Sokszor nagy dilemma, mit csináljunk együtt, ha összejön a család. Egy-egy közös ünnep, szabadság, nyaralás több napra is összehozza a rokonokat, akikkel a hétköznapokban nem találkozunk olyan sokat. Vajon ismerjük mindegyikük hobbyját? Ha igen, megvan róla a saját véleményünk? Van olyan, amit mi még soha nem próbáltunk ki? Az ilyen közös időtöltések alkalmával ismerjük meg a másik érdeklődési körét; tartsunk családi workshopokat! Valószínűleg sokkal közelebb fogunk kerülni egymáshoz, és jó élményeket is szerzünk.

Mindannyiunknak van olyan tulajdonsága, amiben jobb egy kicsit a többieknél, vagy nagyobb szenvedéllyel űz valamilyen tevékenységet. Mutassuk ezt meg egymásnak, és vonjuk be őket is, mintha egy mini workshopot tartanánk otthon! Nem kell feltétlenül drága alapanyagokat beszerezni, inkább a hangulat a lényeg. Például lehet, hogy mi szeretünk festeni vagy rajzolni, de nagy eséllyel van a családi vagy baráti körben olyan, aki utoljára óvodában próbálta ezt ki.  Adjunk mindenkinek egy papírt vagy olcsóbb vásznat, kis festéket, és fessünk együtt valamit! Az alkotás egyébként is felszabadít, de ha valami egyszerű témát választunk, könnyen sikerélményben lehet részük azoknak is, akik sosem gondolták volna magukról, hogy egy pálcikaembernél tovább jutnak.

De ahányféle hobby, annyi lehetőség áll előttünk! Ha az egyikünk sminkelni tud jól, fesse ki a többieket viccesen vagy szépen, és osszon meg jó praktikákat. Aki tud játszani valamilyen hangszeren, bevonhatja a többieket egy közös éneklésbe, vagy nagyon egyszerű hangszerek kezelésébe. Esetleg különleges fogásokat is mutathat nekik, vagy mesélhet valami érdekességet a kedvenc együtteséről. Ha van egy kedvenc sportunk, egyszerűsített formában bevonhatjuk a kevésbé gyakorlott rokonokat is, vagy csak elég a bemelegítést megmutatni. Aki szenvedélyesen gyűjt valamit, az mesélhet érdekességeket róla, bemutathatja interaktívan a gyűjteményét, vagy ajándékozhat is belőle a többieknek. De az ötletek végtelenek: lehet közös főzés, bútor-felújítási praktikák kipróbálása, újrahasznosítás, hímzés, ékszerkészítés, varrás, barkácsolás, tánc, kertészkedés, horgolás, amit csak szeretnénk.

Kicsit nehezebb ezt megoldani, ha egy extrém sportot vagy különleges hobbyt űzünk. Ejtőernyőzést, búvárkodást, hegymászást nem igazán lehet a vacsora után a nappaliban kipróbáltatni a többiekkel, de egy-egy részletébe így is bevonhatjuk őket. Mutathatunk képeket, videókat az élményeinkről, megmutathatjuk vagy fel is próbáltathatjuk a felszerelésünket. Ki tudja, talán valamelyikük pont ettől fog kedvet kapni a kipróbálásához. Néhány rokonunk vagy barátunk talán sosem jönne rá, hogy ő is szívesen űzné a mi hobbynkat, amíg meg nem mutatjuk nekik.

PM

Előző cikkCsak lazán!
Következő cikkOxford – „Az álmodó tornyok városa”