Fogyókúra rendszeres testmozgás nélkül vagy egyszerűen csak mozgásszegény életmód? Csupán ideig-óráig működik. Az emberi szervezet nem a tespedésre, hanem az aktivitásra lett „kitalálva”. Ha ezt a képességet nem tartjuk karban, a testünk jelezni fog.

70% étkezés

Sokan kezdik az életmódváltást csak az étrendjük átalakításával, ami akár hosszútávon is rendben lehetne. Viszont az edzés teljes mellőzése kisebb hatékonyságot eredményez ahhoz mérten, mintha mégis azzal együtt vágnánk a projektbe.

Becsapós lehet ugyanis, hogy az első hetekben, hónapokban csak úgy olvadnak a kilók, a mérleg napról napra egyre szimpatikusabb számokat mutat. Benne vagyunk a kalkulálás, álmodozás áramlatában, hogy ezzel a tempóval néhány hónap alatt milyen eredményeket érhetünk el. Megjelenik a szemünk előtt a tükörkép, amire oly’ régóta vágyunk, a kedvenc ruhánkban, amely 10 éve várja, hogy „egyszer még belefogyunk”. Aztán egyik nap nem változik a súlyunk. Másnap sem.

Mivel a fogyókúrák első időszakában többségében vizet veszít a szervezetünk, egyszerűbb folyamatként gyorsabb, látványosabb eredményt érhetünk el vele. Azonban a zsírból való fogyás egy nehezebb feladat, komolyabb elhivatottságot követel az életmódváltó egyéntől. A 70% tehát akkor működik igazán, ha a mozgásnak tulajdonított 20%-ot is mellé tesszük, támogatva ezzel a folyamatot.

Ha mégsem húznánk sportcipőt

Amennyiben kihagyjuk a minimum heti háromszor egy óra testmozgást, a fogyást követően legfeljebb vékonyabbak és löttyedtek lehetünk. Mivel a feszesebb formáért és bőrért fizikailag aktivizálnunk kellene magunkat, meg kell elégednünk a „fapados” fogyókúrás kinézettel.

Persze lehetnek orvosi indokok, amelyek miatt a sportot kihagyjuk. Milyen alapelveket kövessünk ekkor?

 1. Együnk több természetes élelmiszert, zöldséget és gyümölcsöt!
 2. Kerüljük a félkészen vásárolható, előre csomagolt, túlfűszerezett és cukrozott ételeket!
 3. Csökkentsük a zsírfogyasztást!
 4. Kevesebb szénhidrát, több fehérje és rostok!
 5. Ha már szénhidrát, akkor válasszuk a lassú szénhidrátokat.
 6. Együnk fele akkora adagokat, mint azelőtt!
 7. A kalóriatáblázat használata segít, hogy kalóriadeficitbe kerülhessünk.
 8. Az alkohol és cigaretta tiltólistára kerülnek.
 9. Ügyeljünk a megfelelő folyadékháztartásra! A szomjúságérzés jelentkezése előtt és anélkül is fogyasszunk vizet!
 10. Rágjuk meg jól az ételt, ugyanis a rágás csökkenti az éhségérzetet, és az emésztést is segíti.
 11. Kerüljük a csalónapokat! Aki csal, a testétől sem várhatja el a kifogástalan teljesítményt.

Tegyük hozzá azt a 20%-ot!

A sport nem csak a hormonok által tesz minket boldogabbá, amelyek mozgás közben szabadulnak fel a szervezetünkben, hanem a tükörben látott eredmény, a munkánk gyümölcse is magabiztosságot ad a későbbiekre.

A rendszeres testmozgás ráadásul több vonalon is támogatja az elhatározásunkat a fogyás terén, vagy hosszú távon az egészséges életmód követését. A szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség csak a leggyakoribb életmód által befolyásolható betegségek, amelyek megelőzésében és kezelésében is szerepe van a sportnak. A gyorsabb anyagcsere, a víz- és elektrolitháztartás kiegyensúlyozottsága mind hozzájárulnak a testösszetételünk megváltoztatásához.

Az izmok fenntartása a szervezetünktől kalóriát követel, tehát az izmok fejlesztése azzal jár, hogy önmagában még több kalóriát égetünk el. Így nem csak a külsőnk lesz feszesebb, sportosabb, hanem az úgy áhított zsírvesztés is magasabb fokozatba kapcsolhat.

Ha figyelünk a maradék 10 % meglétére is, azaz a pihenés, relaxáció, alvás időszakára, a siker közelebb kerül hozzánk. Fontos, hogy a pillérek szakemberek által készített tervek alapján kerüljenek elénk, hiszen az évek, évtizedek óta nem mozgó, egészségtelenül táplálkozó személy szervezete nem hasonlítható az egészséges életmódot folytatókéhoz. A zsír nem csak kívülről látszódik, a belső szervekre is lerakódik, a szív- és érrendszer pedig nem bírja a hirtelen megnövekedő teljesítmény igényét. Ezért kihagyhatatlan az orvosi vizsgálat, amely alapján a személyi edző és a táplálkozási tanácsadó a személyre szabott tervet elkészítheti, így segítve minket az eredmény elérésében.

Wágner Rózsa

Előző cikkEgészséges-e a sör?
Következő cikkAz a bizonyos piros cipő