A legtöbbször valamilyen betegséggel, rendellenességgel kapcsolatban olvashatunk a szívről. Most összegyűjtöttünk 10 érdekes tényt, amit érdemes tudnunk egyik legfontosabb szervünkről.

  1. A nők szíve kisebb, mint a férfiaké, nagyjából kétharmada annak. Míg a férfiak szíve hetvenet, a nőké átlag hetvennyolcat dobban egy perc alatt.
  2. Összefüggés van a tanulás és a szívbetegségek között. Minél tanulatlanabb valaki, annál nagyobb a kockázata valamilyen szívvel kapcsolatos probléma kialakulásának.
  3. A legnagyobb szíve a világon a kék bálnának van, súlya nagyjából 680 kg.
  4. A szív – a hiedelmekkel ellentétben – nem a mellkas bal oldalán, hanem középen, a két tüdő között helyezkedik el. Csücske kissé balra nyúlik, ezért érzékeljük ott a dobogást.
  5. A szív egy nap alatt nagyjából százezret ver, egy élet során kb. 2,5 milliárdot dobban, és 1,5 millió hordónyi vért pumpál.
  6. A szívdobogás hangja a négy billentyű ki- és becsukódásának köszönhető.
  7. A szívroham más tünetekkel jelentkezik a nőknél, mint a férfiaknál. A nők hányingerre, émelygésre, váll- vagy állkapocsfájdalomra, a férfiak pedig mellkasi fájdalomra panaszkodnak.
  8. A szívnek saját elektromos impulzusai vannak, nem függ teljes mértékben a test idegrendszerétől, így testen kívül is doboghat. Ha minden ideget levágnánk róla, akkor is verne addig, amíg el nem fogy az oxigén.
  9. A nevetés jótékony hatással van a szívre.
  10. A legtöbb szívinfarktus hétfőn és szünetek alatt fordul elő, a két legkritikusabb ünnep a Karácsony, valamint a Szilveszter.

Előző cikkKinetózis, avagy utazási betegség
Következő cikkHa már a diéta és a mozgás sem segít – fogyás szikével