Városban élsz és van hobbikerted? A kertészkedés szerelmesei biztosan odavannak ezekért az „apró retro birtokokért”, amik a természetet hozzák be a hétköznapokba.

Régen a munkát jelentette

Pár évtizeddel ezelőtt nagy divatja volt a hobbikerteknek; szinte minden városi családnak volt egy vagy kettő ilyen földje a határban. Nagyszüleink még munka után és hétvégenként jártak művelni, később a nyugdíj mellett munkálgatták. Ezek a kis darabka földek hozzájárultak a családi konyhához, elfoglaltságot adtak a kislakásban élő embereknek, és remek helyszínt nyújtottak a családi és baráti programokhoz. Néhány idősebbnek szinte az élete művét jelentette – vagy jelenti most is – egy-egy ilyen szépen gondozott hobbikert. Sokunk előtt felderenghet a kép, ahogy a lehajtott ülésű Zsiguli megpakolva ásóval, pár kanna vízzel és hideg ebéddel indul fel a hegyre vagy a város határába. Ezek a típusú kertek lassan kezdenek kikopni a divatból. A mostani generációk életstílusa, időbeosztása és céljai sokat változtak a korábbiakhoz képest, és ez a termőföldhöz és a természethez való hozzáállást is nagyban módosította. A közelmúlt eseményei viszont kicsit átértékelték a fontossági sorrendet: olyan dolgok kerültek előtérbe, amikre nem számítottunk, és olyanok szorultak háttérbe, amikről nem hittük volna. A karatén időszak egyik nagy nyertesei a hobbikertek lettek.

Mindenki ki a szabadba!

Korlátozások idején egy icipici kert is nagyon sokat számít. A lakások erkélye lehetőséget ad egy kis napozásra, a friss levegő élvezetére, de mozgásra már kevésbé alkalmasak. Egyre többen vesznek ezért a lakhelyükhöz közel – sokszor pár kilométeren belül – egy kis hobbikertet. Bár nem járunk ki annyiszor, mint nagyszüleink tették, és nem termelünk annyi haszonnövényt, mint ők, mégis tudjuk élvezni áldásos hatásait a saját kertnek és a természetnek. A vidéken lévő nagy családi házak esetében adott a hely a gyerekeknek a kinti játékra, a nagy kerti partikra, a kutyáknak a szaladgálásra. A városi lakásokban élők hobbikertjei ezeket az igényeket tudják kiszolgálni.

Kertészkedés és növénytermesztés, mint eredeti cél

A kertészkedés még mindig a leginkább kikapcsoló időtöltések közé számít. A föld közelsége, a növények ápolása majd hálája, a napsütés és a levegő ereje – ezekre mindenkinek szüksége lenne. Képes regenerálni és megnyugtatni minket. A felgyorsult életvitellel járó stresszt hatékony módon tudja levezetni, hozzájárulva ezzel az egészségünkhöz is. És ez sokszor szinte még nagyobb érték, mint a megtermelt finomságok. Persze az is jól eső érzéssel tud eltölteni minket, hogy valami a mi kezünk által kelt életre, szó szerint a mi munkánk gyümölcse. Így adott az alkotás öröme is. Sok üléssel járó munka mellett változatosságot tud jelenteni ez a fajta mozgás. Akik nem szeretik annyira a kertészkedést, pár gyümölcsfával és néhány igénytelenebb palántával vagy termő cserjével is szép eredményeket érhetnek el.

A saját földed

A növények mellett a szabadság érzése is sokat jelent a hobbikerteknél. Hogy értsük ezt? Aki lakásban lakik, az sokszor bezárva érezheti magát a szűk terek, az ablak előtt tornyosuló épületek, és a sokszor túlbuzgó szomszédok miatt. Az ember a saját hobbikertjében tényleg szabadnak érezheti magát, nem kell túl sok mindenkihez alkalmazkodnia. Ahol van egy kisház, az a telek még pár napos nyaralási helyszínnek is tökéletes lehet. De egy fárasztó hét után már az is jól esik, ha csak egy kis ennivalóval, egy jó könyvvel vagy pár játékkal kitelepül a család. Nagyszerű lehetőség a gyerekeket nyugodt körülmények között megtanítani a természet szeretetére, a mozgás örömére, illetve remek helyszín baráti összejövetelekhez is.

GB

Előző cikkSzeresd a tökéletlenséget! – Wabi sabi
Következő cikkPilisi látnivalók: barlangok, sziklák és várrom