Ha már kimerítettük a környékünk természeti látnivalóit, akkor tervezzünk be egy éjszakai túrát! Éjjel vagy hajnalban egészen új élményekkel gazdagodhatunk.

Új élmények a megszokott helyeken

A természetfotósok előtt régóra ismert fogalom a kékóra és az aranyóra. Ezek olyan különleges időpontok, amikor a természet fényei egy rövid ideig szemkápráztató színekkel aranyozzák be a tájat. Egészen másként fest ilyenkor minden; sokkal drámaibb és művészibb az összhatás. A napfelkelte és a napnyugta környékéről van szó. De nemcsak a fotósok élvezhetik ezeket a különleges fényjátékokat: bárki részese lehet a mindennapi csodának, ha a szokásostól eltérő időben megy túrázni.

A fények játéka és annak hiánya – Miért válaszd az esti túrát?

De miért szeret valaki a sötétben bóklászni? Az éjszakai túrák népszerűségét mutatja, hogy nemcsak vezetett kirándulásokat, de teljesítménytúrákat is szerveznek erre a napszakra. Valaki a különleges közösségi élményért megy, mások a nehezített kihívás miatt, amit a sötétség okoz. Többeket pedig egyszerűen lenyűgöz az erdők, rétek esti élete. Ha csak a kertünkben teszünk egy éjszakai vagy hajnali sétát, már ott is tapasztalhatjuk a nagy különbséget. A növények illata sokkal finomabb, a neszek intenzívebbek, addig nem látott állatok merészkednek elő. Az erdőben ez az élmény fokozódik. Ahogy egy holdvilágos éjszakán kirándulunk az természetben, olyan dolgokra leszünk figyelmesek, amikre addig nem. A sötétben kirajzolódó árnyak és a feléledő állatvilág egy mesebeli hellyé varázsolja a jól ismert tájat. Alkonyatkor és hajnalban megint megváltozik minden; a fények és színek kavalkádja kápráztat el minket.

Kevesebb ember, több látnivaló

De a különleges élmény mellett praktikussági szempontok is vannak. Az éjszakai és hajnali túrák során el lehet kerülni a nyári forróságot, ami akár elviselhetetlenné is tehetné a kirándulásunkat. Például egy vízi kenutúra sokkal élvezetesebb, ha még napfelkelte előtt útnak indulunk, amikor még nem bántóak a fények. Így amikor már tűz a nap, akkor a jól megérdemelt pihenésünket tölthetjük a kellemes árnyékban. Másik előny, hogy a népszerű útvonalakon el tudjuk kerülni a tömeget, ha szokatlan időpontot választunk a túránkhoz. De nem csak a természet, akár a városnézés is kellemesebb lehet egy esti vagy hajnali órában. Más perspektívát ad mindennek.

Ne vágj neki csak úgy a vakvilágnak!

Persze a szokatlan élmények alaposabb felkészülést is kívánnak. Egy éjszakai túrát érdemes jól megtervezni, alapos előkészületeket tenni. Ismerjük meg jól az útvonalat, hiszen a sötétben való tájékozódás jóval nehezebb, mint fényes nappal. Ez plusz kihívást jelent, ami pozitívum a kalandot keresőknek, de veszélyforrást is jelenthet. Legyünk ésszerűek, és ne becsüljük túl a saját tájékozódási és egyéb képességeinket. Nem minden útvonal alkalmas arra, hogy sötétben vagy félhomályban járjuk be, a kijelölt szakaszokról pedig még inkább nem ajánlott ilyenkor letérni. A biztonságunk legyen a legfontosabb. Először érdemes vezetett éjszakai túrán részt venni, hogy hozzászokjunk az újfajta kihíváshoz. Később is ajánlatos, ha többedmagunkkal vágunk neki a sötét erdőnek. Az öltözetünk legyen réteges, ha lehet, hosszú nadrággal és hosszú ujjú felsővel. Készüljünk fel a hűvösre, az esetleges csapadékra, a cipőnk pedig legyen megbízható. Erős lámpa, tájékozódási- és elsősegély felszerelés, telefon, víz és egy kevés élelem is legyen nálunk. A mesterséges fény használatával vigyázzunk: ne zavarjuk feleslegesen túratársainkat és a körülöttünk élő állatokat sem. Egy szó mint száz: az esti túrák kellő felkészülés mellett felejthetetlen élményekkel gazdagíthatnak!

GB

Előző cikkFenntartható anyagok a divatban és a ruhatáradban
Következő cikkNem bántja a szemét?