A növénytermesztés egyik legkényelmesebb módja a magaságyásba való ültetés. Városi kertekben is kényelmesen elfér, és nem kér túl sok időt és figyelmet.

Több legyet üt egy csapásra

Keressük a megoldást az egészségtelen élelmiszerek és a „túlságosan világlátott” zöldségek problémájára. Nehezen tudjuk elképzelni a boltok polcain virító zöldségekről és gyümölcsökről, hogy azok valóban egészségesek. Mégis sokaknak okoz  gondot még ezeknek a megvásárlása is. Egyre többen értenek egyet azzal, hogy a magaságyások népszerűsítésével ezek a problémák mérsékelhetőek lennének: finom, egészséges és nem mű zöldségek, gyümölcsök kerülnének az asztalra, mindezt pénztárcabarát módon. De nem a klasszikus, régi háztáji kertészkedésre kell gondolni, ahol órákat kellene tölteni minden nap. A lényeg éppen az, hogy egy nyolcórás munka és huszonegyedik századi életvitel mellett kényelmesen művelhető legyen, kevés időráfordítással. Nem piacozásra akarunk termelni, hanem csak annyit, ami a családban elfogy. A magaságyást nem kell rendszeresen ásózni, kapálni, sűrűn gyomlálni, derékfájósan hajolgatva művelni. Annyi időt igényel, mint egy kényelmes hobbi, miközben visszaadja a kertészkedés örömét. Nem beszélve arról, hogy különösebb tudás nélkül is gyümölcsöző eredményeket érhetünk el.

Éke a kertnek

Egy magaságyás szép kiegészítője lehet a kertnek. Kis szigeteket alkotva védi a növényeinket, stílusában pedig igazíthatjuk a kertünk többi részéhez. Szépen lekezelt fából készül a leggyakrabban, ami természetes anyagával nem fog elütni a környezettől. De épülhet kőből, táglából vagy másból is. Rendezettebbé teheti a kertet, hiszen a kutyus nem fog átrohangálni és ásni az ágyásokban, a gyerekek pedig nyugodtan labdázhatnak mellette.

Technikai lépések magaságyás készítésnél

Ha magaságyásban termesztünk növényeket, jobban oda tudunk figyelni a föld minőségére, és gondoskodhatunk számukra tápanyagpótlásról. A kártevők egy része pedig nehezített terepként tekint rá, főként, ha alulra erre a célra szolgáló hálót helyezünk. A gondos telepítést tervezéssel kezdjük. Mivel ez egy több évre szóló projekt lehet, jól gondoljuk át, hogy a kert melyik részét szeretnénk erre a célra felhasználni. A napsütés intenzitása legyen a legfőbb iránymutatónk, hiszen a növényeink fény nélkül nem fognak szépen fejlődni. Lehetőleg a közelben legyen a kerti csap, szerszámtároló és a komposztáló is. Nem kell túl nagy méretekkel számolnunk, inkább több kisebb ágyással, amiket kényelmesen körbe tudunk járni minden irányból, és bárhonnan áttérheünk a másik végébe. Magaságyást lehet készen kapni, még összehajtható változatot is, amit télre el lehet pakolni. De készíthetünk házilag is. Legyen stabil és erős, közben gondoljunk arra is, hogy élelmiszer fog teremni benne. A magaságyás feltöltésére több recept is létezik. Kiinduló szempont, hogy létrehozunk egy mikro környezetet, ahol sajátos folyamatok fognak lezajlani a növényeink érdekében, Például a kert többi földterületétől melegebb lesz itt, ami megnyújtja az ültetési időszakot. Legalulra kerülhet kavics, majd olyan kerti hulladékok, mint a farönkök, gallyak, ágak. Ezek után levelek, fűnyesedék, komposzt, végül jó minőségű termőföld kerül bele. Ezek fogják később bomlásukkal a kellő hőt és utánpótlást nyújtani.

Indulhat a városi növénytermesztés

A magaságyás egyik jellegzetessége a növénytársítás. Egyszerre több növény nő egymás mellett, egymást segítve és védve. Természetes védelmet és kis területről való nagyobb zöldség- és gyümölcs hozamot jelenthet. Gondos tervezéssel szinte sosem lesz üres az ágyás, hiszen ahogy az egyik termést leszüreteltük, jöhet a következő idénynövény. Legyen egy magaságyás naptárunk, amiben előre megtervezzük, hogy ki milyen „szomszéddal” és mikor következik. Akár mini üvegház is készülhet az egyik magaságyásból egy üveg vagy plexitetővel, így pár hónapot megint csak nyerünk a termesztési időszaknak.

GB

Előző cikkTündököljünk mi is egy kiállításon!
Következő cikkMegváltoztunk – életünk a pandémia után