A hemoglobin (hgb) a vörösvérsejtekben található fehérje, melynek fő funkciója az oxigén szállítása a tüdőből a test szövetekbe, valamint a szén-dioxid visszaszállítása a szövetekből a tüdőbe. Ha kevés van belőle, akkor a szervezet terhelhetősége drasztikusan csökken. Nem hagyható kezelés nélkül!

Hogyan mérik?

Kis mennyiségű vért vesznek a páciensből, és laboratóriumi körülmények között elemzik a hemoglobin koncentrációját.

Mennyi a normális hgb-érték?

A nők hemoglobinszintjének általában elfogadott normál tartománya körülbelül 120 és 160 g/L között van. A férfiaknál általában a hemoglobinszint normál tartománya kissé magasabb, általában körülbelül 130 és 170 g/L között van.

Mi lehet a csökkent érték mögött?

A hemoglobinszint csökkenése számos okból következhet be. Néhány lehetséges ok közé tartozik a vérszegénység, a vashiány, a B12-vitamin hiánya, a folsavhiány, a krónikus betegségek (például vesebetegség, májbetegség), a vérvesztés, a genetikai rendellenességek, valamint a terhesség.

Kialakulhat még gyulladás, fertőzés vagy táplálkozási zavarok miatt is.

Műtétet követő alacsony hemoglobinszint

A vérvesztés egyáltalán nem ritka oka a hemoglobinszint csökkenésének, mértéke a vérvesztés mennyiségétől és a műtét előtti kiinduló állapottól (is) függ.

A kezelés függ a vérszegénység típusától és mértékétől. Lehet, hogy szükség van vas-, folsav- vagy B12-vitamin pótlásra, étrendi változtatásra vagy gyógyszerekre. Súlyos esetben vérátömlesztés is szóba jöhet.

Hogyan kezelhető a műtét utáni vérszegénység?

A műtét utáni felépülésnek és a hemoglobinszint növelésének több fontos tényezője létezik. Ezek közé tartozik az egészséges étrend biztosítása, amelyben elegendő vas, B12-vitamin és folsav található. Ilyenek a vörös húsok, leveles zöldségek, hüvelyesek és általában a magas fehérjetartalmú ételek. A gyorsabb regenerálódás érdekében kerülje a dohányzást, az alkoholt, és a koffeint is.

Fontos ugyanakkor az is, hogy az illető elegendő folyadékot fogyasszon, mivel a hidratáltság javíthatja a vérképződést és a vérkeringést. A fizikai aktivitás fokozatos növelése is segíthet a vérkeringés javításában és így a hemoglobinszint növelésében – de ez csak akkor opció, ha a műtétet követően az orvos engedélyezi a testmozgást!

A kezelés hatására a vérkép fokozatosan javul, de ez több hétig vagy hónapig is eltarthat. A gyógyulás sebessége attól is függ, hogy a beteg mennyire tartja be az orvosi utasításokat, a műtét típusától és a vérképtől függően 2-6 hétig pihenésre van szüksége a páciensnek.

Miért kell foglalkozni műtét utáni vérszegénységgel?

A vérszegénység súlyos esetben akár szív- és érrendszeri szövődményeket, mint például szívinfarktust, stroke-ot, vagy tüdőembóliát, sebgyógyulási zavart, az immunrendszer gyengülését is okozhatja. Az oxigénhiány leginkább a szív- és érrendszerre, az agyra, a májra, a vesére, az izmokra és a bőrre van hatással.

A műtét utáni vérszegénység nem ritka, de ha időben felismerik és kezelik, akkor nem okoz komoly szövődményeket.

Az alacsony hemoglobinszint tünetei

Az alacsony hemoglobinszintnek számos tünete lehet, melyek közé tartozhat a fáradtság és a gyengeség érzése, a szapora szívverés, a légszomj, a fejfájás, a szédülés és ájulásérzés, valamint a sápadt bőrszín, koncentrációzavar, aluszékonyság, fülzúgás, látási zavarok, csökkent állóképesség és fizikai teljesítőképesség. Előfordulhat berepedezett szájzug, törékeny köröm, a nyelv égő érzése, valamint a végtagok hidegsége is jelentkezhet.

Csupán a tünetek alapján nem lehet diagnózist felállítani, ehhez laboratóriumi vizsgálatra van szükség.

Kéky Kira

Előző cikkMikortól jelent pszichés problémát, ha valaki gyűjt valamit?
Következő cikkÉghajlatváltozás hatásai az egészségünkre