Pestről könnyen kirándulhatunk Pilisborosjenő mesés tájaira. Bejárhatjuk a Pilis néhány igen látványos nevezetességét, például a lenyűgöző Teve-sziklát.

Csak egy ugrás a fővárosból

Pilisborosjenő meghittségén nem változtat sem a Budapesthez való közelsége, sem a turisták látogatása. Apró községként megőrizte báját, mégis szeretettel várja a látogatókat. Kicsit mintha nem is egy hazai tájon járnánk: az út levendulaföld mellett visz el, nem messze lovakat látni, a messzeségben pedig furcsa alakú sziklák és barlangok. A filmbeli Egri-vár romja pedig a hab a tortán. Járjuk be idén tavasszal Pilis szépségeit! A fővárosból akár könnyen kijuthatunk tömegközlekedéssel is. A látnivalók pedig pár perc sétával elérhetőek.

Kirándulás a környéken

A Pilis sokak kedvelt kiránduló helye, Pilisborosjenő pedig egymaga számos látványosságot tartogat. A Kevély-hegyi levendulamező közelségében több túraútvonal is indul, melyek közül tetszés szerint válogathatunk. Több közülük könnyedén bejárható egészen kicsikkel vagy idősebbekkel is. Például az országot behálózó híres Kék túra vonala is érinti ezt a mesés tájat, de a sárga vagy a piros jelzésen is elindulhatunk. Attól függően, hogy mely nevezetességeket szeretnénk megtekinteni, illetve figyelembe véve a kiránduló társaink állóképességét, ki tudjuk választani a számunkra kedvező túrát. Vannak rövidebb szakaszok, és vannak, amik a környék teljes szépségét a látogató elé tárják. Több rész kerékpárral is jól bejárható, így akár ezzel is tervezhetünk. Mindenképp mérjük fel előzetesen az útvonalakat, és ha lehet, legyen nálunk térkép vagy GPS. Így elkerülhetjük, hogy az esetlegesen lekopott túrajelzések eltérítsenek minket a helyes iránytól.

A természet játéka

Zöld növényzet közül furcsa módon előbukkanó, érdekes alakú képződmények: ez a Teve-szikla. Mintha egy erdei lény titkos búvóhelye lenne, amit fák igyekeznek lombjukkal eltakarni. Vöröses árnyalata, érdes felszíne csak fokozza különlegességét. A kihelyezett tájékoztató tábla visszaránt a valóságba, leírja, mit is láthatunk pontosan. A Nagy-Kevély környékén kissé köves terepre, barlangra és sziklás teraszra is számíthatunk. Ami viszont igazán lenyűgöző, az elénk táruló látvány. Ha már felértünk ide, akkor szánjunk pár csendes percet arra, hogy csak a kilátás élvezetének adjuk át magunkat. Lehetőség van több oldalról is megközelíteni, ha tehetjük, a kijelölt ösvényeket járjuk körbe. Tovább haladva elérünk a történelem egy darabkájához, az Egri vár romjaihoz. Igaz, csak a filmbeliéhez, viszont látványnak ez sem utolsó. Bátran tervezzünk egész napos programot a Teve-szikla környékének felfedezésére, de gondoskodjunk magunknak ételről és italról is.

További csodák a Pilisben

A Teve-szikla mellett más természeti szépségeket is kereshetünk a Pilisben. Ilyen például a Holdvilág-árok a Pilisborosjenőhöz közeli Csobánka mellett. Ez már egy nehezített terep, hiszen egy szurdokról van szó. De ahogy a neve is mutatja, a táj itt is mesébe illő. Szűk kanyonnal és vaslétrával várja az izgalomra vágyó túrázókat.

GB

Előző cikkLakás mellé hobbikert
Következő cikkHogyan profitálhatunk a COVID-ból?