A japán lakberendezés különleges stílusánál arra helyeződik a hangsúly, amit mások szívesen elrejtenének: a tökéletlenségre. Ismerd meg a wabi sabit!

Megváltozott szokások – több igény a harmóniára

Természetesség és egyszerűség – a járvány hatására mindinkább ezek a tulajdonságok kezdenek az előtérbe kerülni. Az eddigi hozzáállásunk megváltozott, és ez meglátszik a munkaszokásainkon, a szabadidőnk eltöltésében, a vásárlásainkon és a különféle trendeken is. Például az utóbbi időben igen kevesen vettek maguknak elegáns ruhát eseményre vagy nyaralós szetteket utazáshoz; helyette inkább meleg pulcsi otthonra, kényelmes melegítő és a köntös került előtérbe. A lakberendezésben is nyomon követhetőek a változások. Mivel a legtöbben most jóval több időt töltünk otthon, a komfort és kényelem érzése fontosabb, mint valaha. Az otthonunknak megnyugtatónak kell lennie, olyan helynek, ahol szívesen töltjük el az időnket huzamosabb ideig is. Legyen jó hatással a kedélyállapotunkra, és árasszon harmóniát, amikor az életünk egyéb területeire talán nem tudunk olyan nagy hatással lenni. Ehhez még hozzátársul az utóbbi időkben végigsöprő minimalizálási és szanálási trend is. Ezen a szempontok miatt kerülnek egyre inkább előtérbe az alternatív megoldásokat jelentő stílusirányzatok északról, keletről vagy a világ más tájairól.

Japán szemléletmód – Wabi sabi

Ha minimalista és természettisztelő lakberendezésről van szó, akkor forduljunk a japán kultúrához. Akinek kiváltsága volt már megszállni egy igazi japán otthonban, az nehezen felejti el a mi szemünknek oly szokatlan berendezést. Ágyak helyett tatami, falak helyett papír, egymásra halmozott bútorok helyett egyszerűség és szellős berendezés. Egy igazán különleges japán stílus, a wabi sabi még finomabbra hangolja ezt a szemléletmódot. A hagyományokat, a régi, már meglévő holmik tiszteletét, a tökéletlenséget és a valódi egyszerűséget tekinti értéknek. Itt hiába keresnénk rikító színeket vagy műanyag holmikat, esetleg modern desgin bútorokat. A wabi sabi arra törekszik, hogy a meglévő dolgokban lássuk meg a szépet, és ne a folytonos vásárlás jelentse az örömet. Gyönyörűen keveredik a minimalizmus a rusztikus elemekkel, így egészen különleges hatással tud lenni az ember hangulatára.

Természetes anyagok és erős textúrák

Miközben végezzük a munkánkat és a szokásos napi teendőinket, az elménk megtelik számos hasznos és haszontalan információval. Egy wabi sabi stílusban berendezett otthon lehetővé teszi, hogy a napi pörgés után lenyugodjunk, kerülve a nyomasztóan sok ingert. A túlzsúfolt high tech felszerelések és mű dolgok helyett mindenben a természetességre törekszik. Gyakori alapanyag a fa, lehetőleg minél kevésbé megmunkálva. A színek a természetben fellelhető natúr árnyalatok, kerülve minden harsány tónust. A wabi sabi kedveli az anyagok eredeti felületét, legyen az durva vagy tökéletlen. A fogyasztói társadalom egyik elvárása, hogy legyen minden egyenes, párhuzamos, tökéletes, új, kopástól mentes, fényes és csillogó. A wabi sabi a régóta használatban lévő holmik köré tiszteletet fon; minél inkább látszik az idő vasfoga, annál inkább több ok van ragaszkodni az adott tárgyhoz. Tiszteli a hagyományokat, és igyekszik meglátni a szépet abban, amiben másoknak talán nem sikerül elsőre. Még a falak felületén is a tökéletlen, eldolgozatlannak tűnő textúrák jelennek meg. A japán kultúrában külön művészete van a törött vagy sérült tárgyak helyreállításának. Aki szereti az emlékeit maga körül tudni, az könnyen tud azonosulni a gondolattal. Persze nem a felhalmozásról van szó, hiszen ez egy igazán letisztult stílus. Harmónia övezi, de nem erőlteti a tökéletes egyezést. Egy ilyen lakberendezési trend sokunk szívéhez közel állhat, csak meg kell ismernünk közelebbről.

GB

Előző cikkBeoltattam magam – most mire várok?
Következő cikkLakás mellé hobbikert