Ha valami ritka, annál értékesebb számunkra. Ha valami minőségi színvonalon készült, még többre becsüljük. Itt most nem egy finoman kidolgozott drága ékszerre vagy egy csúcstechnológiás készülékre kell gondolni; egy sokkal hétköznapibb dologra: a kézírásra. Annak is a művészi kivitelezésére, a kalligráfiára.

A Távol-Keleten messzire nyúló hagyománya van a mindennapi cselekvések művészetté emelésének. A kalligráfia csodás vonalai is főként innen eredeztethetőek. Sok festményt kiegészít egy-egy ilyen részlet. Harmonikus vonalai és mély mondanivalója miatt önálló művészeti ágról beszélhetünk. Napjainkban hobbiként egyre jobban kezd elterjedni a kalligráfia klasszikus és „modernebb” változata is. Miért érdemes kipróbálni? Hol kamatoztathatjuk a megszerzett tudást?

Ha igazán személyes ajándékot szánunk valakinek, sokszor kísérjük kézzel írt kis kártyával. Olykor önmagában küldünk egy szép képeslapot valamilyen különleges alkalomra, ünnepre. Néhány családtagunk és barátunk hosszú évekig megőrzi ezeket, mint szép emlékeket. Egy-egy hivatalos levélnél, egy rendezvény oklevelénél, emléklapjánál is sokat számít a külalak. Ezeket az alkalmakat mind különlegessé tehetjük kalligrafikus megoldással. Egyébként nincs is másról szó, mint a folyó kézírás művészeti kivitelezéséről. Az otthonunk szépítésekor is bátran nyúlhatunk a kalligráfiához. A fűszertartó dobozkák feliratain túl igazán trendik a nappali, gyerek- vagy hálószoba falára felírt egyedi szövegek.

A szemnek vonzó végeredményen kívül maga az alkotás öröme csábíthat még a kalligráfia gyakorlására. A kézimunka és a művészet olyan feltöltődéssel szolgálhat, amit mással nehéz lenne pótolni. Sokan félnek belevágni például a komolyabb rajzolásba vagy festészetbe, mert nem érzik elég tehetségesnek magukat. A kalligráfia tanulása és gyakorlása betöltheti ezt az űrt. A finom vonalak, vékony és vastag betűszárak váltakozása, a hajlékony ívek, a szép összeillesztések precíz megrajzolása egyfajta önismereti utazásnak is nevezhető. Az aprólékos munka közben kikapcsolhat az állandóan kattogó agyunk, és keresgélhetjük a türelem-határainkat. A szépen ívelt betűk mintha táncolnának a papíron; az irányítás a mi kezünkben van. Ha kitartóak vagyunk és sikert érünk el, az az életünk más területeire is pozitív hatással lehet; ez szinte a legtöbb lelkiismeretesen űzött hobbira igaz.

A klasszikus ecsettel festés vagy mártogatós tollal rajzolás előtt érdemes színes ecsetfilcekkel gyakorolni. Önmagában is divatos ez a technika, de próbának is kiváló. A különböző színű, vastagságú és keménységű hegyekkel változatos betűtípusok rajzolhatóak könnyedén. Nagyon jól mutathatnak füzetborítón, képeslapon, ajándékkísérőn, tároló dobozokon. Érdemes letölthető sablonokon gyakorolni, oktató videókat nézni, esetleg workshopra jelentkezni. Később már a komolyabb, „igazi” eszközökkel is dolgozhatunk: tus vagy tinta, mártogatós toll, töltőtoll, tusrúd, tuskő, ecset. Ha már itt tartunk, akkor adjuk meg a papír módját is, hiszen a szépség a részletekben rejlik. Egy jó minőségű, erős, sima felületű papír sokat számít az összhatásban. Egyszerűbb kezdő szetteket pár ezer forintért beszerethetünk, és egy gyertyafényes, fahéjillatú este ki is próbálhatjuk.

PM

Előző cikkVírus vagy baktérium? Nem mindegy?
Következő cikkDubaj látványos csodái