Néhány hete még a lelki rendrakáson elmélkedtem, ma viszont már nem láttam ki az ablakon. Rémlett ez a bizonyos „tavaszi nagytakarítás” téma. Neki kell állnom! Könnyítésnek összeszedtem, hogyan tehetjük ezen tevékenységünket lazábbá.

Definíció

Az iskolai dolgozatok egyik kedvenc pontja volt a fogalom meghatározása. Mivel a számokhoz nem konyítottam, a szavakkal még volt esélyem. Mindenesetre ezt a mamut méretű feladatot már kisgyerekként is csak biztos búvóhelyről szemléltem és reméltem, hogy mire felnövök, ez is kihal.

A tavaszi nagytakarítás egy eszme, egy hitrendszer, amelynek követői vannak. A karácsony előtti idegbajhoz hasonlít külső szemlélőként. Viszont az a jó hírem, hogy mindenki szabadon eldöntheti, milyen körülmények között végzi mindezt és hogyan adja meg magát a portigrisek és vakablakok koalíciójának.

Csak könnyedén!

Ha módszeresen átgondoljuk az előttünk álló feladattengert és egy tervet készítünk, lépésről lépésre haladva komolyabb nyugtató mennyiség nélkül is teljesíthetjük a küldetésünket.

  1. Mindenki söprögessen a saját háza táján! Csak akkor és úgy tegyünk mindent, ahogy a saját időbeosztásunk szerint a legkényelmesebb, és a teherbírásunknak meg sem kottyan. Egy ideális világban senki nem támaszthat elvárásokat mások felé, hogyan és mennyi idő alatt legyen készen a takarítással.
  2. Nem kell mindent egy hétvégén megcsinálni! Keressünk egy olyan komfortos tempót, amelytől nem válunk zaklatottá, és a saját ütemünkben alakul a kezünk alatt a lakás.
  3. Check-list. Haladhatunk helyiségről helyiségre, vagy feladatkörönként is. Ha egy bizonyos szisztéma alapján építjük fel a teendőink jegyzékét, tudatosan formázhatjuk a számunkra lehető legkényelmesebbre. Ezzel garantálhatjuk magunknak, hogy a hozzánk közelebb álló, és nem egy kívülről érkező ukáz lesz a követendő.
  4. Music on! Ha a kedvenc zenéink szólnak, segítenek kizökkenni a takarítási kényszer okozta morgásból. Sőt, akár még jó kedvre is szert tehetünk és táncra is perdülhetünk. A parfisnyéllel már táncoltam, énekeltem a porszívó bútorkárpit-tisztító fejébe, mint egy tehetségkutató mikrofonjába és egészen jól elszórakoztattam magam, mire a szobával végeztem. Egy próbát megérhet!
  5. Gondos eszközválasztás. Munkánkat nagy mértékben támogatja, ha figyelmesen utánajárunk, hogy mit és mivel pucolhatunk a leghatékonyabban. A szivacs meleg és nedves, tele van ételmaradékkal, és ez az állapot segíti több millió baktérium életben maradását. Sokan cserélik az utóbbi években szilikonból készült helyettesítőre. A moppal sem viccelhetünk, mert ha nem mossuk ki magasabb hőfokon a takarítások után, a következő alkalommal bizony továbbvisszük a rajta maradt koszt is.
  6. Nagymamáink után szabadon. Ecet, szódabikarbóna vagy az elmúlt években kedvelt citrom. Nem csak környezettudatosabbak leszünk velük, olcsóbban jövünk ki a keretből, hanem több generáció által kipróbált és bevált szerekkel dolgozunk. Csak érdekesség, hogy 2018-ban az EU-ban 12,6 millió tonna tisztító és tisztálkodási szert állítottak elő. Ennek 81 %-a mosó- és mosogatószer, 19%-a pedig szappan és tisztálkodási szerek. Az öt fő gyártó tagállam Olaszország, Németország, Spanyolország, Franciaország és Lengyelország. 2019-ben 3,2 millió tonna export és 1,3 millió tonna import ügylet történet ezen szerek esetében az EU-ban. (Forrás: eurostat)
  7. Kesztyűs kézzel is óvatosan! A gumikesztyű használata megvédi a kezünket a tisztítószerek erősebb kémiai hatásaitól, mégis figyelmet igényel. Ugyanis a vele végzett hosszabb munkafolyamatok alkalmával a bőrünk beleizzad, és netán még egy-két csepp víz is bekerül, akkor a védőfelszerelésünk máris baktériumok remek otthonává válik. Ezért ajánlott a takarítás végeztével a gumikesztyűt kifordítva megszárítani és úgy eltenni a soros alkalomra.
  8. Portörlés a mumus! Kétségtelen, hogy a leginkább került feladat a portörlés, legalábbis az én ismeretségi körömben. A por ráadásul gyorsan visszatér a lakásba, még akkor is, ha nem forgalmas út mellett lakunk. Próbálkozhatunk antisztatikus és nedves törlőkkel, ezek hatékonyabbak a száraz eljárásnál.
  9. A porszívó zsákjának ürítése. Régebben csak akkor tettem, ha már teljesen teli lett és láttam a szőnyegen, hogy fogy a gép szívóereje. Azonban a porszívó hangjából is hallhatjuk, vagy a belőle áradó szagokból is érezhetjük, hogy a zsák megérett a tisztításra. Elektromos és saját energiát is spórolhatunk, ha időben megtesszük mindezt.
  10. Élvezzük az eredményt! Legyünk büszkék a művünkre! Kétséget kizáróan feldob a tény, hogy túl gyorsan nem is rombolhatjuk le a munkánk gyümölcsét, hiszen a takarítás előtti állapot, azaz a por és az átláthatatlan ablaküveg bizony nem egy-két nap alatt uralta el a lakásunkat.

Ha nem vesszük annyira komolyan, mint az érettségi vizsgát, a takarítás lehet könnyed. Legyünk magunkkal türelmesek, de kövessük a felállított tervet, így elégedetten huppanhatunk a fotelbe a nap végén.

Wágner Rózsa

Előző cikkTények, amiket nem tudtál az elhízásról
Következő cikkSegítség – utálom a munkám, de már túl késő váltani!?