Télen vagy nyáron, kint vagy bent – edzeni lehet! A többi csak kifogás? Az éghajlatunk változik, a mítoszok kevésbé. Bár télen már egyre ritkábban mérhetünk hazánkban 0 C fok alatti hőmérsékletet, a hűvösebb időjárásra vonatkozó mendemondák még élnek. Járj utána valóság alapjuknak, nehogy ezek riasszanak el a friss levegőn végzett sportoktól!

Nem kérdés, hogy november és március között is kidugjuk az orrunkat a takaró alól, még ha csak egy kis séta céljából is. Az immunrendszerünk, az ellenálló- és állóképességünk, de még a kedvünk is jobb lesz, ha kimerészkedünk a természetbe. Ugyan kopár fákat látunk és szürkeség fogad, de ha elcsípünk néhány napsugarat, valóságos fényterápiának is beillő perceket vagy órákat nyerhetünk ebben az időszakban. Aki pedig sportol, tudakozódjon! Kérjétek edzők és tapasztaltabbak véleményét, mielőtt megfázás lenne az aznapi mozgás eredménye.

A szokásos sportfelszerelés elegendő.

A tavaszi és nyári időjárás nem csak melegebb, hanem szárazabb is, mint az őszi és a téli. Természetes, hogy változtatni kell az öltözéken. A funkcionális textíliák ilyenkor ismét elnyerik létjogosultságukat, hiszen az izzadságot elvezetve nem hagyják gyorsan kihűlni a testünket. A cipő vízállóságát se hagyjuk figyelmen kívül! Bár évek óta megfigyelhető, hogy a jellemzően esős évszakokra tervezett és árusított lábbelik címkéjén az áll: nem vízálló.

Öltözz melegen!

A Duna-parton sétálva percenként elhalad mellettem egy-egy futó, de rájuk nézve szinte fázni kezdek a meleg kabátomban. Tényleg nem szükséges sapka és vastag öltözet ahhoz, hogy ne fázzanak meg a több kilóméteres izzasztás alatt? Pedig a kevesebb ebben az esetben is több a fitnesz-szakértők szerint. Ugyanis az állóképességi sportokat űzők, mint például a futók is, meleget termelnek, amíg mozgásban vannak. A túl vastag öltözék viszont izzadáshoz vezet, ami a növeli, mintsem csökkentené a megfázás kockázatát. Mivel a fejbőrünkön keresztül sok hőt adunk le, egy sapka, vagy homlokmelegítő pánt mindenképpen jótékony hatással bírhat, érdemes beszerezni a kinti sportokhoz.

Kevesebb folyadékra van szükség, mint nyáron?

A szervezetünk közel 70%-a vízből van. Minden évszakban. A szerveink, azaz a mi magunk működéséhez szükségünk van a mozgás során elveszített folyadék pótlására. Az tény, hogy a nyári melegben fokozottan izzadunk, azonban ne feledjük, hogy a téli szárazabb levegő a bőrünk dehidratáltságához is vezet. Mivel plusz 30 C fok helyett 0 C körüli értékeket mutat a hőmérő, a szomjúságérzés csak tompítottan jelentkezik. Lehetőség szerint ne várjuk ezt meg, hanem igyunk! A veséink működéséhez pedig télen is szükséges a 2-2,5 L víz elfogyasztása.

A bemelegítés elengedhetetlen!

Sőt, kapjon több időt ez a szakasz az edzésünkben, mint egyébként! Az „üzemi hőmérséklet” eléréséhez ugyanis hosszabb időre van szüksége az izmainknak, ha az időjárás hűvösebb. A bemelegítés elhanyagolása sérülésekhez vezethet, de az edzés sem lesz olyan élménydús, hiszen nehézkesebb lesz a mozgásunk. Néhány Jumping Jack az edzés elején segít az összehangolás és a bemelegítés terén.

Vannak határok?

Egyénenként eltérő, hogy ki milyen érzékenységgel reagál a hidegre sport közben. Az ezt vizsgáló orvosok megállapították, hogy a mínusz 15 C fokos levegőt belégzéskor még fel tudja melegíteni a szervezetünk, mire a tüdőnkbe ér.

Míg egy kis nátha nem okoz nagyobb gondot, influenza vagy láz esetén kifejezetten tilos futni, vagy más sportokat végezni a hideg levegőn.

Ha őszig nem kezdtük el a szabadtéri edzéseket, ne a legnagyobb hidegben jusson eszünkbe! Maradjunk beltéren, az edzőterem helyett átmenetileg akár otthon is mozoghatunk. Számtalan videó található már az interneten ingyen, vagy előfizetéses formában a kedvenc edzőinktől. Bármely felszerelést meg is vásárolhatjuk a lakásba, ennek már csak a helyigény és az eszköz ára szabnak határokat. Azután pedig ahogy megérkezik a tavasz, irány a szabadba!

WR

Előző cikkA madarak éneke is növeli az elégedettség-érzésünket
Következő cikkVendég a háznál, valóban öröm?