A nőies smink egyik alapeleme a jól megválasztott rúzs. Milyen trendek érvényesülnek, ha az ajkaink színezéséről van szó?

Középpontban az ajkaink

Ahogy a ruhatárunk és a sminkünk árnyalatát a bőrünk, szemünk és hajunk színéhez jó igazítani, úgy a rúzs kiválasztásánál is nagyon fontos, hogy a saját adottságainkból induljunk ki. Jó eséllyel a rúzs lesz rajtunk a legerősebb színű smink, ami egy rossz árnyalattal sokat ronthatna az összképen. De ha jól választottunk, akkor az egész arcunk élettel telibbé válik, az ajkunk pedig vonzani fogja a tekinteteket. Az ilyen smink képes magabiztosságot adni a viselőjének. Hiszen aki tisztában van a saját adottságaival, és az előnyére emeli ki ezeket, az valószínűleg más területeken is tudatos. Ezért fontos például egy üzleti megbeszélésre a gondosan összeállított smink.

Vörös ajkak

Egy jól eltalált színű rúzs az egész megjelenésünket meghatározhatja. A vörös szín a nőies megjelenés egyik fokozója, de ma már nemcsak a klasszikus színekben érdemes gondolkodnunk. Sminkelési szokások, arcszín, aktuális trendek és évszakok – ezek mind befolyásolják, milyen rúzst válasszunk magunknak. Az ajakhangsúlyos sminknél nem szükséges az arcunk további részeit is erőteljesen sminkelni. Egy szépen kifestett ajakhoz egy minimál szemsmink tökéletes választás. Például a visszafogott cicasmink vörös ajkakkal örök klasszikus. Akiknek szép vonalú a szájuk, egy ilyen arcfestéssel könnyedén érhetnek el nőies hatást.  A világosabb bőrűeknek az ilyen színek drámai és egyben elegáns megjelenést adnak. A sötétebb árnyalatú bőrhöz szintén sokféle vörös árnyalat jól passzol.

A rúzs és társai

Idén újra találkozhattunk az ajakkontúrral kiegészített sminkekkel is. Megosztó trend, de vitathatatlanul nagy népszerűségnek örvendett korábban. Sokan a szájfényt részesítik előnyben a rúzzsal szemben, mert könnyebb vele természetes hatást elérni. Még visszafogottabbak a színezett ajakápolók, melyeket a hideg időben valószínűleg sokan szívesen használnak. Az árnyalatok mellett dönthetünk arról is, hogy ajkaink fényesen csillogjanak, vagy egy matt színbe öltözzenek. Az utóbbi talán elegánsabb, de fénylő sminkkel is lehetünk kifinomultak.

Színek kavalkádja

Ősszel előkerülnek a barnás árnyalatú sminkek, amiből a rúzsok sem kivételek. Komolyabb megjelenést kölcsönöznek, egy pasztell összeállítású öltözékhez szépen illenek. A pasztellszínek megjelennek a rúzsokban is, de használatukkal érdemes csínján bánni. Ha jól sikerül eltalálni az árnyalatot, akkor egy könnyed nappali sminkhez tökéletes, de egy nem túl szerencsés választással könnyen sápadt hatást érhetünk el. A kissé narancssárgás vagy korall hatású ajakszínek fiatalosak és lendületesek, és szépen illenek az őszi ruhaszínekhez. Nem mellesleg az idei évben nagy sikert is arattak. A rózsaszínbe hajló árnyalatok könnyen társíthatók sokféle arcszínnel. Nem olyan erőteljesek, mint a piros tónusai, így egy visszafogottabb szetthez is jól illenek. Aki eddig inkább a szemét festette és arcának más területeire helyezte a hangsúlyt az ajkai helyett, annak jó választás eleinte egy halványabb rózsaszín rúzs vagy szájfény használata. Ha kezdi magán megszokni a plusz színt, könnyebb lesz később az erőteljesebb, drámaibb színekhez is nyúlnia.

Merészeb megoldások

Az extrém színeket kedvelők elrugaszkodhatnak a természetes árnyalatoktól, és a szivárvány bármely színét kölcsönvehetik. Esti programokhoz akár a lila valamely árnyalatát is választhatjuk, vagy az egészen merész arany, ezüst vagy platina színekhez. Dús ajkakon akár a színátmenetes sminkekkel is kísérletezhetünk.

GB

Előző cikkA minimalizmussal magunkért
Következő cikkLondon éke, a British Museum