Néhány nekünk tetsző darab különféle kultúrákból, népművészektől összegyűjtve, a világ számos pontjáról. Alkossuk meg a saját etno stílusunkat!

Különféle népi elemek keveredése

A sokszínűség ünneplésének is nevezhetnénk az etnot, hiszen vegyíti és egymás mellett vonultatja fel az eltérő népek hagyományos alkotásait. Éppen ezért maga a stílus is ezerarcú, ahogyan az ihletként szolgáló egzotikus kultúrák is. Népművészeti motívumok, kézműves alkotások és természetes anyagok teszik még vonzóbbá az egyébként is elragadó trendet. Modern megoldásokkal kombinálva lesz könnyen emészthető, mégis különleges. Saját utazásaink során gyűjtött darabokból érdemes felépíteni, ez fogja igazán személyessé tenni a sítlust.

Egy kis etno otthonra

Melyik nép művészete és kultúrája áll hozzád a legközelebb? Letisztult japán, mozgalmas indai vagy valamelyik természetközeli nomád nép az, melynek a népművészete a leginkább lenyűgöz? A kedvenc kultúrád stílusa lesz a kiindulópont az otthonod lakberendezésében, mely más népek egyediségével összefonódva fog létrehozni egy egészen elképesztő hangulatot. A hagyományos használati tárgyak természetes anyagokat feltételeznek, így bármelyik népművészetből indulunk is ki, valószínűleg sokszor fogunk alkalmazni fát, gyékényt, vesszőt és pamutot. Ha egy olyan nép kultúráját választjuk, melynek életében fontos szerepet kap a természet, akkor szerezzünk be jó sok növényt a dekoráláshoz. Egy visszafogottabb keleti stílusnál a színek is tükrözni fogják a hangulatot: itt a szürke és a fehér között fogunk mozogni. Ha afrikai hangulatot szeretnénk varázsolni az otthonunkba, akkor a terrakotta és narancs árnyalatai bizonyulnak jó választásnak. Minden kultúrának megvan a maga szépsége, ennek a hangulatát kell a részletekkel megragadnunk. Minták tekintetében sokszor a geometrikus formavilággal találkozunk. A fal textúrája, a lakás textiljeinek anyaga és színe, valamint az apró dekorációs tárgyak fogják végül létrehozni azt az egyedi etno stílust, amit valóban a magunkénak érezhetünk.

Színes népi jegyek az öltözködésben

Gyönyörű élénk színek és népi motívumok jellemzik az etno divatot. Van átfedés a hippi stílussal, de annál jóval sokrétűbben felhasználható, több élethelyzetben bizonyul jó választásnak. Az ékszerek sokszor készülnek fából vagy bőrből, lehetőleg színesek és nagyok. Itt is előtérbe kerül a természetesség az anyagok és a minták tekintetében is. Színek és minták összhangja, teret adva az erős egyéniségeknek.

Honnan meríthetsz a saját etno dizájnodhoz?

Az identitásunk részét képezik azok az utazások, amiket már magunk mögött hagytunk. Bárhol jártunk is, mindenhol megragadhatott egy apró részlet, ami a szívünkhöz nőtt. Ezekről az utakról érdemes olyan tárgyakat hazavinnünk, amik később egy egységes képet alkotva hozhatják létre az otthonunk hangulatát. Az ilyen utazások később is inspirálhatnak minket, talán egy út során látott kézműves szépséget magunk fogunk elkészíteni. Régiség boltokban és antik vásárokon szemezgetve nagyobb eséllyel fogunk etno bútorokat és kiegészítőket találni, mint egy modern bevásárlóközpontban. Egy felújított, sok időt megélt fa bútor gyönyörű kiindulás lehet egy etno enteriőrben, ahol a tökéletesség helyett a hagyomány és az autentikus jegyek bírnak értékkel. Fonott kosarak, színes szőnyegek, antik ékszerek és étkészletek bővíthetik a kincseinket. GB

Előző cikkMegváltoztunk – életünk a pandémia után
Következő cikkBoldogkő vára és a híres Oroszlánszikla