Az utazás – míg legtöbbünknek kellemes élmény – a kinetózisban (utazási betegség) szenvedőknek kész rémálom, ólmos fáradtsággal, szédüléssel, fejfájással, émelygéssel, hányingerrel járó rosszullét. A járművek típusától függően beszélhetünk tengeri, légi, vagy autóbetegségnek nevezett tünetcsoportról (tünetegyüttesről). Ezek a tünetek csak a mozgás megszűnésével múlnak el. Cikkünkből megtudhatod, hogyan enyhítheted az utazási rosszullétet!

Az utazási betegség hátterében az áll, hogy a szem által érzékelt, és a belső fülben található egyensúlyszerv által felfogott ingerek a mozgás hatására egymásnak ellentmondó jeleket küldenek az agynak. A zavart, épp ott, ahol a hányáinger érzetéért felelős központ is található az okozza, hogy a belső fül érzékeli a mozgást, a szem azonban – különösen repülőn – nem realizálja a helyváltoztatást. Megfigyelhető, hogy a leggyakrabban akkor lép fel hányinger, ha utazás közben lefele nézve olvasunk, mert ilyenkor a szem egy helyre fókuszál, és egyáltalán nem követi a jármű útját.

A kinetózis tünetei elég szerteágazóak. A betegnek eleinte rossz a közérzete, sápadt, rátör a fáradtság, izzad, fejfájás gyötri, elgyengül, majd később jelentkezik az émelygés és a hányinger, rosszabb esetben a hányás. A rossz hír az, hogy a rosszullét a hányás után sem múlik el, csak akkor, ha a mozgás abbamarad. A hirtelen irányváltások, fékezések, repülő esetében a le- és felszállás fokozhatják a tüneteket,de ezek szerencsére enyhíthetők. Sokat segít, ha kifele nézünk a jármű ablakán, valamint az is, ha nem forgatjuk a fejünket, hanem egy pontra nézünk, odafigyelünk az étkezésre, és jó idő esetén friss levegőt engedünk be.

Ezeken az egyszerű praktikákon túl kaphatók gyógyszerek a hányás, hányinger megelőzésére, kezelésére, ilyen a daedalon tabletta is. Az utazás megkezdése előtt fél órával tanácsos bevenni, és hatása akár 4-6 órán át is tarthat. Tehát, ha kinetózisban szenvedünk, érdemes jó előre felkészülni, hogy az utazás ne váljon rémálommá.

http://daedalon.hu/

Előző cikkA 21. század mentális betegségei
Következő cikk10 érdekes infó a szívről