London, a nyüzsgő világváros számtalan látnivalót tartogat nekünk. Ezek közül kiemelkedik a British Museum a történelem egyik legelegánsabb kiállításával.

A felkészült látogató

Akár élőben, akár egy virtuális séta során, a világ egyik legimpozánsabb múzeumában járni hatalmas élménnyel jár. Talán kissé meglepő, hogy ez a hatalmas kiállítás ingyenesen megtekinthető; adománnyal viszont támogathatjuk az itt folyó munkát. Angliában sok múzeum működik hasonló elven. A hatalmas látogatószám miatt viszont szigorúbb az ellenőrzés; átnézik minden vendég táskáját fegyver és egyéb veszélyes holmi után kutatva. Az őrök kedvesek, jó eséllyel az egész procedúra nem tart tovább pár percnél. Az étel és ital bevitelért nem szólnak, de a múzeum területén is sokféle étkezési lehetőség van. Hasznos, de nem kötelező a ruhatár, ahol a leadott csomag súlya alapján kell fizetni. Mivel a közel kilencven kiállító terem hőmérséklete meglepően változatos, ne adjunk le minden meleg holmit a ruhatárban. A British Museumban bemutatott tárgyak száma körülbelül tizenhárommillió, így érdemes látogatási tervet készíteni. Előzetesen utánajárhatunk a holnapon a részleteknek, vagy megtervezhetjük az útvonalat a bejáratnál kapott térkép segítségével. Így a favorizált részek biztosan nem maradnak ki; a zárási idő meglepően túl hamar jön el. A belépéskor való táska ellenőrzést leszámítva nem érzi magát figyelve vagy korlátozva a látogató. Sok kisebb múzeummal ellentétben itt nem pásztáznak rosszalló tekintettel a teremőrök; a felügyelet kevésbé látványos módon van megoldva, mégis jól működik.

„Szembe jön” a történelem

A földszint kiállításai az ókor nagy birodalmainak a bemutatásával kezdődnek. A görög, egyiptomi és asszír gyűjtemény gazdagsága lenyűgöző. Több méter magas, sok ezernyi évet megélt szobrok között sétálgatva egész kicsinek érzi magát az ember. Ahogy egyik ámulatból esünk a másikba, egyszer csak „beleütközünk” a világ egyik leghíresebb írásos dokumentumába, a Rosette-i kőbe. A legszembetűnőbb a kiállítás többi részével szemben az, hogy itt folyton több ember tolong, és a vitrin külsejét maszatolva próbálják betűzgetni az ókori írást. Pár teremmel arrébb még a gyakorlott múzeum látogatókat is meglepő méretű asszír gyűjtemény fogad. A falakat hosszan borítják a faragott domborművek. Elég részletesen mutatják be többek között a „királyok sportját”, az oroszlánvadászatot. Több műremeknél is az az érzés támad a megfigyelőben, hogy innen nem lehet csak úgy egyszerűen elsétálni. Nemcsak itt Londonban, az ország más múzeumaiban is megtalálható az a megoldás, hogy egy-egy teremben fali tartókon összecsukható székeket helyeznek el a vendégek részére. Fogantyújánál tartva könnyű őket magunkkal vinni, és egy tetszőleges műtárgy elé letenni. Így hosszasan tudunk szemlélni egy adott kiállítási darabot, vagy sokakhoz hasonlóan egy rajzot, skiccet készíteni róla.

Világtörténelem és kortárs művészet

Afrika, India, Korea, Irán; csak néhány azon témák közül, amikkel a British Museum további kiállítótermei várnak. Az afrikai részen modern művészek munkáival és a helyi népek történelmével találkozhatunk. Egy másik helyiség gazdag kínai porcelán gyűjteménnyel, az újabb életnagyságú, rizspapír falú japán szobabelsővel vár. Számos nép történelme és művészete elevenedik meg, több kortárs alkotással, valamint időszaki kiállítással tarkítva az anyagot. Mindenki talál olyan termet, amit érdekesnek fog tartani. Az ingyenesen készíthető fotók, valamint a felejthetetlen élmények mellett más emlékeket is magunkkal vihetünk. A múzeum számos ajándékboltja – melyek közül néhány a kiállítási termek között bújik meg – sokrétű ajándéktárggyal várja a vendégeket. Könyvek, gyermekjátékok, ékszerek, ruházat, apróságok. A tárgyak tematikája követi a múzeum kiállítási anyagát, a bemutatott népek kultúráját, de vannak London stílusú tárgyak is. Az egészen művészi és exkluzív holmik mellett ötletes, egy-két fontos apróságokat is vásárolhatunk magunk vagy szeretteink örömére.

GB

Előző cikkNőies ajkak – drámai hatás
Következő cikkKülönleges és modern betonékszerek