolatainkat. A stílusbeli megújulás pedig szinte lehetetlen, hiszen minek vegyünk új holmikat, mikor így is tele van a szekrény?!

Használjuk ki az év eleji elhatározásunkat, és álljunk neki a következő hetekben a pakolásnak és selejtezésnek. Mostanában nagyon trendik a különféle szanálási módszerek és praktikák. Netes kihívások, könyvek, sőt műsorok is jelennek meg a témában, kiemelve az ésszerű egyszerűsítés előnyeit. Választhatunk olyat, ami kedvünkre való, vagy amit hatékonynak érzünk.

Talán meg kell válnunk néhány régi kedvenctől, amik már nagyon előnytelenek, ódivatúak vagy kopottak. De ha ezek a „felesleges” holmik szépen eltűnnek a szekrényből, a reggeljeink is könnyebben fognak indulni. Az is lehet, hogy pár éve nagyon szerettünk egy színt, és tele van ilyen ruhákkal a polc. De ha ma már rá sem tudunk nézni ezekre, miért rakosgatnánk ide-oda őket? Nem feltétlenül kell mindent kidobni: el is adhatjuk, ajándékozhatjuk vagy adományozhatjuk őket. A tudat, hogy hasznos helyre kerül majd, megkönnyítheti a selejtezést.

Ha jól csináljuk, csak olyan ruhánk és cipőnk marad meg, amit szívesen hordunk, és amiben jól érezzük magunkat. Egy magabiztos nő kisugárzásánál pedig nincsen hatásosabb és szebb kiegészítő. És ha elhatároztuk, hogy idén nőiesebben vagy trendibben fogunk öltözködni, nem fog akadályozni a sok régi holmi ebben sem; és teret adhatunk a közelgő tavaszi megújulásnak is.

PM

Előző cikkSíelők bakancslistájára: a svájci Jungfrau régió
Következő cikkOlvass ma is egy kicsit!