Az influenza a 2020/2021-es szezonban nagyon pechesnek érezhette magát: még soha nem volt ilyen kicsi esélye arra, hogy megfertőzhessen embereket. Olyannyira nem kapott teret a kórokozók „bulijában”, hogy az egyik törzse nagy valószínűséggel ki is halt. (Mondjuk amilyen sok fajtája van, ettől nem fog megroppanni!)

Miért nem volt influenza?

– Maszkot hordtunk, távolságot tartottunk, kerültük a zsúfolt helyeket, és még oltásért is tolongtunk – ennek köszönhetően az az 5 ezer ember, aki minden évben meghal Magyarországon influenza miatt, illetve az azt követő szövődmények hatására, most elkerülte a fertőzés lehetőségét – mondta dr. Mucsi János tüdőgyógyász. – Tavaly volt az első olyan év, amikor gyakorlatilag az összes ingyenes influenza elleni vakcina elfogyott, és a patikában sem lehetett kapni. Pedig az állam minden évben 1.300.000 oltóanyagot rendel és bocsát a körzetek rendelkezésére, de évtizedek óta csak a készlet fele szokott elfogyni. Az oltás hatalmas előnye az volt, hogy a kialakuló védettség miatt a fertőzési lánc megszakadt, az oltottak nem tudták továbbadni a betegséget.

Oltás – óvintézkedésekkel

– Évek óta külön időpontban fogadjuk azokat az orvosi rendelőben, akik az éves influenzaoltásra érkeznek, így tudjuk megoldani, hogy ne találkozzanak beteg emberrel várakozás közben – mondta kérdésemre dr. László Csaba háziorvos. – Akik oltásra jönnek, azok egészségesen érkeznek, lázasan nem jöhetnek – ezt a pácienseink már tudják is. Már több mint 50 éve orvos vagyok, van bőven rálátásom, és érzékelem, hogy bár 100 százalékos védelmet egyetlen oltás sem tud adni, de akiket vakcinával immunizálni tudunk, azok vagy el sem kapják a betegséget, vagy jóval enyhébb tünetekkel esnek túl rajta. Én magam is 35-40 éve kapom az influenzaoltást, és tapasztalom magamon is ezt a hatást.

Jó szokásokat vettünk fel

2021 január-februárjában megszakadt a fertőzési lánc, mert a COVID miatt olyan óvintézkedéseket vezettünk be, melyek minden más fertőzés ellen is hatékonyak. Ázsiában egyébként már régóta teljesen megszokott a maszkhasználat, ott az egészségtudatossághoz hozzátartozik, hogy az emberek vidám, színes, jópofa maszkokban szállnak fel a tömegközlekedési járművekre a maguk és embertársaik védelme érdekében. Szerencsére itthon is vannak sokan, akik nem teherként élik meg a maszkhordást, hanem kikísérletezték, melyik a számukra legkényelmesebb típus, és zsúfolt helyeken azokban az időszakokban is felvették, amikor épp nem volt kötelező. Ezen kívül a kezeink fertőtlenítése (utcán antibakteriális termékekkel, otthon kézmosással) szintén a mindennapi életünk részévé vált. Mint ahogyan az is, hogy az üzletek, nyilvános helyek, tömegközlekedési eszközök mindenki által fogdosott felületeit is rendszeresen fertőtlenítik. Szomorú, hogy ennek a bevezetéséhez egy világjárvány kellett.

Twindémia

Tavaly ugyan nem, de idén számíthatunk rá, hogy a két járvány (COVID és influenza) egyszerre zajlik majd. Ezt twindémiának nevezik a szakirodalomban. Ez a jelenség világszerte további terheket róhat a recsegő-ropogó egészségügyi ellátórendszerre, ami már így is messze az eddig remélt határokon felül látja el a betegeket.

Ugyanakkor az influenza súlyos károkat leginkább az idősek között okoz, a többlethalálozás is a 65 éven felüliek között szokott előfordulni (bár minden évben veszítenek el fiatal, életerős férfiakat és nőket, várandós anyákat is influenza miatt, esetükben kifejezetten a vírus által kiváltott tüdőgyulladás bizonyulhat végzetesnek). A COVID most jellemzően a fiatalabb (középkorú, vagy annál is fiatalabb korosztályt veszélyezeti), így, ha a két betegség együtt jelenik meg, akkor a kórházi osztályok végképp nem fogják bírni a terhelést.

Miért nem olyan ártalmatlan, mint a többi téli megfázás?

Mert sokkal gyakoribb a szövődményes eset. Megfázást, ahogy az orvosok gyakran nevezik influenzaszerű megbetegedést több mint 200 kórokozótól kaphatunk el. Csakhogy míg ezeknek 90 százaléka tényleg párnapos kellemetlenség után elmúlik, az influenza gyakran veszélyes helyzetet teremt a szervezetben. Maga a magas láz is nagyon komoly problémát okozhat például egy idő embernél, pláne, ha az általános állapota is gyengébb, ha krónikus betegségekkel küzd. Amennyiben szívbeteg, akkor számára a csillapíthatatlan láz keringésösszeomláshoz is vezethet. Ezenkívül az influenza miatt kialakuló tüdőgyulladás okozza a halálozások nagy részét. Ha közvetlenül a vírus támadja meg a tüdőt, akkor 50-80% a halálozás. De ebből van kevesebb. Gyakori viszont a felülfertőződéses, bakteriális, másodlagos tüdőgyulladás, ami ugyan antibiotikummal kezelhető – de sokszor túl későn veszik észre, és akkor a beteg már menthetetlen.

Ez az oka annak, hogy a megelőzés a legfontosabb ebben az esetben is: az influenza elleni védőoltás, illetve a higiénés tanácsok betartása, a maszkviselés zsúfolt környezetben idén is azt eredményezheti, hogy az influenza kimarad az össznépi buliból és megkímél minket magától.

Kéky Kira

Előző cikkMesebeli táj – a Kazári riolittufa
Következő cikkKarácsony COVID idején