A túlfogyasztás ellentéteként érdemes egy kicsit a minimalizmust is szemügyre venni, így nagy valószínűséggel rátalálhatunk egy számunkra is kellemes középútra. Lehetünk boldogok egy fenntartható életben, miközben nem kell mindenről lemondanunk.

Mi a minimalizmus?

A pazarlás elutasítása, a felesleges tárgyak gyűjtésével való felhagyás együtt jár a szabadság érzésével. Felmérések szerint átlagosan 10 ezer dolog van a tulajdonunkban. Hihetetlennek hangzik, de ha minden egyes kis darabon végig vezetjük a szemünket, mégis elképzelhetővé válik. Fürdőszobai cikkek, az íróasztal fiókjában a ceruzák és a tollak, evőeszközök és szalvéták sorakoznak a lakásban. De valójában mennyi dolog lenne elegendő ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben? Hiszen az évtizedek alatt felhalmozódott tárgyak között bizony nem keveset találhatunk, amelyekből több is van. Funkcióját tekintve ugyanaz, esetleg színe vagy fazonja eltérő. Ha csupán ezt gondoljuk át először, és közben körbejárjuk a lakást, máris megharmadolhatjuk az ott lévő tárgyak számát. Első lépésként persze csak gondolatban. Ezután jöhetnek a tettek.

Legyünk a követei?

Én magam a minimalizmus irányzatához állok közelebb az életvitelemmel, a vásárlási szokásaim már hosszú évek óta a szükséges beszerzésekről szólnak 90 %-ban. Ugyanis az örömforrást számomra a  materiális javak megszerzése helyett az élmények, a szeretet, a csend és a nyugalom jelenti. A húszas éveimben bizony elegendő ruhát és egyéb tárgyat felhalmoztam ahhoz, hogy még látványosabb legyen a „megtisztulás”, ugyanakkor volt elegendő tartalék holmim, hogy évekig ne legyen szükségem például pulóver vagy nadrág vásárlására.

Azt vettem észre, hogy

  • nincs bennem frusztráció a vásárlási láz miatt, hogy már megint lemaradnék egy éppen extrán szükséges darabról
  • időt spórolok a boltok elkerülésével
  • pénzt tudok megtakarítani, amit akár jótékony célokra is felhasználok
  • sokkal tudatosabban vásárolok, az évenkénti egy-két darab beszerzése alapos utánajárást követően valósul meg, így megalapozottabb a szükségessége és a minőség is komolyabb hangsúlyt kap, ezért több évig is hasznát vehetem az adott tárgynak

Lépések, egyszerűen

Azt mondják, hogy a lelkünk is megkönnyebbül, ahogy a lakásban, a szekrényekben lévő, már haszontalan dolgainktól megszabadulunk. Ki ismeri ezt az érzést?

Egy évvel ezelőtt költöztem új helyre, így a cuccaim átnézése elengedhetetlen volt. A csomagolás jó alkalomnak bizonyult arra is, hogy a régen látott, már mellőzhetőnek vélt tárgyaktól búcsút vegyek. Két hónappal ezelőtt pedig megálltam a ruhásszekrényem előtt, és megállapítottam, hogy még mindig több ruhám van annál, mint amit hordok és szükséges. Tehát egy újabb pakolós délelőttöt tartottam, amelynek a barátnők persze örültek. Mivel elkapott a lendület, újból neki fogok, és a megmaradt darabok számát is szeretném megfelezni.

Viszont lehet egyszerű lépésekkel is kezdeni, és megláthatjuk, nem is olyan nehéz minimalistává válni.

  1. Írj listát a célokról! Fogalmazd meg konkrétan a motivációdat, amely a minimalizmus irányába visz.
  2. Nézd át a lakást, miből van több példányod? Gyűjtsd ezeket egy dobozba, és ha 30 napig semmire nincs szükséged ezek közül, ajándékozd el!
  3. Jelölj ki egy helyet a lakásban, ahol rend van, és minél kevesebb tárgy vesz körül. Tölts ott időt, és ha inspirál a környezet, kicsit tágítsd a teret!
  4. Öltözködj kevesebb ruhadarabból! Népszerű például a 333 projekt, amelyben 33 darabot lehet viselni 3 hónapon át, de több változata is megtalálható a közösségi média csoportjaiban.
  5. Gondold át, mivel vagy elégedett az életedben! Ezzel segítesz magadnak felismerni, hogy a boldogság kevésbé az anyagi javakban rejlik.

Wágner Rózsa

Előző cikkKiír(ta)ni magamból a rákot – egy túlélő naplója
Következő cikkNőies ajkak – drámai hatás