A Te kollégád is megjegyzi minden egyes nap, milyen hőség van? Mintha újdonság lenne a nyáron? 30 évvel ezelőtt is megsültünk a vakáció ideje alatt. De nézzük vidámabban, hogyan lehet elszúrni a kedvünket a nyári hónapokban!

A krónikus betegségben szenvedők okkal nem érzik komfortosan magukat a szélsőséges időjárásban, a hőmérsékletváltozásokkal. De akinek nincs ilyen betegsége, az színházi darabot rendez, amelyben ő kapta a főhős szerepét is. Mindegy, hogy hideg van, esik az eső vagy izzad a melegtől, megtalálja a napi előadás témáját. Kis fantáziával már viccessé is válhat a műsor.

Mely lépésekkel szúrhatjuk el önként a kedvünket és a túlélési esélyünket a forró napokon?

  1. Csapvizet inni? Nehogymá’! Ha ennyien mondják, valami propaganda lehet mögötte. Majd én tudom, mikor mennyit igyak! Az egy liter elegendő, ha a tűző napon gyalogolva megyek is a buszmegállóig. Ha a tömegközlekedési eszközökön nem működik a légkondi, mégsem veszítünk folyadékot izzadással, mert a csukott ablakon nem tud elpárologni a járműből. Úgyhogy nem kell a három litert meginni.
  2. A téli disznóvágásról maradt csülökből egy jó adag, ragadós pörköltet lehet főzni. A kocát is megmentettem, hogy már nem szenved a nyári hőségben! A salátát tegyük félre, az jó lesz a nyulaknak, meg a többi zöldségevőnek! Nem tudják, mit jelent egy jót enni, és egész délután csak feküdni, mert a gyomor leterhelésétől nem jut másra energiája a szervezetnek.
  3. Megy a franc az árnyékba! Fél évet vártunk, hogy kisüssön a nap! Nem hagyom magam befolyásolni! Nincs itt semmilyen felmelegedés, azt mondták az USA-ban.
  4. Méghogy a fizikai aktivitás növeli az állóképességet! Ki hiszi ezt el, mikor úgy lihegnek a maratoni futók is! Van, aki beesik a célba. Azért meg nem fogok korábban felkelni, hogy a hajnali fuvallat hűsítse homlokomat a reggeli testmozgásnál. Maradok a tévé előtt, a sörrel és a csipsszel a kezemben. Eddig bevált!
  5. Lenge és világos színű ruházat? Nem megyek az utcára ódivatú cuccokban. Most vettem ezt a leggings-et, jól mutat a kis toppal. Műszálas és fekete, karcsúsít. A leninget is a klímaváltozással foglalkozók találták ki. Öltözzenek trendibben, jobb lesz a kedvük!
  6. Bikini-alak? Már megint a hülye női magazinok címoldala a photoshoppolt modellekkel. Más dolguk sincs, mit a tükör előtt ugrálni, és kamera előtt pózolni. Nekem az alkatom ilyen. A terembe járók szteroidoktól néznek úgy ki, én pedig bármitől meghízom. Megyek is a burgereshez egy menüre.
  7. Alacsony szénhidráttartalmú, cukormentes ételeket, jó minőségű fehérjét és szezonálisan, regionálisan termesztett zöldséget és gyümölcsöt még nem próbáltam. Nekem ne mondja meg egy dietetikus, hogy mi legyen a kosaramban! Az elefánt is növényevő, mégis mekkora! A netről rendelt tabletták mellett bármit ehetek!
  8. Alkohol és koffein tilalom? Kell az a remegés, ahogy a feketekávé vagy tea megterheli a keringést! Legalább tudjuk, mitől estünk össze!
  9. Napvédelem? A barna bőrszínemről fogják látni a szomszédok és a kollégák, hogy van pénzem nyaralásra! A legbiztosabb, ha már az első napon kifekszem, távol a napernyőtől, alacsonyabb faktorszámmal gyorsan lesz színem. Lehet, hogy nem égek le úgy, mint tavaly.
  10. Hogy tarthatnám hűvösen a lakást, ha egész nap a csukott ablak mögött dunsztolódunk? Az éjjeli hűvösben is járt a levegő, így lesz ez délben is! Lehúzni a rolókat pedig még nagyobb ökörség, mi köze van a sötétítőnek a hőmérséklethez?

+ 1 Ha van nálunk kulacs, sapka a fejünkön, salátát eszünk és az árnyékban mozgunk, még mindig nincs minden veszve! Egyszerűen csak álljunk pesszimistán ehhez az egész hőség dologhoz! Rontsuk el a saját és a környezetünk kedvét is! Köszönjünk a „Hú de meleg van ma is, alig lehet kibírni!” mondattal a „Jó reggelt!” helyett. Ezt alkalmazzuk mindig a napszaknak megfelelően, egészen az őszi esőzés megérkezésééig!

Ki gondolta volna, hogy így is tekinthetünk a nyári forróságra! Tanuljunk a negatív emberektől, ha mást nem, akkor nem-et mondani. Jogunk van elkerülni a frusztráltságot, és vidáman izzadni a 35 fokban.

WR