Mozgasd meg a lelked a saját zenéddel! Ha énekelni tanulsz, olyan, mintha egy új nyelven tudnád kifejezni magad: a hangodon keresztül.

Kreatívvá tesz, közben el tudod engedni magad

Zenével és dalokkal képesek vagyunk hangulatot változtatni és üzentet közvetíteni. Egy rendkívül erőteljes kifejezőerővel bíró művészeti ágról van szó, ami szinte mindenkinek elérhető. Lehetőséget ad a belső világunk kifejezésére, amire sokszor puszta szavakkal nem lennénk képesek. Végtelen lehetőséget ad az alkotásra, hiszen a hangunkat szinte teljes egészében mi irányítjuk. Az énekléssel lehet maradandót alkotni, és másoknak örömet szerezni. Emellett a dalolás egy olyanfajta örömforrás, amihez már kisgyerekként is ösztönösen nyúltunk. Formába öntheti az érzéseinket, miközben megérinti mások szívét. Segít elszakadni a valóságtól, és jó értelemben ledobni a gátlásainkat. A közös éneklés jelképezheti az összetartozást is például egy többezres sportmérkőzésen, vagy éltethetünk is vele valakit. De tökéletes közös szombat eseti program lehet a barátokkal, vagy akár otthon a macskánkkal.

Az alapos tanulás aranyat ér

Az ének tanulás már akkor is nagyon felüdítő tud lenni, ha csak a saját örömünkre tanulunk egy alap szinten. Meglepő, hogy egy jó tanár segítségével már pár óra után olyan teljesítményre lehetünk képesek, amit sosem gondoltunk volna magunkról. A hangunknak és a képességeinknek egy új odalát ismerhetjük meg. Kicsit olyan ez, mint a rajzolás: sokszor jóval több tehetségünk van hozzá, mint azt gondolnánk. Elsőre meglepőnek tűnnek azok a gyakorlatok, amikkel „edzhetünk” az énekkésre, mégis ezek adják meg az alapot, amire később építkezni lehet. Egy gondos tanár megtanít helyesen levegőt venni és kifújni, a tüdőt jól használni, skálázni, és még sok minden másra is. Lényegében játék a saját hangunkkal, ami olyan élménnyel és eredménnyel jár, hogy nagy eséllyel akarunk majd tovább és tovább fejlődni. Zenélni és énekelni tanulni lehet kezdésként az internetről, valószínűleg eleinte az ihletet is innen merítjük. A valódi haladást viszont tanárral lehet elérni. Egyéni vagy csoportos órákon fejlődhet igazán jól a tudás, ami tartalmas délutáni program lehet munka után. Gyakorolni pedig sokat lehet otthon a családtagok örömére, hazafele az autóban a saját boldogságunkra.

Mesterségnek, de hobbinak is tökéletes

Az ének tanulás sokak titkos gyermekkori álma lehet, amire valahogy sosem került sor. Pedig tökéletes énidő: oldja a stresszt, ellazít, teret ad a kreativitásnak, és könnyen lehet általa ismeretségeket kötni. Ha csak saját magunknak szerzünk vele örömet, már akkor megérte elkezdeni. De ha igazán nagy tehetséget fedez fel valaki magában, akkor érdemes lesz később komolyabban is foglalkozni az énekléssel. Olyan sok műfaj és stílus van, hogy ember legyen a talpán, aki elsőre rátalál a sajátjára. Lehet énekelni szólóban, duóban vagy akár kórusban is. Kísérheti zenekar, vagy érvényesülhet a hang magában a csendben. Akár különleges műfajokat is kipróbálhatunk, ahol hangszerek hangját utánozzuk. Az a legjobb, ha lehetőségünk van minél többfélébe belekóstolni, csak legyen bennünk elég mersz elkezdeni.

GB

Előző cikkLátnivalók a Budai Várnegyedben
Következő cikkFilmek ihlette stílus ötletek