A COVID-időszak a szabálykövető embereket is próbára tette, az örök elégedetlenkedőket pedig egyenesen kihozta a sodrából. A nagy szabadságot megszakítva ijesztő számokról hallva és szokatlan, szigorú előírások között éltünk, ezzel tesztelve rugalmasságunkat is. Tanultunk türelmet és fegyelmet, csak szeretni és értékelni ne felejtsünk el!

Kapcsolatok

A maszkot levehetném, de nem teszem, és jelenleg az sem érdekel, ki mit gondol erről a villamoson. Az emberi kapcsolatokat átértékeltük, a szeretteink közelsége talán minden eddiginél kiemeltebb szerepet kaphatott. Kit érdekel idegen emberek véleménye, amikor a családunkkal, barátainkkal kellene kihasználni minden lehetséges időt, ami megadatik.

A lakásban huzamosan együtt töltött idő nem csak a már labilissá vált kapcsolatokat tépázta meg. A maszk így egy második jelentést is kapott: legyünk őszinték egymáshoz, hiszen ha hazugságok között élünk, a saját otthonunkban sem lesz nyugtunk.

Étkezés

Míg a járvány kitörésének első néhány hónapjában az üres bolti polcokkal kellett szembesülnünk a pánikvásárlók rohamai miatt, gyorsan sikerült visszanyerni a hitünket abban, hogy nem lesz élelmiszer-ellátási zavar. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a regionális termékek elérhetősége hosszú távon optimálisabb, mint egy országokon át utazóé.

Francia kutatók a pandémia alatti étkezési motivációkat vették górcső alá. A hangulat és az érzelmek kiemelt helyen szerepeltek az ételek kiválasztásánál, különösen a frusztráció és az unalom elűzésére vélt „leghatékonyabb” módszerként.

Az osztrák tudósok viszont azt vizsgálták, hogy az éttermek bezárásával mennyien kaptak kedvet az otthoni főzéshez. Ez nem csak a közösségi média fotóin és videóin jelent meg, nem csupán a kirakatba készültek az ételek.

Utazás

A rendszerváltást követő évtizedekben megtanultuk kihasználni és élvezni a nyitott határok adta lehetőségeket. A külföldi utazásokat ráadásul sokszor kevesebb pénzből hozzuk ki, mint a magyar tenger partján, persze sok tényezőt kell ehhez összevetni.

Az utazási korlátozások és talán a magyar vendéglátóipar iránti lojalitás együttesen hozott erős nyári szezont itthon. Újra esélyt kaptak a hazai tájak, ismét felfedezhettük a városokat, amelyekben oly’ régen jártunk. Igazság szerint vissza is szoktam a belföldi utazásokra, egyelőre itthon nézegetem az ajánlatokat, programokat. Örömmel térképezem fel a tőlem távolabb eső megyék látnivalóit, vagy egy közeli kisváros hangulatos kis kávézóját, amely nekem már megér egy kirándulást. Séta egy tó körül, könnyű túra a hűvös hegyekben, mind üdítőek és frissítőek lehetnek.

Munka

Az introvertált énem kifejezetten jól érezte magát a home office-ban, ám másfél év után már én is éreztem, hogy újra tudnék emberek között lenni. Ugyanakkor az is kiderült, hogy mennyi munkáltató kontrollmániás, és helyezi a hangsúlyt az elvégzett munka helyett az irodában eltöltött időre. Emellett az is világossá vált, mennyire törékeny a világ gazdasága, amikor egész szektorok munkavállalói váltak egyszerre munkanélkülivé, és lettek fizetésképtelenek vállalkozások, miközben családok egzisztenciája került mély gödörbe.

Egészség

A higiéniai előírások, a távolságtartás vagy a maszkviselés is felhívták a figyelmünket olyan egyszerűen betartható szabályokra, amelyeknek később is hasznát vehetjük. Hiszen influenza szezon minden évben van, és ezekkel az iránymutatásokkal csökkenthetjük a fertőzésveszélyt.

Talán ezentúl az egészségükre is egyre többen figyelnek, hiszen nagy érték! A sokszor kihangsúlyozott „egészséges” életmód újra beszédtémává vált, mint a betegségek megelőzésének egyik fontos pillére. A változatos étkezésekkel és heti háromszori rendszeres mozgással, megfelelő alvásmennyiséggel szervezetünket felturbózhatjuk, így ellenállóképességünknek komoly segítséget nyújtunk.

Wágner Rózsa

Előző cikkModern családi kertek apró magaságyásokban
Következő cikkKultúrák ünneplése az etno stílussal