Hasfájás, étvágytalanság, fáradékonyság gyerekeknél az ételintolerancia miatt. Válogatós, étvágytalan, hasi fájdalomra panaszkodó, ekcémás, fáradékony, figyelemhiányos gyerekek szülei keresik sokszor éveken át kétségbeesetten a megoldást a problémákra. 

Nem biztos, hogy gyógyszerek tucatjaira van szükség, lehet, hogy csak egy-két alapanyagot vagy ételféleséget ki kell hagyni az étrendből, s a problémák „maguktól” megoldódnak. Például a szerteágazó, sokszor megmagyarázhatatlannak tűnő tünetek hátterében az ételintolerancia is állhat.

Nemcsak az amúgy széleskörben ismert érzékenységi reakciókat – csalánkiütést, ekcémát stb. – okozhatják a táplálékok, hanem a gyermekek étvágytalansága, ismétlődő hasi fájdalma, hasmenése vagy székrekedése, rendszeres fejfájása, fáradékonysága, a gyermekkori elhízás vagy a figyelemzavar, a hiperaktivitás mögött is meghúzódhat ételintolerancia: a gyermek szervezete egyes alapanyagokra, ételféleségekre ellenanyagokat termel, amely szerteágazó, egymástól látszólag különböző, de valójában ugyanazon okra visszavezethető tüneteket válthat ki.

A szakorvos tapasztalata szerint a szülők sokszor csak akkor fordulnak gasztroenterológushoz, amikor már sok szakrendelőt végig jártak, különböző vizsgálatok nem derítették ki az okokat, illetve a szokásos gyógyszeres kezelések hatására sem történt érdemi változás. A kivizsgálás során minden esetben ki kell zárni a panaszok hátterében álló esetleges szervi elváltozásokat, ám ha ilyen nincs a háttérben, s nem használnak a kezelések, kiváltó okként képbe kerülhet az ételintolerancia. A jelenségről tudni kell, hogy az nem ételallergia. Amíg a táplálékallergia a szervezetben termelődött Immunglobulin-E (IgE) antitest közvetítésével heves reakciókat, azonnali rosszullétet, súlyosabb esetben sokkot okoz, ételintolerancia során Immunglobulin-G (IgG) antitest termelődik, amely a tünetek lassabb lefolyásával jár. A panaszok súlyossága az elfogyasztott étel mennyiségével is összefügg. Mivel ételintoleranciánál nem azonnal, hanem órák, napok elteltével jelentkeznek a panaszok, gyakran fel sem merül, hogy a korábban elfogyasztott táplálék áll a tünetek háttérben. Ételintoleranciát gyakorlatilag bármely étel vagy alapanyag kiválthat: gyakran gabonafélék, tejtermékek, tojás, olajos magvak okozta panaszok, viszont olyan „gyanú felett álló” összetevők is lehetnek a ludasok, mint egyes zöldségek, gyümölcsök, fűszerek vagy adalékanyagok.

Az ételintolerancia laboratóriumi vizsgálattal mutatható ki: több mint kétszázféle alapanyag és táplálék vizsgálatára van lehetőség, s ez alapján összeállítható egy olyan diéta, amely révén akár évek óta fennálló panaszok is gyógyszeres kezelés nélkül, néhány hét alatt elmúlhatnak.

Az ételintolerancia vizsgálatot 2-3 éves kor felett érdemes elvégezni, mert korábban a gyerekek immunrendszere még nem érett ahhoz, hogy egy ellenanyag-vizsgálat valós eredményeket adjon. Miután a gyerekek szervezete a fejlődés során sokat változik, előfordulhat, hogy az évek múlásával az ételallergia vagy ételintolerancia profilja is módosul, s újra lehet adott ételeket fogyasztani. Igaz, az ellenkezője is előfordulhat, vagyis, hogy a kerülendő ételek listájára idővel újabb alapanyagok is felkerülnek.

Krasznai Éva

Előző cikkÚgy együnk, hogy ne legyünk rosszul!
Következő cikkTéli tunyaság – többet árt, mint azt gondolnánk!